Na kole na Velkou pardubickou. Už potřetí!

Už potřetí můžete vyrazit na kole ve stopách bájných ořů Charm Looka nebo Železníka. Aneb Author Velká pardubická cross country MTB je tady! Přesně týden po nejslavnějším dostihu kontinentu se tady 15. října na stejném místě odehraje závod horských kol. Pouze jednou do roka máte šanci se tady projet.

Závodní okruh měří 6 900 metrů přesně jako kurs Velké, vede však pochopitelně trochu jinak. Vyráží se z asfaltu za tribunou, na rozjezd se obtočíte okolo paddocku a mezi stájemi pak zamíříte přímo na závodiště.

První náročnější technická sekce však leží opět za jeho branou na diváckých ochozech. Brzy se však vrátíte přes oranici do lesíka, jede se okolo Irské lavice, pak znovu mezi stromy. Zabrat ale dají i delší rovinky po husté trávě závodiště, zvrásněné kopyty koní, zvlášť když před tím mohutně zaprší jako první rok.

Po druhém nájezdu na ochoz leží další zajímavá technická sekce v místě, kde soutěží povozy. Pak už čeká nájezd na Malý vodní příkop. Ještě nikdo ho (na kole) neskočil. Nejmíň jeden krok je třeba udělat do vody… Potom už sice vidíte cílovou rovinku, ale ještě musíte potřetí na ochoz, tentokrát i se schody.

Vydat se můžete na čtyři okruhy, 27,6 km – loni vyhrál Pavel Gonda z Duratecu ve skvělém čase 46:34 – nebo na poloviční verzi 13, 8 km. „Jelo se mi dobře, ale trať byla těžké na těch rovinách,“ říkal pak v cíli. Nejlepší žena Zuzana Mrštíková dokázala v jednom dni zvládnout zá vod na koloběžce, v běhu i na kole a stala se tak šampionkou v trikoloběhu.

„Trať odpovídá spíše cyklokrosu, však také první ročník vyhrál Ondřej Semerád na krosce. Ale s ohledem na rovnocenné podmínky jsme už potom krosová kola na start nepustili, vezměte si horáky, nejlíp devětadvacítkové hardtaily. Rozhodují ale stejně hlavně nohy,“ vysvětlují pořadatelé.

„Letos jsme vinou termínové kolize museli rozdělit tradiční přespolní běh a závod horských kol do dvou dnů, ale vyhlásíme i vítěze kombinace, našeho pardubického dvojboje,“ dodávají. Objeví se tu jako v uplynulých letech známé sportovní osobnosti. Legendární Josef Váňa bude přitom, zcela jistě v podobě sochy v životní velikosti za stupni vítězů.

Start horských kol je v neděli v 11 hodin. Pohodlně zaparkujete v areálu závodiště, kde najdete pod střechou i teplé šatny a občerstvení. Vyhlašovat se budou absolutní vítězové i nejlepší v kategorii nad 50 let, pěkné ceny pro všechny nabídne tombola. Přihlášky jsou za zvýhodněnou cenu na webu www.sportt.cz, možné i na místě před startem.

Další podrobnosti najdete na facebooku Velká pardubická cross country MTB.

Zábavný závod se může stát ideální tečkou bikové sezony, přijeďte.

Zuzana Mrštíková, vítězka žen Velké pardubické MTB 2016

 

Autor: Tisková zpráva

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková