SP Koksijde: „Závod bolel, ale užila jsem si ho“, říká desátá Havlíková

V třetím závodě světového poháru v cyklokrosu byla zcela suverénní třiadvacetiletá Nizozemka Maud Kaptheijns, naše Pavla Havlíková skončila desátá.

V třetím závodě světového poháru v cyklokrosu byla zcela suverénní třiadvacetiletá Nizozemka Maud Kaptheijns, která projela cílem s luxusním náskokem více jak 50 vteřin před krajankou Sofie  De Boer. Bronz patří úřadující mistryni světa, Sanne Cant, která tentokrát na soupeřky nestačila a zaostala za vítězkou téměř půldruhé minuty. Velmi pěkný výkon předvedla Pavla Havlíková, která se vešla do TOP ten.

V belgickém Koksaijde se jezdí již od r. 1969, a to na velmi náročné trati po pískových dunách. Tento povrch nepatří k těm typickým, přesto má závod mnoho let pevné místo v UCI kalendáři.  Pro svou atraktivitu i skvělou kulisu, kterou belgičtí fanoušci umí vytvořit.

Na startu třetího dílu SP bylo 49 závodnic, včetně pětice českých reprezentantek, kde největším želízkem v ohni byla závodnice KC Kooperativa Women, Pavla Havlíková.

Koksijde

Na závodnice čekal fyzicky i technicky náročný okruh v délce 3150 metrů, s mnoha těžkými výběhy a písek, písek a písek. Po nájezdu do terénu se na čele na chvíli objevila silniční specialistka Lucinda Brand, za ní pak vzorně seřazené favoritky na přední umístění, De Boer, Compton, Kolough a také Maud Kaptheins. A byla to právě třiadvacetiletá Nizozemka, která se už během prvního okruhu usadila na čele, postupně získala drobný náskok, který kolo od kola navyšovala.  Pořadí na dalších místech se lehce přesýpalo, osamocená byla nejen na čele Kaptheins, a také s odstupem zhruba 15 vteřin také loňská vítězka SP, Sophie de Boer.  Za jejich zády se odehrávala přetahovaná o třetí místo. Z trojice Compton, Cant a Slels se radovala nejvíc belgická závodnice Sanne Cant, když odolala několika atakům krajanky Loes Sels.

SP

Skalpy Pavly Havlíkové

Závodnice KC Kooperativa Women předvedla na náročné trati velmi slibný výkon před blížícím se evropským šampionátem a potvrdila, že její pomýšlení na jednu z medailí v Táboře je oprávněné. Čtyřnásobná mistryně republiky se pohybovala celou dobu kolem 10 – 12 místa, nakonec se jí podařilo udržet umístění v první desítce. Za ní skončila taková jména jako například Jolanda Neff, Eva Lechner či Ellen van Loy.

„Po startu z druhý lajny se mi nepodařilo dostat se dostatečně dopředu a čelo nám hned na první duně ujelo. Ale žádná panika, tento závod není nikdy rozhodnutý před cílem. Jelo se mi docela dobře, tedy spíš běželo… Všichni dělali chyby, taky se mi jednou podařilo lehnout trochu kuriózně do písku – nešla mi vycvaknout tretra z pedálu a válela jsem se tam jak vorvaň“, popisuje Pavla průběh závodu. „Jinak mi to dnes docela sedlo, po hodně dlouhé době jsem jela na hladkých galuskách a vyplatilo se. Jsem spokojená, ale pořád je ještě co zlepšovat. Závod jsem si užila na plný pecky, i když strašně bolel. Podle mě všechny holky, co dneska v těch hromadách písku válčily, jsou hrdinky“, dodala nejen na konto svých kolegyň, Švihákové a Ungermannové, které si právě v Koksijde odbyly svou „svěťákovou“ premiéru. 

Karla Štěpánová

Další české závodnice se nevešly do první dvacítky, Nikola Nosková projela cílem na 22. Místě, Karla Štěpánová o tři místa hůř. Přesto si ze své koksijdské premiéry odnáší víceméně pozitivní zážitky. 
“Jsem nadšená! Dlouho byl můj sen v Koksijde startovat, ale nikdy mi to nevycházelo do plánu. Až letos jsem si to mohla splnit! První kolo jsem trpěla jako zvíře, ale na první prudké duně se mi podařilo vybojovat pár pozic. Se sjezdy v písku jsem problém neměla, tak jsem spíše získávala. Byla to fakt drsňárna, běžecké úseky byly fakt dlouhé a hlavně běžet po kotníky v hlubokém písku je taky labůžo!”, popisuje své nové zážitky česká bikerka. “Dostala jsem se až do skupinky kolem dvacátého místa. Ve čtvrtém kole z pěti už jsme toho začínala mít dost… a ještě ke všemu přišel defekt. Je to sice obrovská náhoda, ale v písku jsem najela na spínací špendlík, který někomu upadl z čísla. To zkrátka nevymyslíš. Výměnou kola jsem ztratila kontakt se skupinou a nakonec jsme na větru dojela do cíle jako 25. Jsem ráda, že jsem se s tím jakž takž vypořádala, ale určitě se sem někdy ráda vrátím!”, dodala Karla pro kterou je hlavním cyklokrosovým cílem Mistrovství Evropy v Táboře.

V závěru výsledkové listiny se pohybuje dvojice Urgemannová a Šviháková, 42, resp. 43.místo.

Světový pohár pokrčuje za čtyři týdny v dánském Bognese, předtím se ale celá evropská špička přesune do Tábora, kde první listopadový víkend proběhne šampionát starého kontinentu.

Výsledky ženy Elite:

1. Maud Kaptheijns (NED, Crelan Charles) 44:20 min
2. Sophie De Boer (NED, Parkhotel Valkenburg – Destil) +0:52
3. Sanne Cant (BEL, Beobank Corendon) +1:27
4. Loes Sels (BEL, Crelas Charles) +1:29
5. Katherine Compton (USA)

10. Pavla Havlíková (KC Kooperativa SG Jablonec n.N.) +2:04
22. Nikola Nosková (BePink Cogeas) +3:32
25. Karla Štěpánová (N1 Team) +4:22
42. Elizabeth Ungermanová (KC Kooperativa SG Jablonec n.N.) –kolo
43. Tereza Švihálková -kolo

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková