Tour de Feminin se stala kořistí Norky Heine Vitu, z českých závodnic se blýskla Nikola Bajgerová 12. místem

Ve stínu dalších cyklistických akcí proběhl ženský etapový závod Tour de Feminin…


Druhý červencový týden patřil mezinárodnímu silničnímu etapovému závodu Tour de Feminin. Jeho 32. ročník byl zároveň memoriálem bývalé české profesionálky a také ředitelky závodu Šárky Peškové (za svobodna Víchové), která v loňském roce podlehla zákeřné nemoci.

Závod Tour de Feminin je zařazen v kalendáři UCI v kategorii 2.2., i proto patří mezi vyhledávaný a poměrně kvalitně obsazovaný, řada týmů se sem pravidelně vrací. Na silničářky čekaly 4 závodní dny s 5 etapami v celkové délce 399,9km, v krásném, ale profilově členitém kraji Českého Švýcarska.

Celkovou vítězkou se stala norská závodnice Vita Hejné z týmu Hitech Produkt – Berk Sport. Druhé místo se ztrátou 22 vteřin vybojovala Aurela Nerlo (Pacific Nestle Fitness Cycling Team), třetí skončila Yelizaveta Oshurkova (National Team Russia).

Česko mělo na startu dva týmy, Duklu Praha a MIX team Cyklo trenér Jan Novota, v barvách týmu Wheel Divas pak startovala juniorka Veronika Jandová.

Úvodní etapu ovládla ve spurtu osmnáctičlenné skupiny italská závodnice Marta Tagliaferro, týmová kolegyně pozdější vítězky. Nejlepší českou závodnicí byla na 32. místě Nikola Bajgerová (Mix Dukla Praha), která na vítězku ztratila 7 vteřin. Ve druhé etapě si pro sólové vítězství dojela Brodie Chapman (Team TIBCO-SVB), když přijela 34 vteřin před pelotonem. Nejrychlejší Češkou byla opět Bajgerová, která dojela v pelotonu na 27. místě.

Třetí den byly na programu etapy dvě. Dopoledne to byla individuální časovka, která v podstatě určila také konečné pořadí. Její vítězkou se stala Vita Heine, druhá za ní byla Aurela Nerlo a třetí Yelyzaveta Oshurkova. Nejrychlejší čas z českých závodnic zajela úřadující mistryně republiky v časovce Tereza Korvasová (Mix Dukla Praha), která na vítězku ztratila minutu a čtyřicet devět sekund. Odpoledne byly na programu Rumburské okruhy, které se čtrnácti vteřinovým náskokem na peloton ovládla Margarita Syradoeva (Sestrorest-Patrogrades). Do první dvacítky se tentokrát probojovala šestnáctým místem Bajgerová.

Celkové pořadí zůstalo neměnné také v závěrečné etapě, kde se od pelotonu odpoutalo osm závodnic, které však neměly šanci na celkové vítězství. Nejrychlejší z nich byla Katarzyna Wilkos (Mat. Atom Deweloper). Se ztrátou necelých dvou minut za touto skupinou projela cílem devátá Nikola Bajgerová, která se vydala z pelotonu stíhat skupinku v úniku a posunula se tímto výkonem na celkové dvanácté místo, v klasifikaci závodnic do 23 let obsadila skvělou čtvrtou příčku.

Nikla Bajgerová v závěrečné etapě

 

„Na etapák jsem se těšila, forma byla poslední dobou optimální, letos jsme s trenérem Friedem formu na MČR a etapák vychytali moc dobře. Od první etapy jsem se cítila dobře a každým dnem jsem se cítila líp, vyvrcholilo to poslední nejtěžší etapou. Tři etapy probíhaly hodně podobně, všechny byly zakončeny hromadným dojezdem, kde mi hodně pomohl celý tým. Nejlepší pozici jsem měla v první etapě, kde jsem v poslední zatáčce držela 5 místo, ale bohužel jsem měla kontakt se soupeřkou a přišla jsem o několik drátu v předním kole.

Druhou etapu jsem dokončila v první větší skupině.

Na časovku jsem si věřila nejvíc ale bohužel mě potkala smůla v podobě autobusu na trati ale i tak s toho bylo 28. místo v dobrém čase. Odpolední propršená etapa byla těžší, než jsem si myslela ale i tak jsem zůstala v hlavním poli.

Poslední etapa byla profilově nejtěžší ale od začátku etapy jsem se cítila dobře. Po odjetí 8členné skupiny jsme zůstaly v hlavním poli asi s 40 holkama. Po informaci trenéra jsme se snažily s Terkou a Jarmilou skupinu roztrhat nakonec se únik povedl právě mě a posledních 10 km jsem jela sama až do cíle a bylo s toho dobré 9. místo v dnešní etapě a posun na 12. místo celkově a 4.misto v kategorii do 23 let, takže etapák hodnotím jako povedený“, shrnula své účinkování Nikola, která před týdnem získala na MČR tři medaile.

Dobrá týmová práce! Zleva: Korvasová, Bajgerová a Machačová


Zdroj: CSC
Foto:Roman Houda

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková