Král cyklistiky 2019. Na trůn usedla mistryně světa Romana Labounková

Po dlouhých 17 letech získala titul Krále cyklistiky žena…

Fourcrossařka a bikrosařka z Jeseníku Romana Labounková dva roky po sobě vybojovala tituly světové šampiónky. Duhový dres se počítá a tak si v muzeu Auto Škoda v Mladé Boleslavi, kde slavnostní vyhlášení probíhalo, zcela zaslouženě přebrala korunu pro vítěze ankety Král cyklistiky. Je teprve druhou ženou v 55leté historii, v roce 2002 usedla na trůn 5.žena OH, dráhařka a silničářka Lada Kozlíková.

Při rozhovoru s moderátorem slavnostního večera Michalem Dusíkem neskrývala lehký údiv: „Je to pro mě určitě překvapení. Moje disciplína navíc není olympijská, takže není třeba až tak ceněná a sledovaná. O to cennější, že jsem si mohla sednout na trůn jako teprve druhá žena. Čekala jsem, že vyhraje Tomáš Bábek, který byl z mého pohledu domácím cyklistickým králem tohoto roku.“ řekla třicetiletá bikerka, která zároveň ohlásila konec kariéry.

„O hattrick usilovat nebudu. Tohle byl můj poslední titul a příští mistrovství světa nepojedu. Už jsem se rozhodla, v nejlepším se má skončit. Budu pracovat a běhat se psem. A Král? Je to krásná tečka za kariérou,“ definitivně potvrdila své rozhodnutí.

Labounková byla vyhlášena jako nejlepší žena v závodech horských kol, mezi muži byl oceněn Kristián Hynek, který skončil druhý na mistrovství světa v maratonu. Mezi silničáři byli nejlepší Nikola Nosková a Zdeněk Štybar. Kategorii cyklokrosařů ovládli Kateřina Nash a Michael Boroš.

Jako nejlepší dráhaři byli oceněni Jarmila Machačová a Tomáš Bábek, mezi handicapovanými Kateřina Antošová a Patrik Jahoda a mezi juniory Veronika Jaborníková a Pavel Bittner.

Do Síně slávy byli přijati Miroslav Janout a Vladimír Holeček.

Objev roku
O hudební program se postarala kapela Queenie

Vítězové jednotlivých kategorií  Král cyklistiky 2019


Král cyklistiky: Romana Labounková

Silnice: Nikola Nosková, Zdeněk Štybar

Horská kola: Romana Labounková, Kristián Hynek

Cyklokros: Kateřina Nash, Michael Boroš

Sálová cyklistika: Adéla Přibylová, Jiří Hrdlička a Pavel Loskot

Handicapovaní: Kateřina Antošová, Patrik Jahoda

BMX: Dominik Topinka

Dráha: Jarmila Machačová, Tomáš Bábek

Junioři: Veronika Jaborníková, Pavel Bittner

Objev roku: Štěpánka Fremlová, Daren Dvořák, Aneta Novotná, Eliška Hanáková

Síň slávy: Miroslav Janout, Vladimír Holeček

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková