Alternativní způsob stravování-díl 1. Cesta k vegetariánství

Příběh čtenářky a recept na nejlepší vege snídani…

Všichni děláváme jarní úklid v domácnosti, na zahradě i ve svém těle. Možná nevědomky, ale intuitivně odlehčujeme jídelníček od tučných jídel, máme chuť na více zeleného lupení a pochutnáváme si i na bezmasých pokrmech. Recepty bez masa, chcete-li jinak vegetariánské recepty, prolínají naše příspěvky o jídle již od počátku. Je čas podívat se na vegetariánství jako na samostatný díl, který si zaslouží svoji pozornost.

Barča sama sebe popisuje jako „všežravce“. Nevyhovuje ji jídelníček bez masa, ale současně mnoho masa jí také nesedí, takže na svém talíři dodržuje pravidlo střídmosti. Mnoho poradců však popisuje vegetariánství jen z hlediska stravy, ale to je málo. Vegetariánství je mnohem více, než jen „nějaký“ stravovací způsob, kdy je z jídelníčku vyloučeno maso. Je to životní styl, určitá filosofie, ke které se lidé hlásí z různých důvodů.

Mnoho lidí nejí maso z etických důvodů z úcty ke zvířatům, ale další motivace pro vegetariánství souvisí i s ekologickými, kulturními, zdravotními či osobními preferencemi. Vegetariánská strava může být pro jedince nevhodná, pokud se nevhodně aplikuje, ale pokud se dobře plánuje, poskytuje všechny živiny v potravě na stejné úrovni, jako mají jedlíci masa.

K dnešnímu tématu jsem si pozvala na rozhovor paní Elišku, čtenářku i aktivní bikerku, která nám alternativní stravování přiblíží z pohledu dlouholeté vegetariánky, přesněji lakto-vegetariánky.

Ještě před zajímavým povídáním se podívejte na přehled druhů vegetariánské stravy. 

Přehled různých druhů vegetariánské stravy

  • Ovo-vegetariánská strava = zahrnuje vejce, ale ne mléčné výrobky
  • Lakto-vegetariánská strava = zahrnuje mléčné výrobky, ale ne vejce
  • Ovo-lakto vegetariánská strava = zahrnuje jak vejce, tak i mléčné výrobkyb
  • Veganská strava = vylučuje všechny produkty živočišného původu včetně vajec, mléčných výrobků a medu

Polovegetariánská či semivegetariánská strava, kam patří:

  • Makrobiotická strava = zahrnuje celozrnné obiloviny a luštěniny, někdy ryby
  • Pescetariánská strava = zahrnuje ryby a plody moře
  • Pollotariánská strava = zahrnuje kuřecí maso a další drůbež
  • Pollopescetariánská strava = zahrnuje drůbež a ryby

 

Eliška Křížová: Vegetariánství mi vyhovuje, jsem to já!

Eliško, kdy jsi k vegetariánství dospěla? A jak to všechno začalo?

Jsem vegetarián již 32 let a pravděpodobně už navždy. Už jako dítěti mně maso vůbec nechutnalo a nějak instinktivně jsem se mu vyhýbala. Po gymnáziu, v dobách totalitních, jsem se rozhodla pro nástavbové studium hygieny. Nejvíce mě oslovila hygiena výživy a tam jsem také začala pracovat. Návštěvy jatek a různých výroben masových produktů mě jen utvrdily v tom, že já a maso kamarádi nebudeme. Můj začátek vegetariánství byl dán  kombinací jak etického, tak i zdravotního hlediska.

Existuje ve Tvém životě chvíle, kdy Tě vegetariánství svazuje či omezuje?

Začátky byly pravda těžké, protože v  90. letech byl vrchol vegetariánství smažený sýr s bramborem a tatarkou. Tomu odpovídal i styl mého stravování. Vůbec jsem neřešila poměr sacharidů, tuků a bílkovin, ale jen to, že nejím maso. Samozřejmě to byla chyba, ale k tomu jsem se dopracovala postupně, kdy jsem načítala knihy o výživě, o alternativních směrech, o makrobiotice, dělené stravě, výživě podle krevních skupin, veganství, raw stravě…prostě všechno. Vzala jsem si z toho všeho jediné: správná kombinace sacharidů, tuků, bílkovin a vlákniny v každém jídle. Takže když si ke snídani uvařím pohankovou kaši, namíchám si do ní alespoň 2 lžíce jogurtu, když ke svačině uvařím puding, rozmixuji do něj balíček tvarohu. Plus samozřejmě ovoce a oříšky atd.

A jak aplikuješ vegetariánství ve svém rodinném životě?

Můj manžel je od našeho seznámení (také už více než 30 let) rovněž vegetarián. Nééé že by musel, on chtěl!!! Takže žádné rodinné rozepře ohledně stravování u nás nikdy nebyly. Oba s manželem celý život sportujeme, oba jezdíme na kolech (kromě endura a elektro snad na všech, která existují). Manžel je extrémní cyklista, který jezdí ultra dlouhé závody bez zabezpečení a troufám si říci, že vegetariánská strava ho nikdy neomezovala. Samozřejmě, že musíme myslet dopředu a občas si „naše“ jídlo vozit s sebou, ale není to nikam omezující. Holt si nikde nedáme párek v rohlíku, hamburger ani langoš (i když ten je vlastně vegetariánský!). V celé Evropě i u nás se úplně bez problémů zdravě a plnohodnotně najíme.

Co pozitivního Tobě osobně vegetariánství přináší?

Pro mě osobně je vegetariánství přirozená součást mého života, po tak dlouhé době ani nedokážu říct, co pozitivního mi přináší, prostě mi vyhovuje, jsem to já!

Já ani nevím, jak popsat život vegetariána, protože já v podstatě nic jiného neznám a pro mě je to obyčejný život. Nemám nic před a potom…

A tady je tip od Elišky na oblíbenou lakto-vegetariánskou snídani:

POHANKOVÁ KAŠE

Suroviny:

  • pohanková cereální kaše Nomina
  • mořská sůl
  • bílý jogurt
  • čerstvé ovoce
  • směs ořechů
  • javorový sirup

Postup:

  • Do teplé vody vmícháme cereální kaši, až docílíme požadovanou hustotu. Přidáme špetku soli a necháme 2-3 minuty odstát. Nakonec vmícháme trochu jogurtu, hrst čerstvého ovoce s ořechy a dosladíme javorovým sirupem.
Bára Bubílková