Jak si užít první jarní kilometry? S ohledem na kondici i bolavý zadek

Praxí prověřené rady a získané zkušenosti, které pomohou (nejen) těm, kdo objevují kouzlo cyklistiky

Když zkraje února zasáhly naše končiny arktické mrazy, nikdo asi nečekal, že za 14 dní bude následovat až nečekané oteplení. Hromady sněhu tály doslova před očima a všichni milovníci galusek a úzkých plášťů zpozorněli. Je čas odzimovat kolo!

A když se týdenní prognózy s teplotami v rozmezí 10 – 18 Celsia začaly naplňovat, na silnicích, a také na sociálních sítích to „po cyklisticku“ ožilo. Přišel čas prvních „jarních“ kilometrů. Najížděcích, tréninkových, lehkých, pohodových. Silničních. Tím nechci odrazovat či nijak vyčleňovat bikery, ale vzhledem k totálně promočenému terénu se do lesa pustí jen milovníci bláta, silové jízdy a kluzkých zážitků. To má samozřejmě také své kouzlo, ale to nechme na jindy.

Vedle euforie a nadšení, že nám začíná cyklistická sezóna (nebo její předzvěst) je dobré ctít i pro příští dny pár pravidel, tak aby první vyjížďky přinesly ten správný požitek, užili jste si je a hlavně měli chuť i připravené tělo v nich pokračovat.

Udrž euforii na uzdě

Pokud nejste profesionál či šťastný hobík, který už mohl vyrazit najíždět do klimaticky příznivějších oblastí, je vhodné začít s menší porcí kilometrů. A to bez ohledu na to, že je den jak malovaný a chcete ho využít na maximum. Kondice je jedna věc, adaptace na nový pohyb věc druhá. To první se skvěle buduje například na běžkách, svižnými pochody na skialpech, běžeckými tréninky.

Nicméně, je potřeba přivyknout tělo „nové“ pozici, tedy pokud nemáte přes zimu odsezené desítky hodin na trenažeru. Musí se aktivovat zádové svaly, přivyknout krční páteř a především postupně otužit sedací partie.

I když nadšení z krásného a nečekaně teplého dne vybízí k natočení pořádné porce kilometrů, jeďte s rozumem. Nestudujte STRAVU ani posty svých přátel, kteří už se pyšní „první letošní 100“, apod. Neznáte jejich předchozí trénink.

Cyklistika je sport hlavně vytrvalostní, proto je na začátku sezony potřeba najíždět kilometry v nízké intenzitě a objem navyšovat postupně. Cílem je druhý den nebo v nejbližší době usednout na kolo znovu a mít sílu a chuť si trochu jízdu protáhnout.

Neboj se při prvních vyjížďách plánovat délku v čase, nikoliv v kilometrech. Cyklokomputer si schovej do kapsy a užívej si radost z jízdy. Doma pak porovnej pocity s údaji.

Volba trasy – poloviční úspěch

Pokud to jen trochu jde, zapátrejte ve svých vyjížďkách a vyberte si profilově rovinatější trasu. Má to hned dvě výhody. Jednak zvládnete jet v nízké intenzitě (TF je v aerobním pásmu, tj.do 75% maxima), což je pro toto období ideální, zároveň to zabrání nežádoucímu zpocení v náročném stoupání a následném prochladnutí, když se posviští v dlouhém sjezdu zas někam do údolí.

Se zvolným profilem souvisí i technika jízdy. Zpočátku jezděte frekvenčněji a méně používejte těžší převody. Ochráníte si přetížení úponů, šlach, někdy nepřipravených svalů.

Také je dobré si hlídat hned od začátku správnou techniku šlapání, v cyklistickém slengu označovanou jako „šlapání do kruhu. Nesprávný cukavý pohyb nohou, tzv. do čtverce ubírá zbytečně energii a unavuje sval. Ten totiž dostává intenzivnější nárazy v momentě zatížení, pak „jede“ naprázdno, to se opakuje při každé otáčce. Profesionálové si techniku udržují na válcích, trenažer nebo spinningové kolo leccos odpustí. Zkus tedy jednoduché koordinační cvičení: venku na přehledné rovině (ideálně na cyklostezce) šlapej chvíli jednou nohou, tu, která odpočívá, vycvakni z pedálu. Pak vystřídej.  

 

Pokud jste nestrávili hodiny na válcích, je potřeba oživit techniku kulatého šlapání. První vyjížďky jsou ideálním časem.

Nutnost přivyknout nejen nohy, ale i zadek

Tohle je úskalí či trápení napříč celou sezónou, respektive je jedno, kdy právě ta vaše sezóna začíná. Po cyklistické pauze je nutnost si tzv. osedět zadek, přivyknout své měkké tkáně na tlak sedla. A to i když máte to své sedlo prověřené. První kilometry „tam dole“ bolí a my víme, že to není jen zadek.

Co s tím? Jasné je, že ty kilometry najet a odsedět musíme. Přesto je právě na prvních vyjížďkách dobré se zbytečně nemučit. Tady jsou tři vyzkoušené rady, které trable umí zmírnit.

  • pravidelně si při vyjížďce stoupejte ze sedla, využijte k tomu zatáčky, chvíli zůstaňte v pedálech. Sedacím partiím se uleví, prokrví se. Věřte, že doba jízdy, kdy už se budete cítit komfortněji, se bude s přibývajícími kilometry prodlužovat.
  • vyberte si kalhoty s hodně polstrovanou cyklistickou vložkou. Řada kvalitních značek je rozděluje podle délky a charakteru jízdy, takže sáhněte po těch, které výrobce doporučuje pro mnohahodinové jízdy
  • používejte ochranné krémy. Zabrání vzniku mikrotrhlin na sliznici, které umí pěkně znepříjemnit další jízdu, ale i život mimo sedlo

V každém případě poslouchejte své tělo. Nemá smysl si zkazit hned ty první vyjížďky, aby vám při pomyšlení, že je počasí jít na kolo, nevyskočily krůpěje potu na čele.

Nezapomeňte: pokud jsme na podzim kolo jen umyli a odložili k zimnímu spánku, je dobré ho před prvním vyjetím nechat zkontrolovat v odborném servisu. Nebo alespoň u spolehlivého kamaráda, který kolu rozumí.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková