Dnes večer bude korunován Král cyklistiky. A opět v přímém přenosu ČT Sport

Pražský areál PVA EXPO Praha Letňany bude dnes večer hostit slavnostní večer nejlepších českých cyklistů ČEZ Král cyklistiky 2021

PVA Expo Letňany v Praze je po roční pauze opět místem, kde budou vyhlášeni vítězové ankety ČEZ Král Cyklistiky 2021, ten loňský byl vyhlašován v odloženém termínu v Průmyslovém paláci. A znovu vše za přítomnosti televizních kamer, Česká televize bude slavnostní večer vysílat od 20:15 hod v přímém přenosu. 

Anketa vyhlašována Českým svazem cyklistiky ve spolupráci se sportovními novináři se koná již od roku 1965. Cyklisté tehdy vyhlásili svého krále jako první u nás, ostatní sportovní odvětví se přidala až později. Historicky prvním vítězem ankety se stal silniční cyklista a později úspěšný trenér či organizátor závodů Pavel Doležel, nejúspěšnějšími cyklisty v historii jsou bratři Pospíšilové, kteří zvítězili osmkrát, šestkrát dominoval Ján Svorada.

Večerem provází již tradičně komentátor ČT Sport Tomáš Jílek, na pódiu s ním měla být i bývalá úspěšná bikerka Tereza Huříková, která si měla zvát oceněné a čestné hosty na rozhovory do improvizované „cyklistické kavárny“ přímo na pódiu. Jenže v úterý večer na sociálních sítích zveřejnila, že kvůli nemoci celý slavnostní večer bude sledovat z postele. Pro organizátory tak nastala horká chvilka, jak celou situaci vyřešit.

V rámci čtvrtečního večera nebude chybět ani zábavný program v podobě ukázek atraktivních disciplín trial a kolová v podání mistrů.

Kdo získá korunu pro Krále?

V loňském roce se česká cyklistika dočkala řadu titulů i medailí, takže kandidátů je hned několik.

Tomáš Slavík a Michaela Hájková jsou úřadujícími mistry světa ve fourcrossu, Ondřej Cink vybojoval několik pódiových umístění ve Světovém poháru v cross country a v celkovém hodnocení seriálu skončil třetí.

Z mladých závodníků získal junior Radovan Štec tři medaile na MS včetně titulu z omnia, Milan Kadlec se stal juniorským mistrem Evropy v bodovacím závodě.

„Máme tři mistry světa i mistra Evropy. K tomu řadu dalších medailových úspěchů a pěkných umístění napříč všemi disciplínami. Vyzdvihl bych například sedmé místo Zdeňka Štybara na silničním mistrovství světa. Byl to velmi úspěšný rok,“ uvedl prezident ČSC Petr Marek.

V anketě ČEZ Král cyklistiky budou vyhlášeni vítězové za jednotlivé disciplíny: silnice, dráha, MTB, BMX, cyklokros, sálová cyklistika, dále nejlepší handicapovaní cyklisté, nejlepší junioři a na závěr i absolutní vítěz, Král cyklistiky za rok 2021. Jedna z osobností české cyklistiky bude rovněž uvedena do Síně slávy.

Romana Labounková se posadila na trůn v r. 2019

Ženy v historii dávné i loňské

Historie Krále cyklistiky má jen dvě ženské vítězky, z r. 2002 Ladu Kozlíkovou a z r. 2019 Romanu Labounkovou. Mezi kandidáty na celkové vítězství se letos žádná žena neobjevuje, ale na nejlepší čeká ocenění v jednotlivých disciplínách. Tady je připomenutí výsledků loňské ankety.

Bikerka Aneta Novotná dokázala ovládnout absolutně kategorii juniorka roku. Za silnici byla oceněna Jarmila Machačová, horská kola Jitka Čábelická, nejlepší dráhová cyklistika byla Sára Kaňkovská, cyklokrosu vládla Kateřina Nash, za sálovou cyklistiku byla jako nejlepší Adéla Přibylová, BMX Eliška Bartůňková a za para cyklistiku Kateřina Antošová.

 

Nový Král cyklistiky se může těšit na zapůjčení vozu od společnosti ŠKODA AUTO a to plně elektrický model Enyaq iV, Aquapalace Praha jej obdaruje VIP členstvím v hodnotě 100 000 korun.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková