Na SP v Táboře překonala Kristýna Zemanová sama sebe, dojela 14!

Třetí díl cyklokrosového SP hostil Tábor. České barvy byly vidět…

Velký sportovní svátek zažil jihočeský Tábor, kde se jel třetí díl cyklokrosového SP. Sluncem zalitá neděle a diváci, co obsypali trať v areálu Komora vytvořili všem pěti závodům náležitou atmosféru. A když k tomu přidáme i několik velmi pěkných výkonů českých závodníků, byl to povedený den.

Nejprve přivedl do varu vynikající výkon nadějného juniora Václava Ježka ml., který i s defektem dokázala vybojovat fantastické druhé místo.

V závodě juniorek se blýskla fantastickým výkonem šestnáctiletá Slovenka Viktória Chladoňová, která se ve velké cyklistice objevila poprvé a i ona brala stříbrnou medaili.

Krásný návrat si prožila Vanda Dlasková, která se do závodního dění vrátila po velmi nepříjemném zranění z kraje letošní sezóny, kdy v etapovém závodě spadla a zlomila si obratle. V Táboře si v závěrečném sprintu vybojovala umístění v TOP ten a byla tak i nejlepší Češkou.

Bojovnice Kristýna 

Hlavní odpolední program zahájily elitní ženy, které jely společně s kategorií do 23 let. Na startovní čáru se tak postavilo bezmála 54 cyklokrosařek z 15 zemí, z toho počtu polovinu tvořily právě závodnice do 23 let. České barvy hájil kvartet z týmu Brilon Racing: Kristýna Zemanová, Barbora Jeřábková, Kateřina Hladíková a Tereza Vaníčková, která jako jediná věkem spadala do elity.

Zatím co Katka Hladíková, vloni čtvrtá juniorka ze SP v Táboře si odbývala v kategorii U23 premiéru a vůbec se ji nedařilo (47.místo), pozornost českých fanoušků se upínala k úřadující mistryni Kristýně Zemanové, která v dosavadních závodech naznačila výkonnostní posun a SP v Táboře byl prvním ostrým porovnáním s kompletní světovou špičkou.

Kristýna se pustila do závodu s velkým odhodláním vejít se mezi nejlepší dvacítku žen. Po prvních stovkách metrů se v dlouhém hadu závodnic pohybovala kolem 15. místa, když se na čele zrychlilo a skupina roztahala, dokázala se o dvě místa posunout a udržet s nejlepšími. Pravda, bylo vidět, že stíhat tempo Nizozemek Puck Pieterse nebo Annemarie Worst bylo nad možnosti české šampionky, ale dokázala odolávat téměř polovinu závodu.

V závěrečných dvou kolech jezdila nejprve s menším odstupem sama, později se s k ní dotáhla Francouzka Line Burquier, mimochodem juniorská mistryně světa na horských kolech.

Nakonec si Kristýna dojela pro velmi pěkné 14. místo, z kterého měla oprávněnou radost a fanoušci ji odměnili velkým potleskem.

„Je to pro mě docela velké a příjemné překvapení. Když se mě ptali před závodem na nějaké cíle, tak jsem si říkala, že bude super zopakovat zase tu dvacítku z minulého roku. Myslím, že konkurence je možná ještě o chlup větší než minulý rok, přišly nám sem holky ročník 2004, který jsou hodně dobrý. Patnáctku jsem brala jako něco neuvěřitelného, ale povedlo se. Nemám slov. A jsem ráda, že mi to takhle sedlo,“ radovala se bezprostředně po dojetí závodu Kristýna.

„Když jsem jela na chvostu té skupiny, strašně jsem si dávala a říkala jsem si, tohle nebude mít dlouhý trvání, ale na druhou stranu to byl hnací motor, že dokážu jet s těma nejlepšíma. Ale dodalo mi to sebevědomí i do dalších závodů. Třeba se podaří se příště vpasovat víc do skupiny, ne jako dneska…kdy jsem tam visela a neměla vůbec sílu si o jedno místo poskočit dopředu a schovat se,“ popsala Kristýna svůj boj ve světové elitě.

A další plány? „Příští víkend jedeme na svěťák do Belgie, pak je mistrovství Evropy, domácí pohár….,“ přiblížila svůj našlapaný program Kristýna, která v hodnocení žen do 23 let skončila na šestém místě.

Solidní výsledek si připsala Barbora Jeřábková, která se postupně propracovávala vpřed startovním polem a do cíle dojela jako na 25.místě a jako druhá nejlepší Češka

Boj nejlepších

Dvacetiletá Puck Pieterse skákala překážky naprosto suverénně

Ani třetí díl nepoznal jinou vítězku, stejně, jako dva předchozí závody, které se jely v USA.  Na nejvyšší stupeň vystoupala dvacetiletá Fem van Empel. Až do posledního okruhu ji statečně trápily její krajanky Puck Pieterse, Annemarie Worst a Denise Betsema, krok s nimi v druhé polovině závodu ještě dokázala držet maďarská star Kata Blanka Vas i někdejší mistryně světa Ceylin del Carmen Alvarado.

Ze své technické mimořádnosti těžila Puck Pieterse, která jako jediná skákala náročné překážky v kopci, ale ani to nebyl recept na fyzicky nejlépe připravenou suverénku letošní sezóny. Fem van Empel nastoupila v táhlých stoupáních na louce v nejzazší části tratě a brzy si získala několikametrový náskok, který už soupeřky nedokázaly sjet. Druhá finišovala Pieterse, třetí Worst.

Maďarka Kata Vas o vteřinu prohrála souboj o čtvrté místo. Dokázala se vklínit mezi devět Nizozemek, přičemž ještě chyběla vynikající Lucinda Brand, která by jistojistě bojovala o pódium, ale při sobotním tréninku si zlomila záprstní kůstku pravé ruky.

Výsledky ženy Elite + U23

1. Fem van Empel (NED, Pauwels Sauzen Bingoal) 53:32 min.
2. Puck Pieterse (NED, Alpecin Fenix) +0:03
3. Annemarie Worst (NED, 777) +0:04
4. Denise Betsema (NED, Pauwels Sauzen Bingoal) +0:08
5. Kata Blanka Vas (HUN, SD Worx) +0:09

14. Kristýna Zemanová (Brilon Racing) +1:48
25. Barbora Jeřábková (Brilon Racing) +4:11
37. Tereza Vaníčková (Brilon Racing) +5:24
47. Kateřina Hladíková (Brilon Racing) +7:39

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková