BOHEMIAN GRAN FONDO 2015

Druhý ročník unikátní cyklistické akce BOHEMIAN GRAN FONDO, určený pro amatéry , kteří navíc svým startovným chtějí vyjádřit solidaritu s celospolečensky významným projektem, spouští registraci a hlásí novinky. Termín stejný- první říjnový víkend.

Centrem  akce Bohemian Gran Fondo, je Český Krumlov. Město, jehož celé historická část je zapsaná na seznamu kulturního dědictví UNESCO a které je také  druhým turisticky nejnavštěvovanějším místem v České republice. BOHEMIA GRAN FONDO je “závod”, při kterém jedete po vyznačené trase, v rámci níž je několik měřených úseků. A záleží jen na vás, zda zrychlíte nebo ne.
Trasy na výběr
Hlavní trasa  GRAN FONDO  se celkovou vzdáleností (185 km) i nastoupanými metry (cca 4300 m) může směle měřit i se svým velkým sportovním vzorem – La Marmotte, který se jede ve Francii začátkem července.
Vedle tratě Gran Fondo si účastníci mohou zvolit i tři další tratě :
 Fondo Český Krumlov (126 km s výškovým převýšením 2989 m)
 Pojišťovna VZP Fondo (85 km, výškové převýšení 2109 m)
Projekt 35 Fondo (44 km, 1174 m převýšení).

Pohraniční hory, ve kterých se závod koná, kdysi tak těžko překonatelné a po staletí rozdělující národy, státy či politické systémy, jsou dnes protkány hustou sítí úzkých, málo frekventovaných cest s dobrým povrchem, které vyvolávají iluzi cyklistického ráje.  Strmé i méně strmé výstupy se střídají se sjezdy, které však pořadatelé důsledně nezařazovali do měřených úseků. Vedle náročnosti byla bezpečnost tím nejdůležitějším kriteriem při výběru trati.

 

Důvod proč se zůčastnit
Co však zcela odlišuje Bohemian Gran Fondo od podobných akcí u nás i v zahraničí je její charitativní cíl. Startovné účastníků je určeno na podporu projektů, které jsou zaměřeny na boj s rakovinou prsu.

Termín akce, první víkend v říjnu, koresponduje se začátkem celosvětového Breast Cancer Awareness Month.

Již v prvním ročníku získal charitativní partner částku cca 250 tis. Kč, zůčastnilo se 249 jezdců.

Charitativní dar z letošního ročníku bude směřovat přímo do klinického onkologického výzkumu v rámci Projektu 35. Projekt 35 je speciálním programem, jenž připravila skupina odborníků Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK v Praze a Masarykova onkologického ústavu v Brně pro skupinu mladých žen ve věku do 35 let, které onemocněly karcinomem prsu. Na projektu se dále podílí Institut biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity v Brně.

Změny pro 2. ročník
Loňský rok směřovalo startovné účastníků do tzn. cancer charity, letos jde výtěžek přímo na konkrétní projekt – PROJEKT 35

Novinky kolem závodu:
-rozšíření počtu tratí o střední délku 85 km –Pojišťovna VZP Fondo
– pojištění účastníků v ceně –uzavíráte převzetím startovního čísla
– posunutí startovacích časů na 8h, 10:15 a 13h
– společný cíl všech tras pod vrchol Kleti
– kouzelné startovní číslo

/převzetím startovního čísla budou účastníci nově nejen úrazově pojištěni po dobu BGF 2015, ale získají i nárok na vstup do galerií, muzea  a hradní věže zámku v Českém Krumlově. V jednání jsou take slevy na ubytování a stravování ve spolupracujících penzionech a restauračních zařízeních/

Další info bude průběžně doplňováno na webové stránky : http://www.bohemiangranfondo.cz/

Autor: Kaja P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková