Víkendové střípky – Bedřichov, Baku a skok za oceán

Tentokrát se v našem víkendovém ohlédnutí podíváme hned na tři rozliční místa. Nádherný souboj (a viděla jsem na vlastní oči) předvedly bikerky v českém bikovém poháru. Dámy na silnici bojovaly o medaile na Evropských hrách. A už 12 dní se toulá malá velká Peggy napříč Kanadou….

Český pohár horských kol – Češky ukázaly záda zahraniční konkurenci

V lyžařském areálu Bedřichov o víkendu pokračoval dalším závodem Český pohár horských kol.  Ve startovce ženského závodu jsme napočítali 5 národností, včetně exotické Brazílie.
Zdejší náročný okruh tentokrát  nejvíce vyhovoval  Karle Štěpánové (KONA Cycling Point) , která spanilou jízdou  vybojovala své letošní první pohárové vítězství. Necelou minutu zaostala Jitka Škarnitzlová (LIV Cycling team) , na bronzové příčce projela cílem Ukrajinka Yana Belomonia.

Karla Štěpánová v jedné z technických pasáží

Už tak náročnou trať ještě ztížil sobotní déšť a na mnoha místech závodnice musely  opustit kolo a  po svých zdolat nejen prudké  úseky do kopce, ale i nebezpečně klouzavé kořenité sjezdy. Karla se od ostatních odpoutala okamžitě po startu a udržovala si po celých 6 okruhů, které ženy musely absolvovat,  mírný náskok. „ Dostala jsem od trenéra pokyn, ať to zkusím a jedu „na šrot“ a uvidí se, kolik vydržím. Malá krize na mě přišla, ale to dnes asi na každého“ komentovala Karla svůj výkon v cíli. Spokojená byla i Jitka Škarnitzlová, která se svým druhým místem stala vedoucí závodnicí průběžného pohárového hodnocení. „ Karla byla výborná v kopcích, já měla o trochu navrch v technických pasážích“.

Jitka Škarnitzlová na svém celoorpuženém Liv Lustu

Velmi nadějný výkon předvedla i Pavlína Šulcová (Ghost Mitas racig team), která sice na startu kvůli chybě soupeřky zaostala, ale postupně se posouvala vpřed, v jeden moment se přetahovala i o  třetí příčku. V posledním kole se ale dvakrát ocitla nedobrovolně na zemi a s ošklivě rozseknutým kolenem v závěru podlehla skvěle finišující Brazilce Raize Henrique Goulaové.

1. Karla Štěpánová, KONA Cycling Point  1:31:00
2. Jitka Škarnitzlová LIV Cycling team    1: 31:55
3. Yana Belomonia, UKR    1:33:18

Zítra se těšte na fotogalerii ! 

 

BAKU – silniční závod žen s hromadným startem

Na  Evropských hrách v Baku pokračovaly závody silničářek hromadným závodem , který se jel na 14 kilometrovém okruhu a ženy ho jeli 8x.

Pro zlatou medaili  si po dramatickém finiši dojela  šestadvacetiletá  Běloruska Alena Amjaljusiková, která v cíli porazila Polku Niewiadomou a Nizozemkou van der Breggenovou, na kterou vyšla až třetí příčka. Další Nizozemka Van Dijková , vítězka čtvrteční časovky, dorazila do cíle na čtvrtém místě se ztrátou 18 vteřin.

Silničářky v akci – historické scenérie azerbajdžánského Baku rozhodně sledovat nestačily

Jediná česká  závodnice, Barbora Průdková, dojela do cíle silničního závodu na 39. místě se ztrátou přes 13 a půl minuty na vítěznou Bělorusku. Pro Barču to bylo více sbírání zkušeností, její hlavní disciplínou jsou horská kola a svůj závod již abslovovala minulý týden.

Běloruska se mimochodem v květnu představila i na českém území, kde ovládla závod Gracia-Orlová.

Výsledky:
1. Alena Amialiusik (BLR) – 3:20:36
2. Katarzyna Niewiadoma (POL) – 3:20:36
3. Anna van der Breggen (NED) – 3:20:36
39. Barbora Prudkova Czech Republic 3:34:09

Barbora Průdková před startem

 

Jak se vede Peggy ?

Minulý týden jsme vám přinesly rozhovor s dívkou, která v těchto dnech bojuje v jednom z nejtěžších závodů světa DIVIDE Race. Peggy už má za sebou 12 dní a do vytouženého cíle musí dorazit v limitu 32. dní. Zatím jede podle plánu. Ten je ale pro běžného smrtelníka nepředstavitelný. Takto vypadají její aktuelní statisky:

Peggy má v nohou  bezmála 1200 mil a  do cíle jí zbývá ještě zhruba ještě jednou tolik ( resp. 1500 mil).
Její průměrná denní porce, kterou dává na kole je 100 mil !
Každý den zatím nastoupala  téměř 3000 výškových metrů . Průměrná rychlost  9,7 mil /hod . Jede povětšinou sama, spí, kde se dá.  Úryvek z jejího deníčku svědčí o stále optimistickém naladění.. J

Úterý, 16.6.
Jééé čas na spánek. Hurá. Ještě dojedu jednu míli od města a přespím v přístřešku. Představa té krásné a příjemné peřinky Sir Joseph mi přivírá očka. Jela jsem daleko od domova, abych si uvědomila, že to nejvíc mám tam. I když si to tu hodně užívám, tak mi chybíte. Mějte se krásně.
Sobota, 20.6.
Konečně na wifi. Noc v Heleně před dvěma dny…. Spacák SirJosef už se se mnou vyspal na hodně divných místech. Tohle bylo baseballové hřiště, noc předtím to byly veřejné záchody na snowmobilovych cestach v lese, bála jsem se medvědů. Dneska to bude zas noc s hvězdami nad hlavou…

Tahle malá holka dává hodně velký výkon, co říkáte…?

Autor: Kaja P.

 

 

 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková