VY a ON na kole: 5 rozdílů, které vás asi překvapí

Společné chvíle s partnerem (nejen na kole) mají přinášet radost a hezké zážitky. Proč se to někdy nepovede? Na vině je i příroda, která mužům a ženám nadělila do vínku od určitých schopností jinak…..

Nejde jen o to, že muž a žena jsou jinak vybaveni fyzickou silou (pokud srovnáváme dva průměrně trénované sportovce a ne třeba závodnici s IT expertem se sedavým zaměstnáním). Obě pohlaví rozdělují i další dispozice přidělené přírodou, které by vás na společné vyjížďce mohly zaskočit nebo dokonce přivést do potíží. Tady je pětice zajímavých aspektů. Místo, aby vás rozhodily, využijte je ve svůj prospěch.

Orientace v prostoru.
 To, co se mihne ve vašem periferním vidění, muž vůbec vidět nemusí. Chlapi mají od přírody vyvinutější tzv. „tunelové vidění“. Mnohem lépe vyvinutá centra uložená v pravém frontálním laloku jim však umožňují lepší prostorovou orientaci. Jestliže se ztratíte v krajině a orientujete se podle jednoho vzdáleného bodu (třeba míříte k rozhledně na obzoru), je pravděpodobnější, že cestu najde ON. Stejně tak pravděpodobně lépe odhadne, jaká vzdálenost vás od cíle dělí.

Paměť na detaily.
Ok, on najde lépe cestu ke vzdálenému cíli. Ale pokud se vracíte stejnou cestou a nejste si úplně jistí, jestli jedete správně, jste to spíše VY (žena), kdo pozná krajinu, kterou už jste projeli dříve. Utkví vám v paměti více detailů, strom, skupina květin u cesty, lavička… Kromě toho – a to tom již byla řeč – máte lepší periferní vidění a tím i lepší šanci zapamatovat si třeba krajinu jako celek. Lepší je i vaše vnímání barevného spektra. Když zmíníte, že jste jeli kolem domku s lila fasádou, muž zřejmě absolutně nebude vědět, o jakém odstínu mluvíte. Disponujete také lepší šancí najít drobné předměty, které se vám ztratí: zakutálený ventilek nevyjímajeJ.

Kdo nemyslí na nic.
Možná už vás partnerova odpověď: „Na NIC“ na otázku: „Na co myslíš miláčku?“ tisíckrát vytočila. Ženy nechápou, jak můži mohou nemyslet na NIC. Jejich mozek je stále v činnosti, zatímco muž opravdu dokáže uvést při odpočinku mozek do téměř spánkové fáze. Takže konec hádek na odpočivadlech, kde ten váš jen sedí a kouká. Prostě odpočívá.

Nic z toho, co tu píšeme, není úplně dogma. Existují ženy s částečně mužským myšlením a obráceně. Jedná se asi o 15% populace.

Jak si popovídat.
Při jízdě dost těžko. Zatímco vy byste si klidně švitořila a šlapala zároveň (pokud na to stačí dech), muž se na dvě činnosti musí víc soustředit. Dokáže to, ale ne tak lehce, jako vy. Tak proč by to dělal, že? Zejména u dospívajících chlapců se schopnost něco dělat a zároveň vnímat, dost zhoršuje. Pokud chcete ratolesti říct něco opravdu důležitého, zastavte a ujistěte se, že se vám při řeči dívá do očí.

Schopnost poslouchat.
Schopnost muže poslouchat se zhoršuje, když je kolem nějaký další hluk. Je však mnohem lépe vybaven k tomu, aby okamžitě zjistil, odkud přichází hluk znamenající nebezpečí. (Příklad: Zatímco vy zmatkujete, odkud se vlastně ozývá siréna sanitky, partner pravděpodobně už ví, kam uhnout a odkud se auto přiřítí. Na zvuk spojený s pohybem jsou muži experti.)

Pod stresem.
Nemluvíme teď o žádné život ohrožující mezní situaci, ale například o výletu, během kterého jste ujeli mnohem více kilometrů, než bylo původně v plánu. Oba budete reagovat rozdílně a tím vzniká i větší šance na hádku, která nikomu nepomůže! Muž pod tlakem a ve stresu obvykle jedná stylem, který odborná literatura popisuje jako „fight or flight“ (bojuj nebo zmiz). Stoupá u něho agrese a netrpělivost, vnitřní naprogramování mu velí hledat řešení. Ženy ve stresu ovlivňuje hormon estrogen – bývají více nakloněné lítosti, potřebují zklidnit a často stačí pohlazení, aby situaci zvládly. Muži naproti tomu v mezní situaci lomcuje testosteron. A je zkrátka dobré jeden o druhém tyhle věci vědět.

Autor: Jana D.

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková