Cyklistky, spěte – 7 problémů, které přijdou, když budete málo spát

Myslíte, že nedostatek spánku se projeví jen zíváním a ospalostí ? Stačí týden, dva a tělo se začne bránit…

Šidit spánek se nevyplácí a pro sportovce to platí dvojnásob. Když nebudete dostatečně odpočívat, začnou se s vaším tělem dít věci, které si možná hned neuvědomíte… Ale doopravdy je vážně nechcete. Narušit mohou mnohem víc, než tréninkové plány.

1. Tuky v pozoru

Stačí čtyři dny spánkové deprivace (pět hodin a méně spánku) a vaše tukové buňky se ocitnou ve stresu. Přestanou správně reagovat na inzulin a to dokonce velmi výrazně – až o třicet procent, jak tvrdí odborné studie. Výsledkem jsou sklony nevhodně si ukládat „zásoby“ a zamířit k nadváze nebo diabetu. Nic, o co byste měla zájem, že? Dobře odpočinout bychom si prý měli zejména na podzim a v zimě, kdy některé další procesy a nedostatky ve výživě ukládání tuků rovněž podporují. Abyste jaro nezačínala v sedle třeba o pět kilo těžší, chce to nejen správně jíst, ale také spát. Nevyspalý člověk má nejen špatně fungující metabolismus, ale navíc tendenci dobíjet energii jídlem.

2. Bude vám úzko

Slavná neuroložka Susan Redlinová tvrdí, že nedostatek spánku generuje neuropsychické poruchy. V horším případě to může skončit až depresí. V lepším budete lítostivá, vztahovačná, pocítíte zdánlivě nevysvětlitelné strachy a pocity úzkosti. Řešení existuje: Pár dní za sebou se pořádně vyspat (jedna ale nestačí, to je rozšířený omyl, myslet si, že se vše spraví za jedinou noc.)

3. Dopamin na tahu

Když trpíte nedostatkem spánku, ze začátku toužíte úplně obyčejně někde opřít hlavu a spát. Tento stav ale pomine a dostaví se mnohem nebezpečnější stadium. Přetáhnete se a spát se vám už zas až tolik nechce. Dostaví se v dané situaci trochu nepochopitelný příval energie, který má na svědomí hormon dopamin. Jeho produkci tělo zvýší právě proto, že jste v krizi. Dopamin je pro nevyspalého člověka špatný sluha a ještě horší pán. Má na svědomí sklony k riskování, neuvážená rozhodnutí a až agresivní chování. Nic, co by si člověk například na kole mohl dovolit.

4. Smysly ztrácejí smysl

Už po jediné noci, kterou probdíte, se výrazně zhorší vaše soustředění. Prostorové, sluchové i vizuální schopnosti klesají a vyjížďku na kole ve stylu „lehnu si potom“, byste si měla rozmyslet a raději zalézt do peřin. Výrazně hůř na tom můžete být s komunikací nebo schopností rozeznávat tváře. Nedostatek spánku má totiž přímý vliv na thalamus, což je část mozku, která spolu se spánkovým lalokem zodpovídá za schopnost rozeznávat obličeje.

5. Nebudete dostatečně regenerovat

Kvalitní spánek je nejlepším a také jediným způsobem, jak tělo dokonale zregenerovat. Žádné masáže ani jiné procedury nepomohou, když se nevyspíte. Těžko pak dodržovat tréninkový plán nebo podávat jakékoli výkony podle svých představ. Tělo řekne rezolutní ne a vrátí se pořádně do akce až ve chvíli, kdy mu dopřejete odpočinek.

6. Onemocníte

Chodí chřipka okolo… A na koho si dokáže snáz „zasednout“ (nejen chřipka, ale i jiná virová a bakteriální onemocnění)? Na člověka, který si ne a ne poladit časový harmonogram tak, aby se vyspal. Tak ho zkrátka složí do postele poměrně nevybíravým způsobem. Nedostatek spánku snižuje celkovou imunitu a koledujete si o cukrovku, kardiovaskulární potíže, i mnohem horší potíže.

7. A co ještě?

Zvýší se vám tlak, budete si hůř pamatovat nové věci nebo se cokoliv učit, odolnost vůči stresu klesne… Je hodně hodin, čtete tenhle článek a už máte správně dávno spát? Tak dobrou noc, my i vše ostatní  tu pro vás bude i zítra.

A jak se lépe vyspat ?

Vyvětrejte ložnici, ideální teplota je 18 – 20 stupňů.
Nepijte nic, v čem je kofein alespoň hodinu před spaním.
Vyvarujte se alkoholu.
Dvě hodiny před plánovanou „večerkou“ nesportujte.
Nejezte těžká ani kořeněná jídla. Vynechte čokoládu.
Kromě toho, že na spánek účinkují například některé bylinkové čaje (namíchají vám je v bylinkárně – se sáčkovanými čaji z lékáren nebo drogerií se takové směsi ani nemohou srovnávat), funguje ohřáté mléko s medem – uvolní se tryptofany.
Zhasněte. Pouze potmě je totiž spánek kvalitní a správně se uvolňuje hormon melatonin.

Autor: Jana D.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková