LECTOR umí a učí. Redakční test GHOST Lector 3 LC

Po redakčních testech fatbiků a kol s nadrozměrnými plášti přicházíme tentokrát s parádním hardtailem GHOST Lector 3 LC. Byť jde o pánský model, určitě stojí za vaši pozornost. Doufám, že na konci tohoto prewiev a jízdní pocitovky, budete vědět, proč jsem vás lákala.

Kdo trochu sleduje (nebo je prostřednictvím svého partnera nucen sledovat 😉 novinky ze světa bikové techniky, ví, že model Ghost LECTOR získal řadu prestižních ocenění, jedním z nich byla cena Red Dot za design. A právě neotřelý vzhled, tvar rámových trubek, podtržený barevnou linkou, vás v první vteřině upoutá – máte potřebu prozkoumat, jaký je tento hardtail, jehož geometrie od pohledu splňuje nejvyšší parametry současného moderního pojetí cross country.

1 P

Model Ghost Lector 3 LC je karbonová devětadvacítka (LC=light carbon) a v hierarchii nabízených kol má k sobě ještě „silnější“ brášky: LC 5,6, 7 a 8, pak následuje řada ULC a Word Cup, ale to už se dostáváme do dalšího levelu. Jak už jsem zmiňovala, rámové trubky jsou mohutné, upoutá masivní hlava rámu, horní trubka je výrazně zploštělá, spodní ostře řezaná.

5P

Rám je od pohledu pevný a tuhý, z kola vyzařuje rychlost, kterou vám nabídne od prvního šlápnutí. Jeho zajímavost a svým způsobem i čistotu zdůrazňují vnitřkem vedené bovdeny.

O pružení se stará vidlice značky RockShox Recon Gold, se 100 mm zdvihem. Určitě stojí za to poladit její chod s ohledem na váš jízdní styl, pěkně funguje při měkčím nastavení a ovlivní tak i celkový vjem z jinak tuhého bika.

7.P.

Její ovládání je na řidítkách, systém šikovný, dvě páčky ovládané palcem, ale vzhledem k umístění ( nad páčkami přesmykače) je nutné se smířit s tím, že ne ve všech jízdních situacích na něj bleskově přehmátnete.

8.

Japonské Shimano v řadě XT je použito na řazení, přehazovačku a přesmykač, jezdkyně se může radovat z dvojpřevodníku (36-26), kdy je k dispozici kazeta 11-40.  O řadu níž, tedy Shimano Deore, sáhl výrobce při volbě brzdových páček.

_MG_6707

Od výrobce je kolo vybaveno poměrně spolehlivými a mezi jezdci oblíbenými plášti zn. Schwalbe Rocket Ron Evo 2,25.

6P

Za zmínku stojí i sedlo americké značky SDG Circuit, jehož vzorem byl silniční model. Podtrhuje sportovní charakter Lectora 3 LC, svrchní úprava není jen designovou hříčkou, ale zabraňuje klouzání po sedle.


Jízdní pocitovka

Těžko odhadnout, kolik bodíků k dobru Lector získal jen tím, že mi na test přistál v prvních teplejších dnech, kdy se propojily jeho vlastnosti a moje chuť po svižné a zároveň pocitově lehké jízdě. Přesně to jsou hlavní přednosti – je tuhý, ale do nepohodlného kostitřasu má daleko. A hlavně…. jede! Jede rychle, vlastně spíš letí a já s ním prožívám opojení z jízdy, nutí mě útočit v kopcích, po chvíli to drtím agresivní jízdou…no, bohužel mi dochází dech. ON ale zdaleka nepředvedl vše, v čem vyniká.

C

Bavíme se o levné verzi  modelu Ghost Lector, tak bych měla krotit euforii z jízdních prožitků, co pak psát o kolech s lepším osazením, verzí rámu a použitého karbonu. Rozdíly tam jsou, nejen v cenovce. Jen jsem se musela v případě „trojkového“ LC čka podělit, protože očekávání bylo nižší, než pak nádherná jízdní realita.

Lector 3 LC je pevné, velké kolo (29“), nicméně má natolik vychytanou geometrii, že není neohrabané a předurčené k nudné, netechnické jízdě. Projela jsem s ním všemožné hravé a spíš hladké traily, těm drsnějším jsem se intuitivně vyhýbala. Ne, že by to Lector nezvládl. Vyloženě mě bavila akční jízda se změnami v sedle a ze sedla, kratší výjezdy, kolo se docela dobře řídilo. Pojem „docela“ zmiňuji záměrně, měla jsem trochu problém s širokými řidítky. Tady je moment, kde se pozná specificky osazené kolo pro holky. Já vozím ráda širší řidítka (na trail biku 700 mm, na svém xc kole 680mm – tento rozměr používá např. i Katka Nash), ale těch 720 mm bylo už prostě moc. To však není neřešitelný problém, šikovná ruka mechanika je o těch pár centimetrů hravě zkrátí.

Bph

Další poznatek, který bych vyřešila za pár korun a pár minut, by byla výměna tvrdších gripů, které mi při delší jízdě začaly být nepohodlné.


Co napsat na závěr?

Lector LC 3 je váhou lehce přes 11 kg, a za velmi přijatelných 55 900,- získáte hodně dobrý stroj, s kterým to dáte jak na poli x country, maratonech, tak i v případě, že toužíte po svižné kombi jízdě v lehkém terénu, šotolině a asfaltu zároveň. Samozřejmě, vylepšení je možné, pokud máte větší závodní ambice, náš návrh na tuning, který by kolo odlehčil, je výměna stávajících zapletených kol, provětrá to vaší kapsu o tisícikoruny, ale to už budete sedlat pořádnou raketu! A jde o to, kam až chcete doletět 😉 !

APH

Autor: Kája P.

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková