Závodní víkend českých žen. Komu se dařilo?

O víkendu měly napilno naše bikerky i silničářky. Prvně jmenované sbíraly UCI body potřebné k účasti na OH, ty druhé pak body do klasifikace v Českém silničním poháru. Krátké ohlednutí za oceán, do slunné Itálie i moravského Kyjova…

Kateřina Nash vyhrála XCO HC na Sea Otter Clasic 2016

Tradiční cyklistický festival Sea Otter Clasic, který hostí kalifornské Monterey, má bohatý i závodní program napříč všemi disciplinami, včetně olympijského cross country. To bylo letos poprvé zařazeno do HC kategorie, tudíž i vysoce bodově hodnocené. Velkou radost všem fanouškům, kteří sledují (a drží palce) českým ženám v boji o postup na OH, udělala Kateřina Nash, která závod v těsném finiši vyhrála a získala tak pro Českou republiku parádní příděl bodů. Na druhém a třetím místě skončily její týmové kolegyně, nestárnoucí Georgia Gould a exmistryně světa, Catherina Pendrel.V
Výsledky ZDE

Jana Czeczinkarová na italském poháru vybojovala šesté místo

img17d4733c6440cd1e1ee09cec1526cfe9

V Italském Monrichari se jel národní pohár, který patří stejně jako Sea Otter Clasic do kategorie HC UCI. I proto se zde sešla o víkendu velmi kvalitní konkurence, včetně hvězd bikové scény, jako jsou Gunn Rita Dahle Flesja nebo Maja Wloszczowska. Velmi slušný výkon podala v současnosti nejúspěšnější česká závodnice, Jana Czeczinkarová, z týmu Sram Mitas Trek, když dokončila na velmi pěkném šestém místě. Sama k závodu pro server mtbs.cz řekla : “Závod byl velice náročný, na startu jsem stála až ve čtvrté řadě, takže loktům jsem se nevyhnula a první patnáctka mi ze začátku trochu ujela. Naštěstí zaváděčka byla dost dlouhá a nahoře jsem jela už čtvrtá,” líčila Jana závod ze svého pohledu. “První kolo bylo hrozně rychlé a proto jsem v druhém kole prodělala krizi, která se především projevila velkým množstvím zbytečných chyb. Druhé kolo mi nesedla snad ani jedna zatáčka výjezd či sjezd, hodně jsem se propadla dozadu. Třetí kolo jsem se naštěstí zmátořila a začal pro mě stíhací závod. Zbytek závodu jsem jela s Italkou Chiarou Teochi, se kterou jsem bojovala o páté místo. Fyzicky jsme byly poměrně vyrovnané, ale bohužel mi chyběly síly do posledního kopce před sjezdem do cíle, kde mi trochu poodjela a já chytla malou mezeru, kterou jsem už ze sjezdu nedokázala sjet. Ale mám z výkonu i výsledků velikou radost,” dodala Jana.
Výsledky ZDE

Český pohár žen na silnici – na stupních Machačová, Štefková a Nosková

12990994_475117846023086_1240907317809687655_n

První z šestidílného pohárového seriálu se jel v moravském Kyjově. A nejlepší závodnice jasně ukázaly, že cyklistika je jen jedna: na stupně vystoupily dráhařka Jarmila Machačová, bikerka Janka Keseg-Štefková a silničářka a cyklokrosařka, Nikola Nosková. Pravdou je, že všechny tři ženy umí discipliny kombinovat a první závod nepatřil ani délkou, ani profilem k těm extrémním. Téměř padesátičlenný peloton, v kterém měly zastoupení i zahraniční závodnice např. z Litvy nebo Slovenska, se vydal na čtyřokruhový závod, v délce 60 kilometrů. Počasí bylo víc jak příznivé, ač téměř celou republikou přecházely dešťové přeháňky, v Kyjově na závod svítilo sluníčko.

 „ Závod byl hodně poklidný, přišlo mi, že to bylo takové okukování zkraje sezóny, nikomu se do větší akce nechtělo. Náš tým byl v silné sestavě, strategie byla jasná – jeli jsme dnes na Nikču“, komentovala průběh zkušená závodnice, Pavla Havlíková, z týmu KC Kooperativa SG Jablonec. „Ve třetím okruhu odjely 3 holky, byla tam i Nikola a ještě jedna slovenská juniorka, naším úkolem bylo hlídat tempo balíku, jet tak, aby se uprchlá skupina nedojížděla. Bylo to docela v pohodě, holky si t pak rozdaly mezi sebou, nejlíp to dala Jarmila Machačová, je perfektně rozlítaná z dráhy“, doplňuje Pavla výkon závodnice Dukly Praha. Na druhém místě skončila bikerka Janka Keseg Štefková (SK) a na třetí místo patřilo Nikole Noskové (KC Kooperativa SG). Český pohár žen pokračuje 1.května, ale ještě předtím čeká naše nejlepší ženy mezinárodní etapový závod kategorie 2.2 UCI, Gracia Orlová. Jde již o 30. ročník! a na startu se objeví řada světových týmů ve velmi slušném obsazení. Těšte se na naše zpravodajství.

Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková