Devatenáctiletá Czeczinkarová ujela všem!

Domácí pohárový závod s atmosférou svěťáku ovládla Jana Czeczinkarová a připsala si na své konto další vítězství. ..

Druhý díl ČP horských kol zavítal do Teplic, sobotní odpoledne pak patřilo elitním kategoriím žen a mužů.  Na start se postavily téměř tři desítky žen, české pole, kde nechyběla žádná z favoritek, okořenily svou účastí i zahraniční závodnice, jak ze sousedního Polska, tak i mnohem vzdálenější Belgie a dokonce i Mexika. A právě dámy si užily výjimečnou diváckou kulisu, v odpoledním mužském závodě startoval aktuální světový silniční šampion, showman a sympaťák, Peter Sagan, který přítáhl do svahu teplického lesoparku tisíce fanoušků cyklistiky.

_MG_8544
V druhém okruhu ještě trojice pohromadě: tempo diktuje Belgičanka, Jana si hlídá pozici, Jitka se snaží “uviset”…

Přesně v 13h30 minut se vydaly ženy, společně i kategorií U23, vstříc 6 ti, zhruba 4 kilometrovým okruhům. Trať namotaná v teplickém lesoparku byla atraktivní podívaná, diváci měli možnost vidět závodnice několikrát během jednoho kola, jak ve stoupáních, tak i v dvou technických sjezdech.

V prvním okruhu se ujala diktovat tempo zkušená belgická závodnice, třiatřicetiletá Ghita Michiels, nechyběla ani Rakušanka Heigl a Mexičanka Campuzano, s malým odstupem jela Jana Czeczinkarová a Jitka Škarnitzlová. V dalším kole se pořadí trochu přesypalo, k radosti českých fanoušků se utvořila trojice výborně jedoucí Belgičanka Michelis, a české duo Czeczinkarová a Škarnitzlová. Další okruh ale ukázal, že tempo bylo právě pro Jitku příliš vysoké, prožila si krizi, při které se propadla na průběžné páté místo, ale stále držela pozici české dvojky. Kolem šestého místa jezdila Karla Štěpánová, která po návratu z Austrálie a SP, bojovala s aklimatizací. První půlka závodu si protrápila i Tereza Němcová-Huříková, která byla po prvním okruhu na konci druhé desítky.

Moment, kdy Jana přebírá závod do své režie. Davy českých fanoušků ji hnaly vpřed

Strojové tempo, síla v kopcích, jistota ve sjezdech – to byla cesta k dalšímu vítězství drobné blondýnky, Jany Czeczinkarové, která tak potvrdila letošní famózní formu. Jak se podle ní závod vyvíjel? „ Po startu jsem najížděla do terénu někde kolem osmé pozice, nebylo úplně lehké se dostat dopředu, tak jsem se docela zakyselila a další dvě kola jsem spíš šetřila síly. Trať byla hodně suchá, v zatáčkách ten prach klouzal, ani já jsem se nevyhnula pádu. V závěru, posledních dvou kolech, kdy jsem Belgičance poodjela, se mi ty ušetřené síly hodily.

_MG_8664 PH jitka
Ve sjezdech byla Jitka suverénní

Na pátém místě celkově, jako druhá Češka, dojela do cíle s víc jak dvouminutovou ztrátou Jitka Škarnitzlová. „Nebylo to dnes úplně ono, ale i tak jsem s výkonem spokojená. Problém byl v nohou, nešlo to na 100% ataky se mi hůř dýchalo, což je asi následek nachlazení z minulého týdne. Tempo v druhém kole, kdy jsme jeli na 1-3 místě, bylo na mě dnes moc, tak jsem procouvala dozadu. Pak se mi chvíli jelo dobře, pak zas ne, jak na houpačce“.

_MG_8592
Karla prokázala opět velkou vůli a bojovala ze všech sil

Spokojenost prožívala i Karla Štěpánová, přestože se svým šestým místem na pódium nedostala. „ Z těch, co startovali v Cairns, na svěťáku jsem tu jediná. Aklimatizace doběhla přesně, přiletěla jsem v úterý, dnes ještě v půl dvanáctý jsem pospávala na hotelu. Takže průběh závodu, jak jsem jela jednotlivé okruhy, jakou mám ztrátu za Jitkou, po tom všem …zhodnotili jsme to jako že dobrý. Teď se konečně dostanu na pár dní do běžného tréninkového programu a věřím, že na Evropě už se budu cítit fajn“, komentovala s úsměvem Karla.

_MG_8695 TERZA
Tereza to v terénu umí hodně dobře, což předvedla i v nejtěžším sjezdu teplického okruhu

Stranou a trochu posmutněle seděla Tereza Němcová-Huříková, která se nakonec z hloubi pole probojovala na 9. místo. „Rychlost na startu, v prvních kolech prostě nedávám, když bych měla říct, kdy se mi začne jet dobře, tak je to až po hodině závodu. Uvidím, co jak dál….“, řekla Tereza na adresu svého vystoupení i možnosti upravit závodní program. Do nominace na ME se nedostala, i ji ale čeká náročný program, bude obhajovat titul mistryně republiky v bikemaratonu, které se jede v Lipníku nad Bečvou.

Mistrovství Evropy se odehraje ve švédské Huskvarně příští víkend, 5. -8.5. Reprezentovat Českou republiku bude šest žen, po dvou v každé kategorii:

Juniorky:  Adéla Šafářová (Nutrend Specialized Racing) a Denisa Lukešová (ČEZ Cykloteam Tábor)
Ženy U23:  Jana Czeczinkarová (Sram Mitas Trek) a Barbora Průdková (Nutrend Specialized Racing)
Ženy Elite : Jitka Škarnitzlová (Česká Spořitelna Accolade) a Karla Štěpánová (Kona Cycling Point)

Výsledky ČP horských kol Teplice

1. Jana Czeczinkarová (Sram Mitas Trek) 1:28:23 hod.
2. Ghita Michiels (BEL, Versluys) +0:38
3. Daniela Campuzano (MEX, DC Team) +1:39
4. Nadja Heigl (AUT, SU Bikestore.cc) +1:58
5. Jitka Škarnitzlová (Česká spořitelna Accolade) +2:20
6. Karla Štěpánová, 8. Barbora Průdková, 9. Tereza Němcová-Huříková

Autor: Kája P.
Foto: DNK

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková