Láska na první pohled: LIV Avail Advanced 1

Tato silnička původně nebyla v naší testovací flotile, ale souhrou okolností máme možnost vám jí představit. A příběh, který se k tomu váže, si nezadá s romantickými tématy z červené knihovny….

Začít redakční test jinak, než technickým představením kola, je v tomto případě na místě. Při klasickém testu nám do redakce přijde naleštěné kolo, které nejprve nafotíme se všemi zajímavými detaily, a pak se vyrazí na testovací jízdy.

V tomto případě bylo vše obráceně. Testovací jezdkyní byla naše čtenářka, ale především bývalá špičková závodnice, Jana Hladíková, která po mnoha letech vyrazila se skupinou přátel na cyklodovolenou, na Mallorku. Kolo na vyjížďky měla z půjčovny, obecně zadané parametry na velikost, osazení – vše objednáno přes internet. Netušila, že právě model LIV Avail Advanced 1 se stane láskou na první pohled a parťákem na spoustu stovek, možná tisíce kilometrů….

Technické okénko

DSC_0051


LIV Avail Advanced 1 je dámská silnička, speciálně navržená pro ženy. Ručně vyráběný karbonový rám zaručuje nízkou hmotnost, při zachování potřebné tuhosti.

DSC_0056

LIV Avail Advanced 1 disponuje kotoučovými brzdami, které jsou spolehlivé i při jízdě za mokra, ani při dlouhých sjezdech nevyžadují vynaložení velké síly na brzdové páky.

DSC_0058

Testovaný model je osazen komponenty japonské značky Shimano, konkrétně druhou nejvyšší řadou Ultegra, kliky mají převodníky 50/34 (stále oblíbenější compact drive), kazeta nabízí rozsah 11-32 z, což už jsou převody i do horských stoupání.

DSC_0068

Zajímavým komponentem je karbonová sedlovka „D-Fuse“, která -jak název napovídá je ve tvaru písmene D, nemá tedy klasický kruhový průřez. Její tvar zajistí lepší pružení a tedy í pocitově vyšší jízdní komfort.

DSC_0065

Řidítka i představec jsou „domácí“ značky Giant.

DSC_0053OPRVA

Značku Giant najdeme i na ráfcích a obutých pláštích, zde je konkrétně model  GiantP-SL, v šířce 25mm, což zaručuje vyšší pohlcení vibrací.

DSC_0069

Systém nastavení sedlovky je elegantně zakryt, čistotu rámu neruší žádná objímka.

LIV Avail Advanced 1 se vyrábí ve velikostech XXS, XS, S a M. Modely Avail Advanced jsou v nabídce v levnějším osazení (Advanced 2, 3), ale  také v top výbavě – Advanced PRO,který je určený pro profesionální závodění.

 

Jany jízdní pocit. „Nádhera, nádhera, nádhera…“

13007295_1071474139541920_5009531632767074696_n
Za patnáct let závodění mám najeto hodně, ale naposledy jsem seděla na silničním kole loni na podzim, na vypůjčeném. Po půlhodině jsem měla úplně ztuhlou šíji. Samozřejmě jsem do půjčovny jela s obavami, jak mi vybrané kolo bude sedět. Nikdy jsem totiž kola LIV neviděla, nezkoušela. Měla jsem M kový rám, na první pohled mi přišel malý, ale při své výšce 173 cm, jsem se na něj srovnala parádně. V půjčovně se jen vyměnil představec za trošku delší, pak ještě ubraly podložky v hlavovém složení, abych měla víc závodní posez. Jak později ty stovky najetých kilometrů ukázaly, víc změn nebylo třeba.

Hned od prvních kilometrů jsem byla nadšená. Kolo výborně reagovalo, skvěle se mi zatáčelo, ten pocit jisté stopy byl báječný. Stejně tak dojem z kotoučovek, taky moje první zkušenost, pominu tedy bajka, kde je samozřejmě mám. Brzdily ostře a hlavně lehce. Zhruba po 800 kilometrech mi trochu začaly pískat, ale chtělo to jen očistit. Jinak paráda. Třeba po desetikilometrovém sjezdu, na Sa Calobru, si každý druhý protřepával prsty, jak ho z dlouhého brzdění bolely, já byla v pohodě.

Akcelerace úžasná, občas jsme si s mými parťáky zazávodili, na druhou stranu, jezdila jsem tu k hotelu po kostkách a přišlo mi, že je to kolo vcelku pohodlné.

A pak i pár dalších detailů, široká horní rámová trubka, na který jsem si občas pohověla a rovnala záda, sedlo naprosto pohodlné, miluju tyrkysovou a tady to kolo modrými odstíny jen hrálo…prostě jedním slovem nadšení. Brala bych ho hned!

A závěr?

Pokud jste čekaly na ten konec romantického příběhu o Lásce na první pohled, tak tady je. Po návratu z desetidenního pobytu na Mallorce čekalo na Janu doma velké překvapení. Na chodbě stál její nový modrý miláček LIV Avail Advanced. Nadšení a pozitivní energie, kterou Jana vysílala směrem k manželovi, byla tak silná, že jí vytouženou silničku pořídil. Pravda je, že již pár týdnů o koupi nového kola přemýšleli a tohle byl nejlepší urychlovač. Tak si z toho vezměte, milé dámy poučení….

Autor: Kája P.
Foto: Jana Hladíková

 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková