Rychlebky s dětmi ? Vyzkoušeno!

Proslulá lokalita Rychlebských stezek nemusí být zapovězena ani těm, co mají malé děti.

Pokud hledáte místo, kde byste si s rodinou mohli užít krásný víkend v sedle kola, určitě doporučuji vyrazit do Rychlebských hor. Zde si užije naprosto každý milovník kola, ať už jsou mu čtyři nebo sedmdesát, ať už jezdí rychle či pomalu, divoce či opatrně, Rychlebské stezky nabízejí vše.

Jedinou nevýhodu pro nás Středočechy je relativně velká vzdálenost, 250km, a tak se vyplatí vyrazit sem alespoň na prodloužený víkend.¨My jsme měli to štěstí a vyšlo nám i krásné počasí, a tak nám tyto hory ukázaly svých 5 pé. Parádní sjezdy, pestrou nabídku tras, pohodové ubytování, příjemné místňáky a pěknou přírodu.

rychl

Ubytovacích kapacit je zde poměrně hodně, my jsme zvolili penzión Radost přímo u nástupu Rychlebských stezek, v Černé Vodě.  Bylo to chudé leč čisté, za rozumnou cenu, s velmi milým personálem a hlavně, stačilo jen vyndat kolo z kolárny a už se jelo. Takže doporučuji.

http://www.penzionradost.cz/

Den první: Lipovské stezky

Jednodušší varianta ježdění v městečku Lipová-Lázně. I malé děti zvládnou pěknou dávku kilometrů.
Začátek je na parkovišti s infocentrem,  na konci obydlené části.
Ježdění si můžete zpestřit na místním pumptreku. Další možností, kterou zvládnou i děti je výjezd na vrchol kopce Toč.  V půlce výjezdu je možnost občerstvení u chaty lyžařského centra Miroslav. Po zdolání posledních metrů stoupání hurá na hravý sjezdík po červené, středně těžké, stezce. Sjízdné i pro 4leté dítě.  Čas oběda lze strávit a břicho zaplnit v místním  hotelu Helios. Vaří výborně. U hotelu je i dětské hřiště, kde si děti na chvíli odpočinou od kola.
Nabrat síly a ještě alespoň dvakrát vychutnat Lipovské stezky, večeř hravě stihnete v domovském penzionu.

rychlebky

Den druhý: Trail podél Černého potoka, na Vidnavském okruhu.

Vyráží se přímo z Černé Vody a je to skutečně krajinově nesmírně vděčná cyklistika po vrstevnici. Baví děti i dospělé. Polední zastavení můžete mít v hospůdce U sysla, k obědu servírují např. výbornou domácí pizzu. Děti  většinou regenerují kosmickou rychlostí, odpoledne můžete vyrazit na pumptrek u základny RS, najdete zde dovednostní zónu s houpačkou, úzkou kládou, kameny, brody, klopenky,vše, z čeho budou děti nadšené.

rycleb

Čas na „hru dospělých.

O děti je postaráno,  je čas aby i dospělí vyrazily na bikové hrátky a konečně poznat pověstnou krásu rychlebského ježdění. Nahoru se stoupá  zajímavým trailem Dr. Wiessnera, pak máte na výběr z mnoha trailů různé obtížnosti. Velkou výzvou  je  černý, kamenitý trail Wales, parketa pro  kola s většími zvihy (160mm).
Doslova jásat blahem budete na červeném Superflow trailu. Nádherná třešnička na dortu cyklistického dne.

Den třetí: cesta za poznáním zatopených lomů.

Místní zatopené lomy jsou pěkné na dívání a ještě lepší na osvěžující koupel. Z Černé Vodyse vydejte  směrem do vesnice Žulová, přes Boží vrch. Ze Žulové po cyklostezce k lomu Vycpálek, pak k Arcibiskupskému lomu a vyjížďkuna závěr si můžete zpestřit ještě hledáním pokladu na zřícenině hradu Kaltenštejn. Trasa čítá krásných 15km.
Z Kaltenštejna jsou rychlebské traily je to nadosah, a tak kdo nemusí spěchat domů, ještě zvládne vystoupt trailem  Dr. Wiessnera a pak vybrat Tajemný, Biskupský nebo Mramorový sjezdík, jeden lepší než druhý…

skok

Cyklistika v Rychlebkách nemá chybu. Opravdu každý si zde přijde na své. Cyklistů zde bylo o slunečném víkendu nepočitatelně, ale nachází se zde i tolik možností k jízdě, že se nikde netvoří zácpy, nikde nečeká, člověk si jede podle svého tempa  úplně „beze svědků“. Traily jsou promyšlené, udržované, nádherné, ať už ty turistické, tak ty „elitní“.  O přírodních krásách Rychlebských hor ani nemluvě: „To jsou panoramata, táto!“, jako by se tato hláška narodila právě tady.

Lokace: Rychlebské hory, Černá Voda
http://www.rychlebskestezky.cz
Charakter: rodinná cyklistika, 5 dětí ve věku 4-10 let

Autor: Madla F.

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková