"Se mnou si hraj". Redakční test: LIV Obsess SLR.

Deštěm smáčené singl traily u Nového Města na Moravě se staly testovací arénou pro další kousek, který dorazil do naší redakce. Dnes vám už poněkolikáté představíme kolo značky LIV, tentokrát si počtete o trailovém hardtailu Obsess SLR.

Taiwanskou značku LIV, spadající pod světoznámý Giant už asi není třeba představovat – LIV žije výhradně dámskou cyklistikou. A každoročně přichází s novými modely, určenými ženám. V kolekci pro letošní rok se stal velkým hitem LIV Obsess SLR. 

_MG_9483

Spíše než na dlouhých výletech si s tímhle kolem užijete na pěkných houpavých lesních cestách, hladkých trailech.  Liv Obsess je o hravosti. Oblíbený rozměr kol 27.5″ a relativně nízká hmotnost vám k tomu poskytne dostatek prostoru i jistoty.

_MG_9487

 

Nejlepší duralový model za cenu pár kompromisů
Na výrobu rámu sáhl výrobce po svých nejlepších hliníkových trubkách ALUXX SLR, díky nimž nemusíte litovat, že váš rozpočet nesahá do kategorie karbonových kol. Obsess SLR se tím stává vyšším modelem nekarbonové řady. Pro zachování příznivé ceny musel výrobce udělat několik kompromisů.

_MG_9486

Zvolená vidlice Rock Shox 30 s 100 mm zdvihem patří mezi ty levnější, což je dostatečné pro upravené lesní traily, ale drsnějším drncavým cestám se spíše vyhněte. Ovládání vidlice je pěkně v dsahu vašich prstů levé ruky.

_MG_9484

Osazení kola je od výrobce Shimano a kombinace řad SLX (přehazovačka) a Deore (zbytek) odpovídá standardu v cenové kategorii tohoto kola.  Do šuplíčku o stupeň níž patří  kotoučové hydraulické brzdy, s označením M355.

Zaměřeno na ženy

_MG_9494

Kromě ženské geometrie, která je u značky Liv samozřejmostí, najdeme na kole další prvky, které my dámy ocení. Patří mezi ně například rychloupínáky, jak na kolech, tak na sedlovce. Sedlo je měkké a velice pohodlné. Měkké pěnové gripy byly příjemné do ruky.

_MG_9495

Také vzhled kola je laděný do ženského vkusu a trefili se – během testování sklidil Obsess nejeden pochvalný argument od ostatních bikerek. Třešinkou na dortu ve vzhledu jsou bowdeny vedené rámem, což přidá na eleganci a celkovém prvním dojmu (a samozřejmě bowdeny jsou tak lépe chráněny  před vnějšími vlivy).

celý

 

Jízdní postřehy

Jak jsem na začátku naznačila, většina testování se odehrávala na singlech v srdci Vysočiny. A byla to dobrá volba. Tam totiž vlastnosti kola vynikly nejvíc. Kratší ženská geometrie a kola 27.5″ vyzývaly ke hravé jízdě a po prvním oťukávání se i zdrženlivější povahy rozvášní a naplno si užívají rychlost a zábavnost pokroucených lesních cestiček. Díky jarnímu dešti jsme mohly ověřit Obsess v mokrém terénu. A obstál. Na kluzké trati se choval velmi poslušně.

1

Testovačku jsem projela i mimo upravené traily. Na rozbitých a drncavých cestách není už jízda takový zážitek. Přeci jenom se zde projevila  horší absorpce hliníkového rámu, především v zadní stavbě. Pocit by mohla vylepšit vyšší třída přední vidlice, ale to už bychom se dostaly cenovkou o pár tisíc výš.

Další indicií, že tohle hravé kolo patří spíše na traily a do houpavého terénu, byla volba lehčích převodů. 2×10 rychlostí je složeno z kazety s pastorky v rozmezí 11-36 zubů a dvoupřevodníku s 36/22 zuby. Jakmile se s kolem dostane na pěknou zpevněnou cestu a máte dynamit v nohou,  brzy zapomeňte na šlapání. Už při rychlostech lehce přes 30 km/h dojdou těžké převody.

jízda

Testovaný kousek byl velikosti S ze škály XS až L a pro výšku postavy 165 cm je tak akorát. V dodaném konfiguraci kolo vážilo 11.9 kg, což je hmotnost velmi sympatická.

Na závěr ještě přihodím pár dalších cifer. Za Liv Obsess SLR zaplatíte necelých 37 000 Kč. Jen pro srovnání, za vyšší karbonový model Advanced 2 si připlatíte navrch 27 000 Kč. To už je slušný rozdíl.

LIV Obsess by se dal charakterizovat jedním slovem – hravost. S tímhle kolem si ji užijete víc než dost, ale musíte moudře volit terén a povrch cest. Určitě je dobrou volbou pro mladé sportovkyně, které prvně okusily závodění cross country charakteru a jsou na prahu velkého sportovního zápolení.

 

Autor: Adéla V.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková