Zítra začíná MČR v silniční cyklistice

Boj o titul mistryně republiky začíná. Bude to spanilá jízda Martiny Sáblíkové ? Kdo z českých žen může ještě překvapit?

Již zítra zahajuje v Hodoníně a následně v Kyjově mistrovství republiky v silniční cyklistice. Stejně jako vloni půjde o společný závod pro Čechy i Slováky. Čtvrtek bude patřit individuální časovce, víkend pak závodu s hromadným startem. Ženy si opět užijí o trochu více pozornosti, diváků i médií, než tomu je během zbylé sezóny, národní šampionát je totiž vypsán pro všechny kategorie, včetně elitní mužské. Respektive časovka, okruhový závod je pro ženy na programu v sobotu, zatímco muži závodí od nedělního rána.

Martina Sáblíková v loňském roce ovládla oba závody
Martina Sáblíková v loňském roce ovládla oba závody

 

Jaká trať a porce kilometrů na ženy a juniorky čeká?

Bojovat se bude o dvě sady medailí – v časovce a hromadném závodě:

Časovka jednotlivkyň je na programu jako první, juniorky se postaví na start již v 9:30, ženy pak o 2 hodiny později. Pro prvně jmenované je délka stanovena na 16 kilometrů elitní závodnice mají boj proti chronometru v délce 24 kilometrů. Po relativně plochém začátku se závodnicím postaví do cesty několik táhlých vln, které budou náročné na udržení tempa.

V sobotu, v 14:30 hod čeká ženy mistrovský hromadný závod, v pěti okruzích je čeká celkem 103 kilometrů. Okruh patří mezi ty obtížné, profil prověří fyzickou připravenost každé závodnice, v jednom okruhu na ně čekají dvě prudká stoupání v délce 1,5 a 2,5 kilometrů.

Profil okruhu mistrovského závodu, ženy ho pojedou 5x.
Profil okruhu mistrovského závodu, ženy ho pojedou 5 x.

 

Kde hledat favoritky?

Při potvrzení účasti Martiny Sáblíkové (NowiS team) se její jméno skloňuje jak v souvislosti s nejistou účastí na OH v Riu, ale také jako nejžhavější kandidátky na oba tituly. Zcela logicky, její loňská vítězství byla dost suverénní. Cestu by jí mohla ale trochu znepříjemnit Jarmila Machačová (Dukla Praha), která letos zajíždí výborné výsledky na dráze i na na silnici a časovka by jí mohla sednout.

Zajímavý souboj slibuje sobotní závod, kde by mohla držet krok se Sáblíkovou naše, v současnosti nejtalentovanější silničářka, Nikola Nosková, závodnice KC Kooperativa SG Jablonec, která za několik dní oslaví devatenácté narozeniny. Nosková patří k světové špičce v cyklokrosu, v loňském roce se dokázala prosadit i v etapovém závodě Tour de Feminin, kde ovládla vrchařskou soutěž.  Právě kopce jsou její doména, tudíž by jí profil mistrovského závodu mohl sedět.

Jakou medaili si nadělí Nikola Nosková k svým devatenáctým narozeninám ..?

Do bojů o medaile bude chtít zasáhnout i Naďa Voračová (Uničov), aktuálně vedoucí žena Českého poháru, překvapit může Nikol Zdáhalová (NowiS team), která ukázala svou fyzickou připravenost na nedávné časovce do vrchu Visegrádská 4)  Ve startovní listině je letos menší počet specialistek bikerek, které často atakovaly medailové pozice (Průdková, Czeczinkarová), ale ty čeká již příští.víkend Mistrovství světa horských kol a tak většina z nich finalizuje přípravu.

Republikový šampionát budeme samozřejmě sledovat, zůstaňte s námi…

Autor: Kája P.

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková