Jak přežít celodenní jízdu v letním žáru.

Čeká vás cyklodovolená v lokalitách, kde dvě, tři hodiny na kole není žádný čas? Několik doporučení, aby vám z cest zůstaly jen ty hezké zážitky a vždy jste dorazila do vytčeného cíle. A platí to i pro toulky zdejším krajem….

Léto budiž pochváleno. Naplno si užíváme hřejivé sluneční paprsky, azurově modrá nás nabudí do té nejvíc pozitivní nálady a tak dokážeme na kole strávit mnohem delší čas, než kdy jindy. A právě v takové dny bychom měly myslet i na ochranu těla, před zničením. Nikoliv jen fyzickou dřinou, ale ta báječná žlutá koule na obloze umí nenápadně sebrat spoustu sil a přivodit další nepříjemné komplikace. A tak je užitečné, především pro ty, co patří mezi rekreační nebo snad i jen občasně jezdící cyklistky, připomenout co a jak (se) chránit.

bike-summer foto

Ochrana kůže

O nutnosti používat ochranné krémy s odpovídajícím UV faktorem se píše všude, jen co vysvitne první jarní paprsek. Většina z nás má zakoupené klasické, větší balení, ale na vaše cyklotoulky se hodí i cestovní velikost, kterou si můžete s sebou vzít do kapsy nebo batůžku. Pot vám může smýt krytí hned v prvním kopci a tak rozhodně není od věci se během jízdy znovu přimazat. Nejexponovanější místem je váš obličej a krk, nezapomeňte i na ušní boltce a samozřejmě dekolt. Rozepnutý dres zlepší proudění vzduchu a ochlazování těla, zároveň sluníčko naprosto cíleně pálí do těchto partií.

Kdo má citlivou kůži, může využít i specielní UV návleky na ruce, jsou prodyšné a zabrání také opálení cyklistických proužků na paži a „rukaviček“ na předloktí.

nohy
Takhle také ne!

Nezapomeňte také na ochranu hlavy před sluncem. Částečně vás ochrání vaše helma, ta dobrá vám poskytne i dostatečnou ventilaci, ale není od věci si na celodenní výlet zabalit i tenkou cykločepku s kšiltem, v nouzi lze pak použít namočený kapesník.

Ochrana očí

Zcela samozřejmá věc. Sluneční brýle nejsou jen pro ochranu očí, aby nám do nich nepadl polétavý hmyz nebo nečistota ze vzduchu, jsou nezbytné pro péči o váš zrak před silným slunečním zářením. Proto při výběru rozhodně nešetřete, vybírejte bezpodmínečně ty s UV filtrem, skvělou volbou jsou samozatmavovací skla, která reagují na aktuální světelné podmínky.

Extra hydratace

Doplňovat tekutiny při sportu, kdy se potíme, je základ, v parných dnech je to ale ještě mnohem důležitější. Pocení je způsob, kterým si tělo reguluje svou teplotu, takže je nezbytné ztracené tekutiny průběžně nahrazovat. A nejen obyčejnou vodou, ale kvůli ztraceným minerálům do výbavy patří sáček s iontovým nápojem. Pro vytrvalostní výkon se doporučuje nápoj hypotonický, jeho hustota v porovnání s krevní plazmou je řidší, rychle se vstřebává.

A kolik toho vypít? Platí, že přibližně dva litry za den, při výkonu ve vysokých teplotách bude vaše tělo potřebovat mnohem víc, výjimkou není ani dvojnásobek. Pozor – pokud se přestanete potit, začíná být zle – tělo není schopno ochlazovat a může dojít k tepelnému šoku.

pití

Výběr trasy, ranní start

Pokud máte volbu, vyberte si pro parný den trasu, která je z větší části mimo přímé slunce, eventuelně poblíž řeky, potoka. Když to není možné, máte vytyčený pevně daný cíl, jedete celodenní trasy, počítejte s tím a naplánujte zastávku ve stínu. Pokud se chystáte „jen“ na pár hodin, je dobré vyrazit časně ráno, můžete zvládnout dlouhou jízdu ještě před tím, než vypuknout ty horoucí teploty. Skvělá věc na brzkém startu je, že vše kolem vás se také probouzí, je mnohem klidnější. To stojí za přivstání.

sunshine-bicycle

Naslouchejte svému tělu

A to nejen při samotní jízdě, ale i večer, na sklonku dne. Každý má toleranci na horko a zátěž v něm jinou, proto i vy musíte svou odolnost vyzkoušet. Pokud máte pocit přehřátí, příliš velké únavy slabosti v nohou, kopec, který jindy zvládáte je nad vaše síly, seskočte s kola a berte to s nadhledem. Pauza, odpočinek ve stínu a pořádné napití je v tu chvíli na místě. A vaše tělo vám poděkuje!

Pokud budete brát na zřetel výše zmíněné, nebrání vám ani horký letní den užít si kola a dobrodružství.  Za ty zážitky to stojí!

Autor: Kája P.
zdroj:TWS

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková