Klínovec a jeho nové traily. Naplánujte si víkend.

Další lokalita, která láká nově zbudovanými traily. Jaké jsou a co si tu užijete? Přečtěte si, co jsme stačily projet za jednu krátkou návštěvu….

Koncem července byly v krušnohorském areálu Klínovec oficielně otevřeny dva nové traily. A protože k prezentaci bylo pořízeno i hodně lákavé video, vypravila jsem se poznat a vyzkoušet na vlastní kůži, abych vás pak mohla se získanými zážitky seznámit i na webu DNK. Tyhle pracovní cesty mi rozhodně nevadí a ani mně nijak netrápilo, že můj čas byl dost ohraničený a předpovědi rosniček také neslibovaly bůh ví jak pěkné počasí. A tak, důkladně vybavena oblečením do deště, vyrážím vstříc bikovému poznávání.

AZUR (o) v dešti

AZUR -VÝBĚR NEJ

První z dvou nových trailů, nese jméno AZUR, modré označení napovídá, že je v hodnocení obtížnosti na dolní hranici. Mně při cestě k jeho nástupu provázelo typický horské jemné mrholení a viditelnost byla sotva na 10 metrů, tudíž bylo jasné, že anoncované výhledy do kraje se tentokrát konat nebudou. Pro zahřátí jsem si namísto jízdy lanovkou vyšlápla sjezdovku „Dámská“, což není sice pro každého, ale o to víc pak zhruba 10 ti kilometrový sjezd „chutná“. Ano, zdejší traily jsou jiného charakteru, než znáte ze Singltreku pod Smrkem nebo na našich stránkách nedávno představené Trutnov Trails. Začátek je u horní stanice lanovky, konec pak u spodní.

STEZKA

Celý trail vede mírně z kopce, energie na šlapání je potřeba málo, pokud sama nechcete zkoušet dravou jízdu, s nástupy za každou zatáčkou. A těch si tady užijete do sytosti. První část je hodně mírná, hladký povrch vás nenutí cokoliv řešit, kdo se rozjede do větší rychlosti, občas mu může chybět více vystavěná klopena, ale priorita tohoto trialu je dostupnost všem, od začátečníků přes aktivní rodiny s dětmi a jak jsem se později dozvěděla, tak se tu můžete potkat i s koloběžkáři.

Po několika kilometrech se trail začne více vlnit, nabídne dostatečně množství hladkých „houpáků“, které přímo vybízejí z nich lehce poodskočit. Začíná hodně zábavná část, ale stále s parametry nejméně náročného trailu. To ale neznamená, že si to tu neužije technicky vyspělý cyklista, ve větší rychlosti jsou rázem zatáčky víc obtížné na správné a plynulé projetí, jízda vyžaduje váš postřeh. Délka AZURu je lehce přes 10 km a tak se vyplatí právě i pro udržení koncentrace na chvíli zastavit, podívat se do kraje.

Konec trailu je u dolní stanice lanovky Prima Express, odkud vás vyvezou zpět, na výchozí místo a start všech trailů.

JEZDEC PŘEDEK PHOTO

Tip redakce: Vrchařský bonbónek

Kdo touží po výkonu (a náležitém výdeji energie) a jízdu lanovkou zpět na vrchol bere jako nepřípustnou, může se vrátit přes Boží Dar zpět vršek Klínovce. Není třeba zdůrazňovat, že je to víceméně pořád do kopce, ale máte možnost se při pomalé jízdě kochat krásou zdejších hustých lesů a co teprve ten pocit, na náhorní planině božidarských luk, kdy máte svůj cíl už nadosah…

RUBÍN v slunečním svitu

RUBÍN PHOTO

Po předchozím deštivém odpoledni, kdy jsem ale projela vše dle plánu, snad za odměnu počasí dělá obrat a nový den vítá blankytně modrá obloha. Tedy vzhůru do terénu.

Druhý z nově zbudovaných trailů, je středně obtížný a značen červeně. Z plánovaných 8 kilometrů je prozatím v provozu 4,5. Od prvních metrů je znát snaha stavitelů o vybudování kvalitního a zážitkového trailu. Je tu více klopenek, zatáčky jsou více zavřené, kdo si rád užívá malé dropíky, vyřádí se docela dost. Povrch už není tolik vyhlazený, jako u Azuru, nicméně tu není žádné nebezpečné místo, které by vás nepříjemně překvapilo.

P1060333

Nicméně je určitě dobré zhodnotit své cyklistické dovednosti, podle toho si vybrat kam vyrazíte poprvé. Trail končí po avizovaných 4,5 km na široké vrstevnici, kterou se po cca 1,5 km napojíte na Azur a po něm sklouznete až do cíle, tedy k dolní stanici lanovky Prima Express.

Rubín je hodně zábavný a nezbývá než se těšit na podzim, kdy mají být dokončené zbývající kilometry.

Co jiného?

P1060323

Možností na výlety je tu hodně, mapa nabízí různě dlouhé a obtížností odlišné okruhy, s podrobným popisem. Na horní stanici je „na rozjetí“ zbudovaný pumtrack a dřevěná dovednostní dráha. V půjčovně máte k dispozici jak horská kola zn. Author, včetně tlusťocha SU-MO, kterého znáte z našeho testu, tak i již zmiňované koloběžky. Ty jsou docela oblíbené i mezi málo zkušenými a technicky zdatnými cyklisty, proto je nutné počítat s tím, že je na kole doslova „doletíte“. Z tohoto pohledu bude víc kritický víkend. Moje návštěva uprostřed týdne, navíc umocněná podmračeným a lehce deštivým dnem, mi nabídla relax a jízdu v téměř liduprázdném lese, v hloubi krásné přírody. Takové chvíle stojí za to.

Užitečné informace o stavu trailů, ceníku lanovek a dalších službách najdete na www.trailpark.cz

Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková