Bojovný výkon Nikoly Noskové na ME, v silničním závodě skončila 19 v kategorii U23.

Na ME v silniční cyklistice, které hostí bretaňské městečko Plumelec, se v sobotu jel závod žen a kategorie U23 s hromadným startem. Elitní kategorii ovládla Nizozemka van der Breggen, v kategorii do 23 let pak polská závodnice Katarzyna Newiadoma. Bojovný výkon podala teprve devatenáctiletá Nikola Nosková, když na vítěznou van der Breggen ztratila necelou půldruhou minutu…

Letos poprvé je Mistrovství Evropy přístupné profesionálům a tak se na startu objevila řada světových hvězd, včetně olympijských medailistek, Nizozemky van der Breggen a Italky Longo-Borghini.  Českou republiku reprezentovaly ve společném závodě elitních žen a mladých děvčat do 23 let, Jarmila Machačová a Nikola Nosková. A právě Nikola předvedla velmi kvalitní výkon, v pelotonu byla jedna z nejmladších a dokázala se téměř celý závod držet krok s nejlepšími.

Nikola Nosková na loňském MS v Richmondu, kde startovala ještě za juniorky

„Pro mě to byl hrozně těžký závod s velikou konkurencí a ještě k tomu na hodně těžké trati. Ale brala jsem to hlavně tak že jsem tam skoro nejmladší a sbírám zkušenosti mezi elitou. Profil závodu byl hodně zvlněný a rozhodovalo se v kopci do cíle. S výsledkem moc spokojená nejsem, myslím si , že kdybych jezdila více v posledních kolech ve předu tak to mohlo dopadnout lépe, ale na to už nebyly síly a docela mi chyběly i třeba ještě další Češky, které by mi pomohly, tak jak je to u ostatních států a vytvořily vláček v balíku. Ale jsem hrozně moc ráda, že jsem se udržela v první skupině s top holkama až pod poslední kopec“, komentovala své vystoupení závodnice Kooperativa Women Cyclocross team, která se pod vedením trenéra Hollosiho chystá i na blížící se světový šampionát. 

Jarmila Machačová skončila v  sedmé desítce, závod s poměrně velkým převýšením jí nevyhovoval, přesto se s tratí rvala až do konce.

Evropské medaile pak putují do rukou velkých favoritek, nizozemská cyklistka Anna van der Breggen si k olympijskému zlatu přidá i titul mistryně Evropy, stříbro vybojovala Polka Newiadoma, italská závodnice Elisa Longo-Borghini, bronzová z Ria, získala stejně cenný kov i v kontinentálním závodě.

Výsledky:

Ženy ELITE (111,2 km)

1. van der Breggen (Niz.) 2:55:55
2. Niewiadoma (Pol.) 2:55:55
3. Longo-Borghini (It.)
…….
53.(19). Nosková (ČR) +1:22.
82.(63). Machačová (ČR) +10:26.

Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková