Vánoční cukroví trochu jinak. Pečeme zdravě. A Vy?

Také na váš stůl patří kokosky, rohlíčky nebo zázvorky? Překvapte své okolí zcela netradičními chutěmi….

Také máte pocit, že předvánoční čas snad dvojnásob rychleji? Většina z nás v tomto období musí zvládnout kromě běžné práce i docela dost věcí navíc. Adventní výzdoba, nějaké ty dárky a samozřejmě i pečení cukroví. Ale dost nářků, vždyť právě tohle nás vlastně baví. 

Neopakovatelná vůně v kuchyni, ochutnávky “nepovedeného”, na oko přísný pohled na ostatní v rodině, když ujídají z napečených hromádek.

Pečeme i my, v redakci. Na chvíli jsme postavily kola do sklepů a pustily se do toho. Pro letošek ale trochu jinak, recepty našich babiček, které se dědí z generace na generaci, zůstaly stranou. Zkoušíme zdravé vánoční cukroví, takové, kde klasickou trojkombinaci “cukr-máslo-mouku” nahradily zdravější ingredience. Baví nás to a chutnalo to. Soudíme i podle toho, jak rychle zmizely naservírované porce mezi našimi přáteli.

Pokud máte čas a chuť zkusit něco jiného, pojďte do toho! Máme pro Vás prověřené tři klasiky. Kokosky, rohlíčky a zázvorové sušenky, tentokrát ale úplně jinak.

Kokosky

kokosko cukrovi

Připravte si:
1 banán

3 lžíce kešu másla
kokos

Na přípravu kokosek budete potřebovat pouze 3 věci : banán, kešu máslo a kokos. Pokud nevíte, kde koupit kešu máslo, připravte si ho jednoduše sama. Stačí nasypat kešu oříšky do mixéru a přidat trochu olivového oleje. Všechny další ingredience smíchejte, tak aby vám vznikla kokosová hmota a pak už jen na plech pokládejte do „tvaru“ bochánků. Pečeme cca 10 min při 180 °C. 

Mrkvovo-makové rohlíčky

rohlíčky cukroví
 
Připravte si:
50 g strouhané mrkve
100 g špaldové mouky
40g mletého máku
40g mletých mandlí
25g třtinového cukru
25g vanilkového cukru
70g másla
1 bílek

Bez rohlíčků nejsou vánoce. Návod na našezdravé je opět jednoduchý. Smíchejte všechny suroviny dohromady, vzniklé těsto pak nechte alespoň hodinu vychladnout. Pak už jen zbývá tvarovat rohlíčky, které pečeme 15 min při 180 °C.  Pokud chcete zvýraznit chuť, stačí zvýšit objem mrkve na 150g a máku na 60g. Výsledek je úžasný!

Zázvorové sušenky

zázvorové sušenky

Připravte si:
60 g másla

3  lžíce medu 
160 g špaldové mouky
2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
1/2 lžičky prášku do pečiva

 

Pečení zázvorových sušenek vám nezabere více než půl hodinku a postup je opravdu jednoduchý. Nejprve si na plotně rozehřejeme máslo, přidáme med a mícháme, dokud se spolu nespojí. Hmotu necháme vychladnout. Přidáme mouku, nastrouhaný zázvor a prášek do pečiva.. Sušenky vymodelujeme z kuličky, z které pak tvoříme placičky. Ty klademe na plech a pečeme 15 min při 200 °C.

Jedna rada na závěr: zázvorem nešetřete. Získáte tak výrazně aromatické a samozřejmě zdravé mlsání.

Pokud se i Vy rozhodnete pro některý z našich zdravých tipů nebo máte už vyzkoušený svůj recept na vánoční cukroví, budeme rádi, když se o něj s námi podělíte. Můžete to udělat prostřednictví FB, Instagramu, kde nás na fotce označte, nebo nám pošlete váš tajný tip do redakce.

Budeme se těšit a jeden z receptů odměníme vánočním dárkem!

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková