Jak být letos lepší? 5 možností, jak na to

Každý toužíme, aby činnost, do které investujeme energii, byla co nejvíc efektivní a přinesla výsledek. A v tréninku tomu není jinak…

Nový rok už nabírá na obrátkách, bilancování toho loňského už máme za sebou. To platí i pro zhodnocení vlastních sportovních výkonů. Sociální sítě se hemžily součty najetých kilometrů, odtrénovaných hodin, nejdelších tréninků a dalších různých nej. Co ale dělat, když se výkon nikam neposouvá a naše časové možnosti, které můžeme ještě věnovat přípravě, dosáhly svého limitu? Je jedno, zda se chystáte na závody nebo chcete vylepšit kondici. Jestli chcete zrychlit, abyste stíhala tempo ve své cyklistické skupině, vydržela dlouhé vyjížďky v terénu.  Každý toužíme, aby činnost, do které investujeme energii, byla co nejvíc efektivní a přinesla výsledek. A v tréninku tomu není jinak.

Tady je několik možností, které vás mohou posunout tam, kam jste si přála dojít už v loňském roce. Možná potřebujete jen malý impuls ke změně zažitého stereotypu. Záleží, která z možností právě vám v tréninku chybí.

m
Veď si tréninkovou evidenci

Tréninkový deník, respektive evidence toho, co děláte, dává informaci nejen pro váš závěrečný roční součet, ale může nabídnout odpověď, proč se vám uprostřed léta nedařilo, proč jste byla 4 týdny unavená, aniž byste absolvovala cokoliv sportovně náročného. Čím více informací o sobě sdělíte, tím snazší bude pro vás nebo vašeho trenéra či konzultanta rozluštit příčiny a najít, mnohdy méně bolestnou cestu k vašemu zlepšení. A navíc je velkou motivací!

Výběr, kam si budete svoje „čísla“ zaznamenávat, je spousta. Stále poměrně velká část sportovců nedá dopustit na papírovou klasiku, buď předdefinovaný tréninkový deník (např. Deník sportovce z nakladatelství Grada), stejně dobře poslouží vlastní diář.

Druhou možností je elektronická evidence, stačí vlastní excelová tabulka, můžete si stáhnout hotový deník, své detailní evidence mají i téměř všechny značky sportesterů, komunikující s počítačem.

Zaznamenávejte i zdánlivě nesouvisející informace, domácí nepohoda nebo dlouhotrvající stres v práci totiž ovlivní nikoliv chuť se jet projet a „vyčistit“ hlavu, ale výsledný tréninkový efekt. Máte vyplavený stresový hormon kortizol, tudíž únava svalů, oslabení organismu je mnohem dříve, než začal trénink.

 


Začni používat měřič tepové frekvence

Jezdíte podle pocitů? Sama nebo ve skupině, které se přizpůsobujete? I tady může oříšek vaší stagnace a naopak snadná cesta k zlepšení. Mezi sportovci se najde okruh lidí, kteří nedají dopustit na tzv. intuitivní trénink a žádný měřič by si na řidítka (nebo ruku) nedali. Většinou jde o zkušené sportovce, kteří toho o sobě vědí hodně, co za tréninkový model jim vyhovuje, dokážou rozlišit únavu od lenosti (pozor a to je hodně důležité!), vnímají i další signály těla.

Pro začínající sportovce je používání sportesteru nejsnazší cesta k tomu, umět poznat své limity, jak ty maximální, tak i spodní, které určují, kdy se už nejedná o trénink, ale výlet. Nic proti takovému ježdění, ale tam nečekejte výrazný výkonnostní přínos. Pro ty zkušenější se pak nabízí využít informace k cílenému tréninku, jezdit opakované intervaly, v dané TF, naopak vložit regenerační vyjížďky, když je třeba. Sportester je v takovém případě váš dobrý poradce, neustále při vás.

K tomu, aby bylo měření skutečně šité na míru právě Vám, je potřeba absolvovat prahové testy nebo spiroergometrické vyšetření. Získáte tak informace, které vám poměrně přesně stanoví pásma pro daný druh tréninku.

 

Malý nebo velký? Oba nabízejí více funkcí, včetně měření TF, záleží na vašich prioritách…


Zapoj se do některého z on-line tréninkových systémů

Další z možností, jak svou výkonnost posunout je využívání trenéra. Protože většinu běžně pracujících limitují časové možnosti a není možnost se setkávat osobně (o limitu finančním je zbytečné psát), velké oblibě se těší on-line tréninky. Výhodou je, že vám odpadne starost vymýšlet si co, kdy a jak máte odtrénovat. Do vašeho ježdění bude vnesen určitý řád a systém, který by vás měl zákonitě posunout. Podle vaší peněženky i osobních cílů si můžete vybrat nejen z obecně nabídky na trhu, ale i konkrétního balíčku. Ty se liší individuální komunikací i detailním zpracováním vašeho plánu, frekvencí osobní komunikace, apod.

Z čeho vybírat?

Stačí chvíle na internetu a získáte řadu odkazů, ze kterých si můžete vybírat. Druhou možností je dát na doporučení od známých, kamarádů či kolegů ze skupiny.
m

m

Začni trénovat se skupinou

Jezdit sám má své kouzlo a jisté výhody. Jezdí tak i profesionálové, když musí odtrénovat přesně podle stanovených parametrů. Takový trénink je mnohem náročnější na motivaci. Není to jen o tom se na kolo vypravit, ale třeba se pustit do kopcovitého profilu, atakovat tepové hranice, při kterých už nohy pěkně bolí.

Proto je dobré najít skupinu, která pravidelně trénuje a zapojit se dle možností (i svých tréninkových). Taková vyjížďka je většinou zárukou intenzivního tréninku, pro mnohé simuluje závod. Vylepšíte si techniku – ať v terénu nebo na silnici, tam získáte jistotu pohybu v balíku, zažijete si větší rychlost, než když se na kole trápíte sama. To platí dvojnásob při větrném počasí.
m

 

Pořiď si wattmetr a dej tréninku novou dimenzi

Wattmetry už dávno nejsou doménou pouze profesionální cyklistiky. Tyto přístroje zcela exaktním způsobem měří výkon cyklisty a umožňují v kombinaci s měřením tepové frekvence zefektivnit Váš trénink na opravdu profesionální úroveň. Na trhu je dnes několik značek, které se liší, jak způsobem měření (systém může být např. v klikách nebo ve středové ose nebo zadním náboji), tak i cenou, která se pohybuje od cca 15 do 50 tisíc Kč. Problematiku řízení tréninku pomocí wattového měření však není možné vměstnat do tohoto článku, ale určitě dostane prostor na našich stránkách příště.

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková