Správná stopa a chladná hlava. Takový byl recept na vítězství ve Fiuggi.

Náročná a místy až nebezpečná trať včerejšího cyklokrosového svěťáku prověřila technickou připravenost závodnic. Skvěle se s ní popraly naše dvě české reprezentantky, Katka Nash a Nikola Nosková.

Předposlední díl SP v cyklokrosu hostilo lázeňské městečko Fiugii, vzdálené 80 km od italské metropole, Říma. Na start se postavilo 44 závodnic, včetně vítězky povánočního SP v Zolderu, Marianne Vos. Zpět do Evropy přicestovala i česká star, Katka Nash, která letos zažívá famózní cyklokrosovou sezónu, dosavadní čtyři starty proměnila hned 3x v pódiové umístění.

Na závodnice čekala technicky velmi obtížná trať, s mnoha záludnými úseky, kdy se střídal kluzký a blátivý povrch se zmrzlými pasážemi.  Během závodu bylo mnoho pádů, nejedno stoupání i sjezdy zdolávaly i ty nejlepší závodnice po svých.

Hned v prvním okruhu se v jednom nebezpečném klesání startovní pole nadělilo, na čele se usadila Nizozemka Marianne Vos a strojovým tempem odjížděla postupně zbytku startovního pole. Katka Nash trochu zaváhala na startu, do terénu najížděla kolem 12 pozice, postupně se ale propracovala na průběžně druhé místo, když se za ní vytvořila silná nizozemská dvojice, sedmadvacetiletá Sophie de Boer a o pět let mladší Annemarie Worst.

 

 

Marianne Vos předváděla brilantní techniku a bez zaváhání si uháněla vstříc dalšímu vítězství. Podobně suverénní jízdu předváděla Kateřina Nash a bezpečně uhájila stříbrnou pozici. Z třetího místa se nakonec radovala Sophie de Boer, když jí zbylo na cílové rovině více sil do závěrečného spurtu a o vteřinu porazila svou krajanku, Annemarie Worst.

V cíli Marianne  Vos pospala cestu k vítězství: „ Na zledovatělé a kluzké trati byl nesmírně důležitý start, ale o výsledku rozhodovala volba pneumatik, správné stopy a také chladná hlava.  To byl recept, jak dnes zvládnout všechny záludnosti trati“.

 

Radostný pohled, Kateřina Nash opět na stupních vítězů

 

Skvělý výkon podala čerstvá vicemistryně republiky Nikola Nosková, která tak zastoupila chybějící Pavlu Havlíkovou. Nikola se v úvodním okruhu pohybovala ve třetí desítce, ale v každém z pěti okruhů, které ženy absolvovaly, se postupně posouvala startovním polem vpřed. V polovině závodu jí patřila 14 příčka, v samotném závěru pak bojovala ve dramatickém finiši o 9. pozici, nakonec jí patří výborné 10. místo.

„ Trať se mi den předem při tréninku a projíždění trati vůbec nelíbila. A v den závodu to bylo ještě mnohem horší, protože přes noc mrzlo a v lese pod tím blátem byly ledové plotny a tak to klouzalo ještě mnohem více. Se svým výkonem jsem hrozně moc spokojená, Po prvním kole jsem byla až na 23.miste po nepovedeném startu, ale jak se mi jelo skvěle, tak jsem se neustále posouvala dopředu. Jsem hodně spokojená. Na tyto klouzavé úseky jsem měla v tretrach hreby, ale také to moc z těch sevechu nepomáhalo, a tak jsem se musela chytat i okolních stromů. Doufám že bych mohla tento výkon zopakovat v příštím týdnu na posledním světáku a pak hlavně na MS.“, popsala svůj boj Nikola.

Nikola Nosková je velkou medailovou nadějí pro blížící se světový šampionát

Trenér Noskové, Milan Hollósi její výkon okomentoval: „ Myslím, že to je odraz stoupající formy k MS, i když na startu chyběla řada holek, výkon Nikči to vůbec nesnižuje. Její časový odstup je velmi přijatelný a dává velkou naději k blížícímu se mistrovství světa. Přeju si jen, aby jí vydrželo zdraví a prodala svou formu v závodě U23. Sice v Čechách je nepříznivý počasí, ale věřím, že to zvládne“,  dodal s odkazem na další dvě závodnice, které  bojují s  chřipkou.

 

Příští týden se jede finálový závod SP, závodníci se utkají na tradiční trati v nizozemském Hoogherheide.

 


Kompletní výsledky ZDE

 

Foto: Michal Červený, Velo news

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková