V sobotu se bude bojovat o tituly v cyklokrosu. Známe favoritky ženského závodu.

Kdo získá titul mistryně republiky v cyklokrosu? Obhájkyně titulu Mikulášková se letos trochu trápí, přesto je hladová po vítězství.

Vrchol domácí cyklokrosové sezony se nekompromisně blíží. Už tuto sobotu vyrazí cyklokrosaři do boje o tituly mistrů republiky. 66 domácí šampionát bude hosti Hlinsko, a to v historii národních šampionátů již počtvrté. Elitní ženy vyrazí do terénu v 11:30 hodin a svedou boj v pořadí o osmnáctý titul.

Na startu bude kompletní česká špička kromě Kateřiny Nash, ta se momentálně připravuje v USA na světový šampionát, který se koná na konci ledna v Lucembursku.

Titul obhajuje Martina Mikulášková (ČEZ Cyklo Team Tábor), v loňském roce svedla vyrovnaný souboj s Pavlou Havlíkovou. Mistryní republiky se stala už třikrát, stejně jako Kateřina Nash (Luna Pro Team) a Pavla Havlíková (KC Kooperativa Jablonec).

Trať je připravená a splňuje svou náročností parametry vrcholné domácí soutěže, jediné, co zatím ředitele závodu trápí, je předpověď počasí.  Kromě nečekané sněhové nadílky má totiž silně mrznout, teplota v noci spadne až k minus šestnácti stupňům. Nicméně organizátoři postavili stěnu sněžáků, která alespoň zabrání zafukování tratě.

 

Kdo patří mezi favoritky na zisk titulu mistryně republiky?

Mezi odborníky se opakují pouze tři jména, Mikulášková, Havlíková a Nosková. Prvně jmenovaná už několikrát prokázala, že se umí skvěle připravit na jeden konkrétní závod, na druhou stranu, v letošní sezóně se stále hledá. V ČP letos neochutnala pocit vítězství, v zahraničních závodech dojížděla za Havlíkovou s velkou ztrátou.

 

Pavla Havlíková patří díky dosavadním výsledkům  mezi největší favority šampionátu. Vloni přišla o titul po pádu v předposledním okruhu.

Pavla Havlíková prokazuje stabilní formu, i když možná oproti loňsku chybí ta výkonnostní „špička“. Nicméně bilance v soubojích s Martinou Mikuláškovou mluví jednoznačně pro Pavlu.

Malá Nikča – devatenáctiletá Nikola Nosková, velký talent české cyklistiky a držitelka stříbrné medaile z loňského světového šampionátu dokáže držet krok s nejlepšími, určitě bude bojovat o pódium, ale sama na předešlém poháru potvrdila, že tempo její týmové kolegyně, Pavly Havlíkové, se těžko drží po celý závod.

Ještě jedna zajímavost: v tuto chvíli získaly Kateřina Nash, Pavla Havlíková a Martina Mikulášková shodně po třech titulech, takže se očekává boj nejen o samotné vítězství, ale zároveň o pomyslné historické vedení co se týče počtu vybojovaných titulů.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková