Sezóna zahájena na Kypru. Spokojenost Škarnitzlové, skončila celkově desátá.

Trio českých bikerek Škarnitzlová, Czeczinkarová a Šafářová vyrazilo na první letošní závody. Jitka Škarnitzlová si veze solidní dílčí i celkové umístění, smutně dopadl v samotném závěru závod pro Janu Czeczinkarovou, která po kolizi s autem skončila v nemocnici.

Tradičním „otvírákem“ nové sezóny je kyperský etapový závod Sunshine cup, který má za sebou dvě desítky let dlouhou historii. První se jel v roce 1997, jako samostatný jednorázový závod, od té doby organizátoři udělali obrovský kus práce a Sunshine cup získal současnou podobu, má pevné místo v kalendáři UCI a velkou oblibu mezi elitními světovými závodníky.

Letošní jedenadvacátý ročník Sunshine Cupu má dva díly, ten první – čtyřdenní Afxentia Stage Race,byl na programu od čtvrtka do neděle a jel se v různých lokalitách v horách mezi Nikosií a Limassolem. Příští týden pak pokračuje jednodenním xc závodem nedaleko Limassolu.

sunshine-cup-2017-1etapa-holky

Afxentia Stage Race a české závodnice v akci.

V prvním díle čekaly na závodníky celkem 4 etapy. Zahajovalo se 14,6 km dlouhým prologem, který byl pojat netradičně a měl charakter endura, kde ale nechyběly městské úseky i dva výjezdy. Zde se z trojice holek nejvíce dařilo Jitce Škarnitzlové, která skončila na parádním 5. místě, Jana Czeczinkarová dojela jen o dvě příčky hůř.

Přímo v dějišti závodu byl kolega ze serveru mtbs.cz, Honza Němec, který připravoval denní podrobné reportáže, které uvádíme pod textem.

http://mtbs.cz/clanek/cesi-vletli-do-sunshine-cupu-pekne-zostra-1-kulhavy-3-skarnitzl/kategorie/popis-xc#.WLMY3fnhCM8

sunshine-cup-2017-afx4-_1_of_1-9

Druhá etapa už prověřila natrénované objemy i sílu, na bikery totiž čekalo 52 kilometrů a 2154 m převýšení, stoupalo se od moře až do výšky 1200 metrů nad mořem.
Závod zvládla velmi zkušeně Jitka Škarnitzlová, když projela cílem na 9. místě, na solidní devatenácté pozici, dojela mladičká Adéla Šafářová.  Naopak obrovskou smůlu měla Jana Czeczinkarová, která se trápila s opravou defektu a do cíle dorazila až předposlední.

http://mtbs.cz/clanek/sunshine-cup-pokracoval-tezkou-etapou-s-mnoha-defekty/kategorie/popis-xc#

sunshine-cup-2017-afx3-cici2

Třetí etapa v délce 62,2 km budila velký respekt zejména kvůli brutálnímu 17kilometrovému stoupání, které zavedlo závodníky z nuly až do výšky 1100 m.n.m.  V této královské etapě si spravila chuť Jana Czeczinkarová, která dokázala v nejdůležitějším stoupání držet krok s těmi nejlepšími a cílem nakonec projela na 6. místě, s odstupem lehce přes dvě minuty na vítězku.

http://mtbs.cz/clanek/kulhavy-zpet-ve-zlutem-vyhral-3-etapu-afxentie/kategorie/popis-xc#.WLMoyPnhCM8

 

Závěrečný den rozhodně nebyl odpočinkový, naopak klasické cross country nedovolilo žádný odpočinek. Těžký, 5,9 km dlouhý okruh s převýšením 217 metrů sebral hodně sil. Z našich závodnic jich měla nejvíc Jitka Škarnitzlová, skončila na 15. místě, což byl ale výsledek, s kterým nebyla spokojená. Z boje byla předčasně vyřazená Jana Czeczinkarová, která měla těsně před startem kolizi s autem. Nejmladší z české tria, Adéla Šafářová se prohnala cílem na slušném 18. místě.

Podle posledních zpráv je Jana Czeczinkarová hospitalizovaná v nemocnici a musela se podrobit operaci zraněné nohy.

http://mtbs.cz/clanek/prvni-dil-sunshine-cupu-patri-cechum-1-kulhavy-3-skarnitzl/kategorie/popis-xc/rubrika/xc?page=2#.WLMjzfnhCM8

sunshine-cup-2017-afx2-_1_of_1-16

V celkovém pořadí se vyrovnanými výkony prosadila Jitka Škarnitzlová na celkové desáté místo. Poskytla nám krátký rozhovor.

Jitko, s jakými ambicemi jsi odjížděla na závody? 

Jednalo se o první závody, takový kontrolní test, jak na tom jsem. Zima u mě proběhla podle plánu a na závody jsem se těšila, tak jsem si řikala, že by mohla vyjít i první desítka.

Která etapa pro tebe byla nejtěžší?

Každá etapa byla svým způsobem náročná. Nejvíce se mi líbila asi druhá etapa, kde byl krásný sjezd singletrackem. Nejnáročnější byla asi třetí. Jak délkou, tak převýšením.

Jsi spokojená se svým výkonem, ukázalo ti to  zlepšení nebo to, na čem je potřeba zapracovat?

Spokojená jsem s prvními třemi etapami, i když ta třetí už byla výkonnostně trošku slabší. Poslední etapu (xco) jsem pokazila a tím si pohoršila i v celkovém umístění. Ale spokojenost je, vyšla mi top 10, ale ještě mě do sezóny čeká hodně práce. Zapracovat musím na všech formách tréninku.

Co dalšího máš v plánu, kdy tě čekají další závody?

Už v pondělí se vracím zpět do Česka. Čeká mě ještě týmové soustředění v teple. Dalším závodem bude až rakouská klasika ve vinicích v Langenlois a tím mi začne klasický závodní kolotoč.

 

sunshine-cup-2017-afx4-_1_of_1-10

Spokojená byla i osmnáctiletá Adéla Šafářová, ve startovním poli  byla benjamínek, přesto zabojovala statečně až do samotného závěru.

„Moc s velkými ambicemi jsem neodjížděla, hlavně to byla moje první zkouška s ženami. Žádné super umístění jsem nečekala. Nejtěžší etapa byla asi ta druhá,byl to první maraton a celý závod se mi nejelo zrovna nejlíp, zabrat mi dala i ta třetí,ta zas byla nejdelší a měla i ten dlouhý kopec. Den ode dne jsem byla, ale unavenější a proto to bylo pro mě čím dál víc náročnější. S výsledky jsem ale celkem spokojená. Byla jsem v ženách asi ze všech nejmladší. Tenhle týden zůstáváme tady na Kypru a v neděli zde jedeme ještě poslední závod a pak hned v pondělí domů”, popsala svůj nejbližší program Adéla.

Foto: Jan Němec, mtbs.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková