Stopa pro život jde do finále, šanci mají závodníci na běžkách i fatbicích.

Zima ještě nekončí, Stopu pro život čeká finále na legendární Krkonošské 70.

Jarní teploty a k tomu jasná obloha vylákala v posledních dnech většinu cyklistů na první vyjížďky. Přesto zimní sezóna ještě nekončí a to platí i pro seriál závodů Stopa pro život. Nadcházející víkend, konkrétně první březnová sobota patří tradiční události, Krkonošské 70, která se letos jede po dvaašedesáté! Na trati se setkají lyžaři i jezdci na fatbikách.

Seriál Stopa pro život má za sebou už tři velké závody plus novoměstský prolog a na adresu organizátorů se nese samá chvála. Výborně připravené tratě, skvělé zázemí a servis pro účastníky, přesně takový, co znají bikeři ze závodů Kola pro život. Kdy ale nejvíc oceníte vyhřívané převlékací boxy, než právě v zimě, po vyčerpávajícím výkonu? O tom jak chutná poctivý horký vývar a rizoto nebo domácí ovocné knedlíky (a pro pořádné chlapy gulášek), není asi vůbec pochyb.

phoca_thumb_l_spz 2017 sumavak sobota gal_48

Rozmary počasí, přesně takové, co natěšeným, cyklistům připravily předčasné jaro, naopak zamotaly hlavu pořadatelům předposledního závodu, jehož centrem byla šumavská Kvilda. Sněhové zpravodajství mluvilo jasnou řečí – výše pokrývky v rozpětí 0 -30cm. Přesto tradiční Šumavský maraton proběhl ve velké parádě, byť na zkrácené a sloučené trati. Za víkend se tu vystřídalo přes 1100 závodníků, od nejmenších špuntů až po zkušené veterány.

 Co patří také k zajímavým údajům, nejen Šumavského maratonu, ale i ostatních závodů, je účast žen. Co se týče procentuelního poměru vůči mužům, na lyžích jich závodilo víc, než právě na horských kolech. Jedna z účastnic to shrnula velmi pragmaticky: „Když spadnu, míň to bolí“.

phoca_thumb_l_spz 2017 sumavak sobota gal_179


Sobotní finále „ Krkonošská 70“ pro běžce i  fatbikery

Krkonošská 70 nabízí milovníkům běžek na výběr tři trasy: 25km, 50km  a nejnáročnější  70km. Poslední jmenovaná je pouze pro pětičlenné hlídky, na tratích 25 a 50 můžete soupeřit v týmu nebo jako jednotlivec.

Zatímco tradice běžkařských závodů sahá víc jak šest desítek let nazpět, závody fabiků jsou sotva předškolního věku, první stopu zanechaly v r. 2013. I přes poměrně náročnou trať si ale získávají rok od roku více příznivců. Pro ty, co ve své cyklistické garáži „tlusťochy“ nemají, je možnost využít půjčovnu fatbiků značek Specialized a Rock Machine,.

Od Specialized je k dispozici 11 kol (od velikosti S až po XL), od Rock Machine  4 kola ve velikosti 19“.

Jak si kolo zarezervovat?

Půjčovna fatbiků a 6fattie Specialized  ZDE
Půjčovna fatbiků Rock Machine  ZDE

Zamluvená kola se budou vydávat závodníkům u stánku Specialized v pátek od 15:00 a pro opozdilce v sobotu nejpozději do 8:30!

Bikerské klání na kolech s tlustými plášti odstartuje 4. března cca v 9:15 v areálu Svatý Petr. Závod na 25 km, jede se po stejném okruhu jako je krátká trať pro běžkaře. Závodníci si užijí nádhernou trať s nemalým převýšením, ale pokud bude počasí jen trochu přát, i úchvatné výhledy.

Tímto finálovým závodem K 70 skončí letošní Stopa pro život a pak už zbývá pár týdnů na cyklistický trénink a roztočí se nový, již 18. ročník seriálu Kolo pro život.

 

Foto: Miloš Lubas

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková