Reklama

Proč je pivo lék? 5 tipů a rad výživových poradců

Nejen pro uvolnění a dobrou náladu je dobré dát si sklenici piva. Pomáhá nám mnohem víc…

Reklama

Alkohol podávaný v malém množství dokáže mít příznivé účinky na naše zdraví, to koneckonců dokazuje také spousta vědeckých studií. Kardiovaskulárnímu systému prospívají zejména červené a bílé víno. Pozitivní účinky má však také pivo, které dokáže regulovat hladinu cholesterolu v krvi. Jaké množství proč si dopřát pravidelně i sklenku zlatavého moku?

„Pro zajištění správného účinku na organismus je třeba si dát pozor, aby dávka alkoholu byla malá, ale pravidelná. Doporučuje se u vína sklenička denně, u piva pak třetinka. Příliš velká dávka má opačný efekt,“ radí Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně z týmu Naturhouse.

K nejprospěšnějším pivům se řadí to plzeňské, které má navíc díky své hořkosti příznivý vliv na zažívání a působí proti překyselení žaludku. Výživová poradkyně dále přinesla několik tipů a rad, kdy je pivo prospěšné.

 

 

1. Pivo do diety nepatří, ale v malém množství je to skvělý iontový nápoj po sportu

Držíte-li dietu, pivu byste se měli raději vyhnout, je totiž bohatým zdrojem energie. Dopřát si jej můžete pouze v omezené míře, a to především k jídlu. Pokud máte rádi hořkou chuť, dopřejte si skleničku piva hned po sportovní aktivitě. V tuto chvíli vám totiž poslouží jako skvělý iontový nápoj.

2. Snižuje ukládání „zlého“ cholesterolu

Umírněná konzumace piva snižuje ukládání LDL, tzv. zlého cholesterolu v cévách a zároveň podporuje tvorbu HDL, tzv. hodného cholesterolu. K pročištění cév je tak ideální jedno malé pivo.

3.Řídnutí kostí – pomáhá i křemík z piva

Řídnutí kostí neboli osteoporóza je způsobeno nedostatkem vápníku v kostech. Nejčastěji postihuje starší ženy po přechodu. Léčit se dá doplněním křemíku, kterého je spousta například v celozrnných cereáliích nebo pečivu. Kromě toho však můžeme najít optimální množství křemíku také v pivu, jehož pití může pomoci také v boji s touto nemocí.

4.Pivo jako zdroj vitaminu B

Pokud má tělo nedostatek vitaminu skupiny B (souhrnně B-komplex), projevuje se to především vypadáváním vlasů, špatnou náladou či nekvalitním spánkem, zvýšenou tvorbou ekzémů, akné a aft. Vitamin B doplníme například droždím, ale také pivem. „Nejvíce vitaminu B se nachází v nefiltrovaných a kvasnicových pivech,“ uvádí odbornice z Naturhouse.

5.Pivo podporuje trávení

Když už si jednou za čas dopřeje těžký a vydatný oběd, zapijete jej malým pivem. To totiž působí velmi pozitivně na lidské trávení. Je to díky obsahu chmele, který podporuje tvorbu trávicích enzymů. Navíc, jak již bylo řečeno, pomáhá snižovat překyselení žaludku.

 

zdroj: Naturhouse

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková
Reklama