Reklama

Rychle a chutně, slaně i sladce.

Už víte, co udělat s vyfouknutými žloutky a bílky, které zbyly při přípravě vajíček na velikonoční kraslice? Máme pro vás tip na rychlou, chutnou a samozřejmě zdravou snídani.

Reklama

Před námi je prodloužený víkend a Velikonoční svátky, které si chceme užít naplno. Po pracovním týdnu konečně spousta volného času pro naše záliby a zábavy. Ale neměly bychom zapomenout ani na odpočinek a dobré jídlo! Určitě budete souhlasit, že po ránu trochu delší lenošení v posteli k dobré pohodě také přispěje. Pokud namítáte, že Vám pak bude chybět čas na přípravu pořádné snídaně, obratem Vás vyvedeme z omylu.

Máme totiž jeden výborný tip, který nejen že splňuje potřebné nutriční hodnoty, ale je rychlý, chutný a během chvíle zvládnete připravit jeho sladkou i slanou variantu. A navíc zpracujete tu spoustu vaječné směsi, která vám zbyla z vyfouknutých kraslic. Pokud něco zbude, můžete mít i na odpolední svačinu.

Vajíčkovo- ovesné placky.

V jednoduchosti je krása a čas v kuchyni má svůj limit, těmito pravidly se často řídíme pří výběru receptů i my, v DNK kuchyni. Ačkoliv název může vyvolat počáteční nejistotu, věřte, že si tyhle placky zamilujete.

Postup je hodně jednoduchý, všechny ingredience smícháte dohromady. Doporučujeme začít vajíčky, které si vidličkou prošleháte a pak jen podle chuti a požadované konzistence přidáváte nachystané suché ingredience. Doporučujeme poměr 70% vloček  a 30% ostatních potravin. Mezi šleháním vajíček a přidávání dobrot si rozehřejte troubu na 200° C. Snídaně bude rychleji na stole.

NA SLADKO. Co budete potřebovat?

  • 3 vajíčka
  • ovesné vločky
  • kokos
  • chia semínka
  • slunečnicové semínka
  • lněná semínka (pro koho už je to moc, může vynechat)
  • rozinky

DNK tip - Přidejte hořkou čokoládu nebo výběrovou na vaření – není nic lepšího, než kousky rozteklé čokolády, která osladí každé sousto

NA SLANO. Co budete potřebovat?

  • 3 vejce
  • ovesné vločky
  •  rajče
  • jarní cibulka
  • sůl
  • pepř

Tyto ingredience berte jako inspiraci, fantazii se meze nekladou. Pokud máte rádi banán, šup tam s ním nebo u slané varianty, pokud se vaše snídaně neobejde bez kousku šunky či sýru – žádný problém.

V misce by vám měla vzniknout taková konzistence, jakou míváte u těsta na lívance. Tedy ani ne moc řídká, ani ne moc hustá. Když  máme směs dochucenou, na připravený pečící papír vylijeme obsah misky a vytvoříme velkou placku.

Pokud děláte snídani pro celou rodinu, z více vajec, doporučujeme kvůli místu péct na jednom plechu samostatně slanou a pak sladkou verzi.

 

Délka pečení je zhruba 15- 20 min, žádné hlídání ani otáčení není potřeba.

Placky pokrájejte na požadované díly ( 1/4 nebo /6) a můžete servírovat ještě teplé nebo lehce vychlazené. To už záleží jenom na Vaší chuti.

Pokud máte nějaký rychlý chutný recept na snídani, který si s oblibou děláte, budeme rády, když se o něj s námi podělíte. 

Tak dobrou chuť a krásné jarní svátky!

Katka Polívková
Reklama