Kolo versus běh: Při čem víc zhubnete?

Zjišťovali jsme, jestli se vám při hubnutí vyplatí víc jízda na kole, běh, nebo rychlá chůze. Tipnete si, co je nejlepší?

Znají to prakticky všechny ženy. Jakmile se oteplí a plavková sezóna začne nabývat na aktuálnosti, v ženských řadách se začne šířit panika. Najednou u sportu není důležité jen to, jestli nás baví, ale především to, jestli se při něm dokážou rozpustit zimní tukové zásoby. Jak je na tom z tohoto pohledu cyklistika, například v porovnání s populárním během, či rychlou chůzí?

Kolo versus svižná chůze

Přemýšlíte, jestli své postavě víc prospějete, když si dáte procházku ve svižném tempu, nebo si zajedete na pohodovou cykloprojížďku? Odborníci tvrdí, že v tomto případě je jednoznačným vítězem kolo.

V loňském roce publikoval magazín The Lancet výsledky mimořádně rozsáhlého výzkumu, kterého se zúčastnilo sto padesát tisíc respondentů. Při něm se ukázalo, že jízda na kole je jednou z nejefektivnějších forem pohybu, díky které zhubnete a získáte štíhlou postavu. Autoři výzkumu se soustředili na způsob, jakým se lidé dopravují do zaměstnání. Pouhých čtyřiadvacet procent volí aktivní způsob, jako je dojíždění na kole, nebo chůze. Celkem nepřekvapivě má tato skupina mnohem menší množství tělesného tuku než ti, kteří jezdí autem nebo veřejnou dopravou.

Nicméně ti, kteří jezdí do práce na kole, mají zároveň i výrazně nižší BMI (Body Mass Index) než skupina chodců. A jen tak pro zajímavost; rozdíl mezi těmi, kteří jezdí do práce na kole, a těmi, kteří se vozí autem, činí v průměru pět kilogramů.

Jízda na kole jednoduše vychází z hlediska spálených kalorií mnohem lépe než chůze. Za hodinu vyjížďky v tempu šestnácti kilometrů v hodině spálí sedmdesátikilový člověk v průměru 352 kalorií. Pokud byste si chtěli víc „naložit“ a vydrželi byste jet hodinu průměrnou rychlostí pětadvacet kilometrů v hodině, vaše tělo spálí dokonce 844 kalorií. Oproti tomu za hodinu vycházky v tempu pěti kilometrů v hodině spálíte „pouhých“ 322 kalorií.

 


Kolo versus běh

A jak si stojí jízda na kole v porovnání se stále populárnějším během? Z hlediska kalorického výdeje je na tom rychlý běh o něco lépe než svižná jízda na kole. Zatímco na kole spálíte za hodinu (při průměrné rychlosti 25km/h) již zmiňovaných 844 kalorií, za hodinu běhu při průměrné rychlosti dvanáct kilometrů za hodinu je to 880 kalorií.

Oba pohyby se řadí mezi kardiovaskulární, takže při nich posílíte srdce, zlepšíte kondici i celkové zdraví. Jenže v případě cyklistiky vám hrozí mnohem menší pravděpodobnost zranění než při běhu. Vědci z Appalachian State University porovnávali v roce 2014 běžce a cyklisty a zjistili, že u běžců se významně častěji objevují poškození svalů, bolestivé a zánětlivé stavy. A to dokonce i tehdy, pokud je porovnali s cyklisty v intenzivním tréninkovém plánu. Z toho důvodu také doporučují běžcům, aby do svého tréninku zařazovali pravidelnou jízdu na kole.

Kolo je mnohem vhodnější pro osoby s nadváhou, nebo ty, kteří mají problémy s klouby. Na druhou stranu běh má lepší účinky na hustotu kostí, takže vám dokáže oddálit nebo úplně potlačit vznik osteoporózy.

 

Autor: Barbora Vajsajtlová

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková