Výbušné téma: Chodci a cyklisté na jedné stezce

Užitečné čtení před víkendem. Je nás moc a bez ohleduplnosti to nejde…

Jen málokde najdete tolik emocí jako na frekventované cyklostezce, kde se potkávají cyklisté s chodci. Jste si ale jistí, že skutečně víte, jak se na cyklostezce pohybovat, nebo jaká jsou vaše práva?

Páteřní cyklostezky se v sezóně obvykle mění na skutečné peklo. Cyklisté různých stupňů pokročilosti a rychlosti, skupinky chodců, bruslaři, pejskaři a všeobecný chaos zahušťují maminky s kočárky a pobíhajícími dětmi. Jízda přeplněných cyklostezkách se často stávají zkouškou sebeovládání i schopnosti přežití. Dřív, než se ale začnete hádat, ujasněte si, jaká jsou vlastně pravidla pohybu po cyklostezce a na co máte, coby cyklisté, právo.

Kde vlastně jedete?

Nejpodstatnější je uvědomit si, kde se vlastně aktuálně pohybujete. Jedná se skutečně o stezku pouze pro cyklisty? Nebo jde o stezku pro chodce a cyklisty? A pokud ano, je pohyb cyklistů a chodců na ní vymezen pruhy? Ačkoli se to může zdát jako automatická záležitost, celá řada lidí si neuvědomuje, že mezi těmito stezkami je velký rozdíl. Zatímco na stezce pro cyklisty se mohou pohybovat pouze cyklisté (nebo lidé na koloběžkách či bruslaři) a chodce byste tu neměli potkat (v případě, že se na cyklostezce pohybuje chodec, může dostat pokutu až 2 000 Kč), v druhém případě je potřeba počítat s tím, že vám například do cesty může vběhnout dítě.

Na začátku stezky si všímejte i toho, zda je na značce vyznačený pohyb chodců ve vymezeném pruhu. Pokud tomu tak je, pravidla jsou jasná: chodci se smí pohybovat pouze ve svém pruhu a cyklisté v tom sousedním (bruslaři se v tomto případě mohou pohybovat v obou pruzích). Jestliže ale na stezce nejsou vymezené pruhy a smí na ni chodci i cyklisté, musíte se spolehnout na zdravý rozum a ohleduplnost ostatních. Zákon stanoví, že se cyklisté a chodci nesmí vzájemně ohrozit. Jenže zatímco cyklisté musí podle zákona jezdit vpravo, pohyb chodců není stanoven, takže mohou chodit vlevo i vpravo. To je ostatně jedna z věcí, která je na stávajícím zákonu značně kritizovaná.

Děti, kočárky a psi

Noční můrou cyklistů jsou skupinky rozprávějících chodců, několik maminek s kočárky jdoucí vedle sebe nebo rodinky na výletě. I když tomu tak v praxi často není, podle zákona mohou jít maximálně dva chodci vedle sebe, a to při pravém okraji stezky. Hodně sporné je toto pravidlo v případě dvou maminek s kočárky. Ačkoli je člověk s kočárkem vnímán jako chodec (a tedy mohou jít dva vedle sebe), zároveň jsou dva kočárky vedle sebe tak široké, že často porušují pravidlo ohledně vzájemného neohrožování chodců s cyklisty. Na druhou stranu byste si měli také uvědomit, že cyklisté mohou jet za sebou pouze jednotlivě.

Předjíždí se vždy vlevo a rozumí se samo sebou, že rychlost a styl jízdy přizpůsobí cyklisté aktuálním podmínkám. Při předjíždění o sobě dejte vědět zvonkem nebo zavoláním, aby o vás pomalejší cyklista či chodec věděl. Nezapomeňte si také zkontrolovat pohledem dozadu, zda už zleva nepředjíždí někdo jiný. V úzkém místě má přednost ten, kdo do místa zúžení vjíždí jako první.

Samostatnou kapitolou jsou malé děti na cyklostezce. I když jejich pohyb zákon nijak neupravuje, buďte soudní a nevydávejte se na frekventovanou cyklostezku s dítětem, které neumí dostatečně ovládat kolo a při jízdě kličkuje. Pokud seznáte, že je malý cyklista už dostatečně schopný, měl by jet ideálně mezi svými rodiči (tedy nejprve jeden rodič, poté dítě a na konci řady druhý rodič).

Pro pejskaře potom platí, že pes na smíšené stezce musí být bezpodmínečně na vodítku. Automaticky se předpokládá, že vodítko bude natolik krátké, aby pes svým pobíháním nemohl ohrozit projíždějící cyklisty.

Autor: Bára Vajsejtlová

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková