5 rad, jak vybrat správný kemp sobě na míru

Výukové bikové kempy. Jednodenní, víkendové, čtyřdenní, na techniku, na jízdu. Pro koho? Pro všechny. Opravdu? Jak si z čím dál rostoucí nabídky dobře vybrat? Přečtěte si 5 osvědčených rad, jak na to!

Nabídka bikových kempů, placených výukových jízd pro jednotlivce i skupiny, se neustále rozšiřuje. O některých kempech jsme psaly nedávno, ale možností je mnohem víc, stačí zapátrat ma internetu nebo mezi známými. Je ale doporučení kamaráda tipem na jistotu, že to bude dobrá volba i pro mě? Přinášíme Vám 5 zásad, které by Vám měly pomoci při výběru toho správného kempu právě pro Vás.

DIVA-kemp-750x492

 

1. Posuďte své současné dovednosti

Pokuste se ve vlastním zájmu o sebehodnocení objektivní. Pokud se přeceníte a dostanete se na kemp s programem pro výrazně lepší jezdce, s vysokou pravděpodobností to odnese Vaše sebevědomí a v horším případě i tělesná schránka. Pokud se nejste jistá, zeptejte se těch, s kterými jezdíte.

 

2. Stanovte si vlastní cíl

Stanovte si reálný cíl, kam se chcete ve svém jezdeckém umění posunout. Pamatujte na to, že tak jak vše, i lepší ovládání kola chce svůj čas. Pokud jste začátečník a neumíte ani pořádně brzdit, je na 99% jisté, že po třech víkendových kempech stále nebudete hvězdou bikeparků, která bez zaváhání skočí každý dvoják a trhá rekordy v jízdě po předním kole. I velcí borci, které znáte z jejich úžasných videí, pilovali svou techniku dlouhé roky.  Na kempu se většinou dozvíte jak na to a eventuelně kde děláte chyby. Na víc tam nebývá čas. Ten tomu pak musíte věnovat sami.

Kempy pro bikery

3. Zjistěte si co nejvíc informací

Důležitější než cena, i když její význam nelze podcenit, je způsob vedení výuky. Nejde jen o vlastní didaktický styl konkrétního lektora, který je ale také důležitý a výrazně ovlivní dojmy, které si z kempu odvezete domů. Zásadní otázka je, v jak velké skupině výuka probíhá, pro někoho je i důležité to, zda se jedná o skupinu smíšenou nebo ryze dámskou. Podstatné je i věkové složení. Dospělí si téměř vždy nějak vyhoví, ale děti, zejména malé, mohou znamenat problém. Už jen proto, že jejich výuka by měla probíhat podle jiných principů. Každému vyhovuje něco jiného a je chyba pouštět se za vlastní peníze do akce, která vám nesedí již předem. Zjistěte si také kolik času strávíte praktickou výukou, kde výuka probíhá, je li součástí i teoretický blok, například videokoučink. Ptejte se známých i pořadatele kempu. Čím více se dozvíte předem, tím lépe se vám bude vybírat.

 

4. Nejdražší nemusí být nejlepší

Cena sama o sobě kvalitu výuky nezaručuje. Daleko více souvisí s obchodním modelem pořadatele. Je jasné, že bydlení v pěkném hotelu s plnou penzí, večerním vidoukoučinkem, promítáním filmů či besedou se známým závodníkem bude stát o hodně víc, než systém 4x3hodiny na trailech a o zbytek se postarej sám. Někdo si rád dopřeje večer vířivku a šampus, jiný je spokojený ve skromném penzionu s vlastním vařením. Kempů se pořádá spousta a mezi těmito variantami je mnoho dalších možností.  

 

5. Užijte si to.

Když už jste na kemp dorazily, užijte si ho, nebo se o to alespoň snažte. Nenechte se otrávit účastníkem, který Vám nesedí, ani tím, že nevyšlo počasí. Jsou to Vaše peníze a Váš čas. A navíc, i pokud v průběhu kempu zjistíte, že jste si nevybrali ideálně, věřte, že i tak se jistě něco zajímavého dozvíte a něco se naučíte.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková