Představujeme: AUTHOR Instinct ASL 2017. Nejen barevná proměna.

Vylepšit a zlevnit? To není omyl. Nejen barevnou proměnou prošel oblíbený dámský model od Authora….

AUTHOR Instinct ASL je nejvyšším modelem řady ASL (Author Sport Lady), s velikostí kol 27,5″ a navazuje na své starší předchůdce, které také již prošly našimi testy. Pro letošní rok zvolili čeští designéři velmi líbivou kombinaci bílé a sytě tyrkysové barvy. O tom, že tomuto sportovně rekreačnímu biku bílá barva sluší, jsme se už přesvědčily, když hlasovací soutěž o nejkrásnější testované kolo na našem webu, vyhrál právě Instinct z r. 2014. Tehdy měl k bílé barvě zářivě růžovou.

AUTHOR Instinct
AUTHOR Instinct

Ale zpět k novince r. 2017. Hliníkový, hydroformingem upravovaný rám má dvakrát zeslabované trubky, vnitřní vedení bovdenů. Na zadní stavbě je vyztužující návarek, který má za cíl zpevnit horní vzpěru zadní stavby, která je v tomto místě při brzdění extrémně namáhaná.

Přední pružení obstará vzduchová vidlice RST F1 se zdvihem 100 mm, barevně sladěná s rámem. Lze ji uzamknout z korunky. Na lockoutu je i viditelná nápověda, jakým směrem si vidlici otvíráte a jak můžete dávkovat míru pružení.

AUTHOR Instinct

Osazení, zvolené pro INSTINCT ASL 2017 je od japonského Shimana a drží vzhledem k ceně vysoký standard, řazení, převodník a přehazovačka jsou řady SLX, přesmykač Deore. Brzdy jsou oproti loňskému roku z vyšší řady, konkrétně se jedná o Shimano BR M425. To patří mezi velmi příjemnou změnu, která se nepromítla do ceny kola, ale určitě se pozná při samotné jízdě.

AUTHOR Instinct

Pokud sledujete pozorně testy a představování kol, jistě jste si všimly, že není mnoho těch, kde je použit trojpřevodník. Přesto je stále široká skupina jezdkyň, které vyhledávají možnost velkého rozsahu převodů. Author Instinct cílí na tuto skupinu, a i letošní model, přes moderní trendy přecházet na dvoupřevodník, si svůj „trojtác“ ponechal. Kombinace 40-30 a 22 zubů ve předu a k tomu deset pastorků v rozsahu 11-36 z, vzadu, to už je opravdu z čeho volit.

Jistě budete souhlasit, že v první chvíli na kole, ještě, než vás začnou bolet nohy, okamžitě reagujete na pohodlnost sedla. Ověřený dámský model Author Fenix nabízí pohodlí, zadní část má vyšší polstrování, jeho tvar odpovídá jak potřebám jezdkyně, tak i zaměření tohoto sportovního hardtailu. 

AUTHOR Instinct

Výšku sedla si podle potřeby upravíte klasickým rychloupínákem.

AUTHOR Instinct
AUTHOR Instinct

Ráfky jsou z domácí dílny Author a opět je to, oproti loňskému modelu, vylepšení. Kolo dostalo do výbavy model Xenon Pro, který je o téměř 100 g lehčí. Na něm jsou obuté pláště Vittoria model Barzo, v šířce 2.25″. Jde o vcelku rychlý XC plášť, který se ale neztratí na technicky náročnějším trailu. Střední část je navržena na co nejsnazší odvalování při zachování velmi dobrého gripu. Vzorek má výbornou samočistící schopnost.

Author Instinct

Řidítka jsou v závislosti na velikosti rámu v rozměru 640 nebo 660 mm, což je u takto koncipovaného kola ideální. Představec nabízí díky svému úhlu buď vzpřímený posed nebo po otočení výrazné snížení. Vysoký krk vidlice umožňuje díky počtu podložek možnost jemnějšího doladění výšky úchopu.

Model Author Insttinct ASL pro letošní rok, tedy není jen o změně barev a designu. Přestože kolo na první pohled působí totožně, výrobci se letos podařilo vylepšit pár užitečných maličkostí a ve výsledku dokázali bika zeštíhlit o více jak 500 gramů a nadělit mu o 1000, – Kč lepší cenu, což je chvályhodný počin. Váha kola je nyní, na cenovou kategorii, příjemných 11,8kg a cena 28 990,- Kč.

Detailní technické specifikace a info o dalších modelech najdete na stránkách výrobce

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková