Jitka Škarnitzlová slavila na Zadově vítězství. Po čtyřech letech!

Čtvrtý díl Českého poháru horských kol přivítal šumavský Zadov. Na náročné a hodně přírodní trati byla suverénkou Jitka Škarnitzlová, která si po dlouhých čtyřech letech dojela pro pohárové vítězství.

Další podnik Českého poháru horských kol hostil tento víkend šumavský Zadov. Naposledy se tu jel závod nejvyšší domácí soutěže před třemi lety, ale trať doznala jen pár drobných změn, protože nabízí vše, co moderní trend cross country vyžaduje. Na 4 kilometrovém okruhu na závodníky čekalo pro Zadov typické brutální stoupání po sjezdovce, těžký kořenový výjezd, který při malém zaváhání sundá jezdce z kola a donutí ho běžet, nechyběly hravé úseky v lese, ani technické přejezdy kamenitými sekcemi. Ozdobou byl i vybudovaný „dvoják“, s doskokem do ostré klopenky.

_MG_6227

Sobota patřila tradičně dětským závodům těch nejmenších a disciplíně sprint Eliminator. V něm se na start postavily pouze čtyři ženy, a tak se o vítězce rozhodovalo po jedné společné jízdě, kterou ovládla Petra Kozelská z týmu Bike 2000.

Nedělní program zahájily žákovské kategorie, na které čekal sice zkrácený okruh, ale nechyběla v něm žádná z hlavních technických sekcí. Umění mladíků i malých slečen právě na těchto obtížných úsecích dává příslib, že o nastupující generaci, která nahradí současné české hvězdy, se rozhodně bát nemusíme.  Zapamatujte si jména Kateřina Hladíková, Matěj Stránský nebo Filip Samec.

Po poledni program gradoval závody elitních žen, kategorií U23 a kadetkami a samozřejmě i nejsledovanějším kláním, závodem mužů. Sobotní letní počasí vystřídalo ochlazení a šedivá obloha držela do poslední chvíle všechny v napjetí, jestli zůstane jen u drobných dešťových přeháněk, které během dne, čas od času lehce zkrápěly trať.

Startovní listina hlavního ženského závodu čítala pouhých 18 jmen, z toho navíc bylo šest dívek z kategorie U23. Chyběly zahraniční týmy, které jsme vídali na prvních pohárech, možná i proto, že v sobotu se jel u polských sousedů vysoko hodnocený závod Trophy Maja Włoszczowska, který úspěšná olympionička spoluorganizuje.

Hned po startu se na čele usadila úřadující mistryně republiky Karla Štěpánová (N1 Team), u jejíž formy byl velký otazník. Delší čas se trápí se zraněným ramenem, kvůli kterému omezila trénink.

Vedení si ale dlouho neudržela, k překvapení přítomných diváků se při výjezdu z lesa, v půlce okruhu na první pozici objevila závodnice Specialized Nutrend týmu, Adéla Šafářová, následovaná Karlou a s menším odstupem pak vedoucí závodnicí Českého poháru, Jitkou Škarnitzlovou (ČS Accolade). Drama boje o pozice se konalo pouze v prvním, z šesti okruhů, během druhého kola se do vedení propracovala Jitka Šakrnitzlová a strojovým tempem začala svým soupeřkám nekompromisně odjíždět. Na trati jí potkalo jediné zaváhání, to když Svatý Petr přeci jen spustil trochu víc deště na šumavské louky a kamenitá pasáž „Rock garden“ se stala hodně kluzkou. Proto bylo bezpečnější její nejtěžší úsek zdolat po svých. Cílovou páskou projela rozzářená Jíťa s téměř dvouminutovým náskokem.

Jitka Š
Jitka zdolává záludnou kamenitou sekci

„Tuhle trať mám strašně ráda, těžký kopce mi sedí, to mi pomohlo k vítězství“, komentovala svůj výkon v cíli Jitka, která si mimochodem v sobotu stihla maraton na Orlíku v rámci seriálu KPŽ. „Vypadá, že mi to svědčí, ale moc často to opakovat nechci, přeci jen tělo musím nějak fungovat a tímhle bych se brzo odrovnala“, popsala svůj nabitý víkend Jíťa, která si vychutnala vítězství v pohárovém závodě po dlouhých čtyřech letech.

V letošním roce její forma stoupá stále vzhůru, ve čtyřech závodech Českého poháru má na kontě 4, 3, 2 a nyní konečně první místo. „Jel jsem ale naplno až do cíle, i když informace o náskoku se ke mně dostaly. Ale beru to jako trénink, ve Svěťáku jedu naplno taky až do konce. A za vítězství jsem ráda dvojásob, že je to právě tady. Já jsem tady na Zadově tak trochu vyrostla pod vedením Vojty Huříka a Jirky Lutovského, tak je to pro ně takové poděkování“, vysekla Jitka poděkování trenérům mládeže z vimperského oddílu.

Obrovská spokojenost zářila z úsměvu Adély Šafářové, která předvedla vynikající výkon. V závodě, který patřil k obtížným nejen pro náročná stoupání, ale i svou délku (závodnice kvůli předepsaným 6 ti okruhům strávily na trati delší čas, než elitní muži – pozn. red.). si dokázala rozložit síly a odolat zezadu dotírající zkušené Polce Sadlecké.
„Vystartovala jsem první, ale v kamenné sekci jsem udělala chybu, tam mě Jitka odskočila a už jsem nebyla schopná jí dojet. Forma jde ale nahoru, je to super a jsem moc spokojená“, komentovala vývoj závodu teprve devatenáctiletá talentovaná závodnice, kterou čeká hned další týden závod HC kategorie ve Švýcarsku.

Adélka
Adéla Šafářová předvedla parádní výkona mezi dospělými si dojela pro svůj nejlepší výsledek

Třetí místo vybojovala Polka Magdalena Sadelcká, která měla v nohou zmiňovaný závod své rodačky Mají Wloczszowske. „ Nečekala jsem, že by to vyšlo takhle dobře. Nohy jsem měla unavené a tady ta trať není rozhodně lehká, spousta kořenů, prudké kopce. Ale nedělala jsem chyby a postupně se i chytla do tempa“, popsala cestu na pódiové umístění.

Do TOP pětky se dostaly Slovenka Janka Keseg Števková (Quitsiterz) a Barbora Průdková (Superior MTB Team).

_MG_6208
Bára přijela na Zadov ihned po povinném sportovním kurzu a s pátým místem byla spokojená

Velké trápení si prožívala Karla Štěpánová, která od pohledu nebyla ve své formě, chyběla jí síla, dravost, která jí je vlastní. Postupně se propadala do hloubi startovního pole a v posledním okruhu ji ještě zradila přehazovačka a do cíle se nakonec nedostala.

Mladší kategorie ovládla juniorka Tereza Vaníčková (Ivar CS Author team) a kadetka Magdalena Mišoňová (Adastra Sokol Veltěž).

Za dva týdny se přesouvá pohárová soutěž do jizerskohorského Bedřichova.

Výsledky Elite žena a U23

1. Jitka Škarnitzlová ČS Accolade 1:36:42
2. Adéla Šafářová Nutrend Specialized 1:38:42
3. Magdalena Sadlecka Euro Bike Kaczmarek Electric Team 1:38:57
4. Janka Keseg Števkova Qutsiters 1:39:32
5. Barbora Průdková Superiro MTB Team 1:39:59

Kompletní výsledky ZDE

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková