Pro děti to nejlepší! Vyhněte se chybám při výběru dětského kola.

Víte, jaké jsou nejčastější nešvary při koupi dětského kola a podle jakých kritérií vybírat? Jen věk a výška to není…

Už dávno neplatí, že se kolo pořizovalo jako velký dárek na Vánoce, a dítko čekalo řadu měsíců na okamžik prvního vyjetí. Kola dětem rodiče pořizují na jaře, stejně tak na začátku prázdnin, jako odměnu za vysvědčení. Kamenné obchody, ale také internetové shopy mají přepestrou nabídku velikostí, typů, barev, často s lákajícími slevami. Jak vybrat dobře? Aby se naplnilo očekávání jak dítěte, tak i rodičů, je potřeba se vyvarovat některých nešvarů.

 Při výběru kola je potřeba zvážit celou řadu faktorů – především věk dítěte, jeho výšku, hmotnost a v neposlední řadě také jeho schopnost se na kole pohybovat. Jiné priority budou mít samozřejmě i rodiče dětí, které jsou aktivní a chodí pravidelně do cyklokroužků či sportovního oddílu. Ale pro všechny platí několik základních pravidel.

deti

Velké kolo je horší než malé

Jen správná velikost kola zajistí, aby se na něm dítě cítilo komfortně a bezpečně. To ale znamená, že ve věku od dvou do šesti let tak potřebujeme ideálně čtyři kola, abychom zohlednili růst malé cyklistky či malého cyklisty. Tato, pro někoho možná finančně zatěžující záležitost, se v dnešní době dá vyřešit buď půjčovnou nebo nákupem a prodejem přes specializované cyklo bazary.

Nákup kola „na dýl“ má za následek to, že dítě vnímá, že kolo je na něj dlouhé, nedosáhne na zem, neudrží rovnováhu a výsledkem může být frustrace a nechuť v něčem takovém pokračovat. Což je přesný opak toho, co si rodiče přejí. Tenhle pocit si může v praxi ověřit i sám dospělý – 180 cm vysoký cyklista se poskládá na kolo velikosti M, přestože mu tabulkové náleží XL, obráceně se ale cítí problém.

Mnoho rodičů volí postup takový, že nechají dítě jezdit dlouho na odrážedle, a pak mu koupí rovnou 16“ kolo. Dvanáctku, tedy kolo se stejným průměrem kol, jako má odrážedlo, ale již vybavené pedály, považují za zbytečnost, protože ho dítě užije tři čtyři měsíce, což je na jedno léto dost velká investice.

Tím ale ubírají dítěti prostor, kdy se může naučit šlapat a brzdit torpédem, a přitom kolo zvládnout zvednout ze země a nastoupit na něj.

„To je přesně ta věc, kterou vám dítě zvyklé na odrážedlo, když přejdete brzy rovnou na šestnáctku, nikdy pohodlně neudělá. Budete mu muset pomáhat, kolo na něj bude těžké a při zvedání bude mít pocit jako dospělí, kteří mají zápasit se spadlou motorkou,” upozorňuje Lukáš Jusko ze společnosti SimpleRent, která půjčuje dětská kola. 

 

Ideální variantou pro plynulý, bezpečný a bez stresový přechod na větší kolo je absolvovat po pauze jízdy na kole, na které bylo dítě zvyklé z předchozího roku. Jakmile se trochu rozjezdí, přijde na řadu větší kolo, které s ním zůstane až do doby, kdy z něj začne vyrůstat. Tímto způsobem prakticky mizí nepříjemné skokové změny mezi jednotlivými koly.

Šestnáctipalcové kolo je vhodné pro dítě ve věku 4 až 5 let při výšce 100–105 cm, kdy už bude mít zažité všechny základní cyklistické dovednosti. Takové kolo s větším průměrem už pěkně jede, díky tomu se otvírá prostor pro rodinné výlety, kdy dítě zvládne bez problémů ujet několik kilometrů.

děti

Coaster-pomocník v přechodu mezi velké

Lehký není ani přechod z 16“ na 20“ kolo, s přehazovačkou a brzdovými páčkami. Tady děti řeší nejen velikost kola, ale už si musí postupně zautomatizovat změnu brzdění a zvyknout si na měnič převodů. To ale většinu dětí hodně baví, od rodičů to chce trpělivost i jednoduché pokyny při učení.

Existuje ale možnost zlehčit tento přechod 20“ kolem “coaster”, který se liší tím, že má jen mírně zvětšený šestnáctkový rám na dvacítkových kolech, aby dítěti přechod nepřišel tak prudký. O pohodový přestup se postará i vybavení kola všemi třemi brzdami. Vedle páčkových brzd pro přední i zadní kolo je u coasteru zachováno i torpédo v zadním kole, které plní funkci záložní brzdy v období, kdy ještě dítě nemá tak zažité ovládání páčkami a musí řešit krizovou situaci.

Školák už ví, co chce?

Otázka výběru kola se trochu komplikuje od věku nad sedm let, kdy se vedle výšky dítěte začnou zohledňovat i osobní priority. Někdo bude pořizovat horské kolo, jiný silniční, zatímco další dá přednost trekkingové turistice. Výběr je široký a řeší se i takové věci, jako jestli pořídit kolo s odpruženou vidlicí atd. I tady je potřeba zvážit investici, protože právě tento krok může být klíčovým momentem k získání trvalého vztahu k cyklistice.

Velikost kol

Věk dítěte

Výška dítěte

Délka dolních končetin

Nosnost kola

12“

3 – 5 let

90 – 110 cm

35 – 42 cm

50 kg

16“

5 – 7 let

110 – 125 cm

45 – 55 cm

50 kg

20“

7 – 9 let

125 – 135 cm

55 – 65 cm

80 kg

24“

8 – 10 let

130 – 150 cm

60 – 75 cm

100 kg

Záleží na zdroji odkud čerpáte, některé tabulky se od sebe mírně liší. Proto je nejlepším řešením vzít s sebou dítko do obchodu, na kolo jej posadit a s pomocí zkušeného a odborně vzdělaného prodavače vybrat to správné kolo. Jednotlivá dětská kola různých velikostí se liší nejen průměry kol, ale také výškou rámu, řidítek a nebo vzdáleností šlapadel od země.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková