Kellys STAGE 70. Závoďáka nezapře.

Od pohledu nenápadný až poklidný, ale jen co ho osedláš, probudí se v něm závodník. I takový umí být Kellys Stage 70.

Bike Kellys STAGE 70 je další z hardtailů, který řadíme mezi uni sex modely, a především do kategorie dostupných karbonových kol. Ne každý chce či může investovat do svého dvoukolého miláčka šestimístnou částku. Kde hledat dobrou závodničku za slušný peníz? Na tuto poptávku reaguje řada výrobců, včetně slovenské značky Kellys, která už před třemi lety představila model STAGE. XC hardtail, který měl za cíl uspokojit závodníky preferující lehké karbonové devětadvacítky. V letošní kolekci najdeme hned 4 modely, které se liší právě výběrem osazení.

Kellys Stage
kellys stage

Naším testem prošel druhý nejvyšší, Stage 70, jehož předností je propracovaný rám, s výbavou Shimano řady XT. Design osloví každého, kdo preferuje tlumené barvy, v případě Stage 70 je základ antracitová a stříbrná, z které vystupují inverzně šedá či tmavá loga a nápisy. Rám má jednoduchou linii, nelze přehlédnout mohutnou středovou část, která napovídá, že jednou z dominantních vlastností kola bude jeho tuhost.

kliky

Výběr komponentů určených k sestavení kola je z velké části od japonského výrobce. Písmena XT se objevuje na řazení, přehazovačce, přesmykači, klikách s převodníky 38x26z, které v kombinaci s jedenácti pastorky v rozsahu 11-42z ženou stroj vpřed.

brzdová páčka Kellys
vidlice (2)
vidlice

Odpružení kola zvládá vzduchová vidlice FOX 32 Float, s 100 mm zdvihem a vylepšeným tlumícím systémem, nabízí tři polohy pružení, páčka zamykání PushLock je na řídítkách. O kontrolu rychlosti ve sjezdech se postarají brzdy Deore XT, které mají pěkně ostrý chod.

kellys sedlo

Na zapleteném setu kol XC Mavic Crossride, jsou obuty rychlé pláště Schwalbe Racing Ralf, v šíři 2,25, což je, vzhledem k tuhosti rámu i zapletených kol, dobrá volba.

Posledním doplňkem, v mnoha případech výrazně ovlivňuje požitek z jízdy je sedlo. Zde nalezneme pohodlný model Gobi M5 Manganese od firmy Fizik.

Pro doplnění základních informací zbývá uvést váhu a cenu Stage 70. Váha testovaného modelu (vel. S) byla 11 kg bez pedálů. Doporučená prodejní cena je stanovena na velmi příjemných 67 990,- Kč.

Kellys Stage

Kellys Stage 70 v akci

Ačkoliv má tento model namířeno na závodní kolbiště, naše prověrka probíhala jinak, ale rozhodně nebyla šetrnější. Naší destinací byla biková oblast v Moravském Krasu, kde kromě jednosměrných hravých trailů je i spousta širokých, šotolinových cest. Ideální pro porovnání XCO i maratonského jízdního stylu.

Sportovní geometrie rámu, v kombinaci s avizovanou tuhostí se projevila doslova od prvního šlápnutí. Tohle kolo netouží po výletním tempu, naopak čím akčnější jízda, s nástupy ze sedla a touhou uhánět v kopci naplno, tím víc se projeví jeho přednosti. A to přesto, že jedete na 29“ kolech! Jeho limity by mohly být posunuty ještě výš. Pro špičkové závodní nasazení by bylo vhodné nahradit seriově dodávané robustní, Crossridy nějakým lehčím, ideálně bezdušovým setem, který by ušetřil klidně 500g na nejdůležitějším místě.

kellys stage

V technických sjezdech, kde bylo potřeba řídit, se kolo lehce ovládalo. Brzdy byly pěkně ostré, bylo ale potřeba si na jejich rychlý nástup přivyknout, jinak by byla chyba nepěkně potrestaná. Hladký povrch byl mnohem příjemnějším terénem než rozbité úseky, kde si jezdec rychle uvědomí, že jede na tuhém hardtailu a 100 mm přední tlumení je na limitu. O to větší odpočinek pro ruce i nohy nastává v dlouhých šotolinových úsecích. Tam si díky 22 převodům ani nevšimnete, že se sklon cesty mění a vy začínáte stoupat.

Kellys Stage 70 je dobrou volbou pro sportovně či závodně laděné jezdce. Za výbornou cenu mohou dostat tuhý karbonový rám a poctivé XTčko, což společně s ostatními neošizenými komponenty dává předpoklad k dlouhé životnosti a bezproblémové funkčnosti kola. 

Informace o dalších dostupných modelech najdete na stránkách výrobce:kellysbike.com.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková