SP Lenzerheide: Britská radost zásluhou vítězné Annie Last, Karla Štěpánová potěšila 25. místem.

Krůček od famózního 30. vítězství ve SP byla norská závodící legenda Gun Rita Dhale-Flessja. Radost jí překazila senzačním závěrem šestadvacetiletá Britka, Anne Last. Do pedálů řádně šlápla i Karla Štěpánová a v cíli se těšila z 25.místa.

Švýcarské horské středisko Lenzerheide bylo centrem dění dalšího dílu SP horských kol, v pořadí již čtvrtého. Opět se závodilo po oba víkendové dny, kdy se na programu vystřídaly jak sjezdové bitvy mužských i ženských kategorií, tak i olympijské cross country.

Právě cross country patřila neděle a jak už bývá tradicí, největší pozornost se soustředila na závody elitních mužů a žen.

Okruh, dlouhý lehce přes 4 kilometry, patří mezi nejkrásnější a mezi jezdci oblíbený pro svůj velmi přírodní a zároveň hravý charakter. Milují ho i diváci, kteří se mají neustále na co koukat a závodníky svým povzbuzováním vybičují k maximálním výkonům. Lenzerheide hostí v příštím roce mistrovství světa, a tak byl letošní rok velkou generálkou pro závodníky i pořadatele.

Anne Last

Na celý závod bude s obrovským nadšením vzpomínat šestadvacetiletá britská bikerka, Annie Last (OMX PRO Team), která si dojela pro svůj životní výsledek, když v posledním okruhu dokázala dostihnout čelo závodu a cílem projela jako vítězka!

„Nemůžu tomu uvěřit. Je to prostě senzační. Po startu jsem se posunula během prvních dvou okruhů do první desítky a postupně ukrajovala z náskoku silných závodnic před sebou. Když jsem jela do čtvrtého kola, byla ta ztráta 20 vteřin, ale Jolanda i Maja zvadly, v posledním okruhu jsem pak dojela i Gun Ritu. Jak začalo znovu pršet, ožila jsem, tohle počasí mám ráda. Bylo to úžasný jet na čele závodu, jen jsem si musela říkat klid, vydýchej se“, řekla bezprostředně v cíli Annie Last pro Redbull TV. Britové se tak mohly po dlouhých 20 letech radovat z vítězství ve SP v ženské kategorii. 

Velkou hrdinkou nedělního klání byla zástupkyně generace zkušených žen, čtyřiačtyřicetiletá Gun Rita Dhale Felsja (Team Merida Gunn-Rita),, která se téměř celý závod pohybovala na první, respektive druhé pozici. Předváděla naprosto čistou a technicky bezchybnou jízdu, přestože bylo na trati mnoho mokrých a kluzkých pasáží. Pokud by vyhrála, zakulatila by počet vítězství ve SP na neskutečnou 30!

V tom jí ale urputně bránila vítězka dvou předchozích světáků, Ukrajinka Yana Belomoina (CST Sandd American Eagle). Několikrát se na chvíli dostala před norskou šampionku, zejména v jediném delším silovém stoupání, ale nikdy si nedokázala vybudovat a udržet náskok na delší čas. Když tyto dvě bojující dámy doletěla britská bikerka, Belomoina naopak chybovala a časovou ztrátu již nedokázala stáhnout a do cíle dojela na třetí pozici.

 Přetahovaná byla i na dalších místech, s minutovým odstupem mezi sebou bojovaly domácí star Jolanda Neff (Kross Racing Team), její týmová kolegyně Maja Wloczoszowska, a také německá bikerka Helen Grobert (Cannondale Factory Racing),. Právě Němka dokázala v závěru vydolovat zbytek sil a přijela pouhých 5 vteřin az Švýcarkou Neff a vybojovala tak své první pódiové umístění v kariéře.

Karla Štěpánová chytla dech

V eltiním závodě se představily také dvě české bikerky, Karla Štěpánová ( N1 Team) a Jitka Škarnitzlová (Česká spořitelna – Accolade). Z této dvojice se mnohem víc radovala úřadující mistryně republiky Štěpánová, která se půl sezóny trápila se zdravotními problémy a dosavadním nejlepším výsledkem v rámci SP bylo až 40. místo z minulého týdne, z Andorry. Tentokrát to byla od začátku jiná jízda, co česká bikerka předváděla.

Se startovní číslem 35 se po startu usadila na 31, respektive 32. příčce, ale s relativně malou ztrátou na čelo. Tak, jak je u Karly zvykem, ke konci závodu se dokáže vybičovat k maximálnímu tempu, což potvrdila i tentokrát a propracovala se v celkovém pořadí na 25. místo, když těsně přespurtovala italskou mistryni, Evu Lechner.

„Konečně trochu výsledek“, řekla s úsměvem Karla a popsala své závodní pocity. „Na startu jsem konečně skvěle našlápla, bohužel holka přede mnou ne, a o dvě šlápnutí dál jsem vytrhla pedál i já. Ale asi jsem ho někde před startem trefila, protože jsem s ním měla problémy celý závod. Na konci táhlého stoupání se mi podařilo dostat do skupinky kolem 30.místa. Nejelo se mi úplně skvěle, ale dokázala jsem se v té skupince udržet. Hodně jsem na ostatní získávala v technice. Spousta holek kolem mne běhala kořeny a mě se dařilo je v každém kole na těchto místech předjíždět“, těšila se Karla ze své techniky. „Ve čtvrtém kole už jsem ale cítila, že to v nohou je a jela jsem opravdu hranu. Nakonec se mi ve spurtu podařilo udolat i Lechner a konečně mám po dlouhém trápení hezký výsledek“.

Jitka Škarnitzlová nesla na řídítkách číslo 38 a taková příčka jí patřila i v cíli. “Po výkonnostní stránce to zas tak špatný nebylo. Včera  mi dělala velký problém technika. Nedokázala jsem se v ní srovnat a dělala moc zbytečných chyb a hodně jsem tam ztrácela. Tam bych si vysloužila asi titul dřevák dne 😀 Sice to nebylo úplně super, ale držím si vcelku stabilní formu jen se s tím naučit pracovat a ono to snad někdy dobře ustřelí :)”, zhodnotila kriticky svůj výkon Jitka, která patří právě po technické stránce mezi zdatné jezdkyně.

 

Dopolední závod žen do 23 let vyhrála Američanka Kate Courtney, vítězka z Nového Města na Moravě a stříbrná z Albstadtu a Vallnordu, nejlepší z tria českých bikerek byla na 13. místě Adéla Šafářová. O sedm příček zaostala Barbora Průdková, na 24. místě pak dojela Jana Czeczinkarová, která postupně dohání velké tréninkové manko, zaviněné zraněním.

Světový pohár pokračuje zkraje srpna, kdy na skok zavítá za oceán, do kanadského lyžařského centra Mont-Sainte-Anne.

Výsledky SP Lenzerheide 2017 – ženy Elite

  1. Annie Last (GBR, OMX PRO Team) 1:29:10
  2. Gunn-Rita Dahle-Flesjaa (NOR, Team Merida Gunn-Rita) +0:13
  3. Yana Belomoina (CST Sandd American Eagle MTB Racing Team) +0:27
  4. Jolanda Neff (SUI, Kross Racing Team) +1:03
  5. Helen Grobert (GER, Cannondale Factory Racing XC) 1:08

  1. Karla Štěpánová (N1 Team) +6:47
  2. Jitka Škarnitzlová (Česká spořitelna Accolade) +11:10

Kompletní výsledky: zde


Foto:Michal Červený

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková