Otevírá se nový bikepark Tanvaldský Špičák, Dámy ho už testovaly!

Na začátku září se pro bikery oficiálně otevře další bikepark, který vznikl v Jizerských horách – v lyžařském areálu pod Tanvaldským Špičákem. DNK byly na výzvědách i testovací jízdě…

Nově vznikající bikepark Tanvaldský Špičák je dílo a sen tři riderů Lukáše Černého, Martina Lehkého a Jana Cíglera. Tito borci patří do týmu DH-FR racing, které vzniklo koncem roku 2012. O rok později absolvovali školení a stavbě trailů, pomáhali na Rychlebských stezkách i Trutnov Trails, kde získali řadu zkušeností. To už byl krok k odstartování realizace tamního bikeparku. Vzniklo totiž sdružení obcí, které dalo podnět k výstavbě, finanční podpora byla od Lesů ČR.

Základem nového bikeparku Tanvaldský Špičák je dlouhý modrý flowtrail, k jehož horní polovině je vybudována lehce náročnější červená alternativa. Jedná se o singletraily s upraveným povrchem a pozvolným klesáním, na kterých najdete nemalé množství klopenek a vln, které vybízí k hravému pumpování. Pro vyznavače techničtějšího ježdění je k dispozici i kratší černá vsuvka s kamenitým sjezdem.

unnamed (2)

Nahoru, na začátek trailů můžete vyšlapat buď 3,5 kilometrovým stoupáním nebo se nechat vyvézt lanovkou, jejíž dolní stanice je v Albrechticích a horní pak na vrcholu Tanvaldského Špičáku.

Provoz lanovky je omezený, jezdit se bude vždy od pátku do neděle v rozmezí 10–17 hodin po hodinových intervalech, zatím v hodinových intervalech. V případě většího množství bikerů se frekvence zkrátí.  K dispozici bude i půjčovna kol.

5. foto

Když už se vydáte do jihovýchodní části Jizerských hor, můžete vyzkoušet i další zajímavou lokalitu. Na Malém Špičáku se rozkládá menší bikepark směrem k Tanvaldu u bývalé bobové dráhy. V jejím korytě navíc vyrostla díky bikerům z DH-FR racing Tanvald adrenalinová freeridová trať s osmi původními betonovými klopenými zatáčkami. Mezi nimi se nově objevily dropy, skoky a lávky, které lze ale bezpečně objet.

Tanvaldsky-Spicak-017

Skupině DNK se naskytla možnost projet všechny traily pod vedením samotného stavitele, Lukáše Černého, který zná na trailu doslova každý kámen a rád se stal na den průvodcem nadšených bikerek.

A jak se den vydařil a jaké byly první dojmy ze zcela nových, bikery ještě nejezděných trailů? Přečtěte si blog jedné DNK, která na Tanvaldském Špičáku strávila celý týden.

DNK na výzvědách v bikeparku Tanvaldský Špičák

Nejlepší akce jsou ty spontánní a jedna taková se zrodila zcela nevinně při vyjížďce v naší tréninkové skupině. Co vyzkoušet nové traily na Tanvaldském Špičáku, které jsou novinkou mezi letos otevíranými bikovými lokalitami? Po dohodě se staviteli tratí jsem je mohla vyzkoušet v týdnu se svým synem Markem, skalní jádro šesti dam DNK, se k nám přidalo o víkendu. Sobotní den jak malovaný, sraz v půl desáté v Albrechticích, abychom stihli první lano.

DNK - Tanvaldský Špičák

Jak je již v naší skupině zvykem, panovala zde od prvních minut velmi uvolněná atmosféra. Poznaly jsme nové tváře, přidala se k nám i Jana z Tanvaldu s dvěma minibikerkami, holčičky svou výbornou technikou zapadly okamžitě do skupiny. Všechny jsme se vydaly lanovkou poznat dlouhé traily Tanvaldského Špičáku společně s naším průvodcem Lukášem. Od koho získat ten správný progress než od ridera, který traily vymýšlel a stavěl?

Bylo úžasné sledovat Lukáše v „akci“. Nutno říci, že všechny holky díky uděleným radám projely bez problémů i kamenité části a zatáčky v červeném a černém trailu. Po pár metrech v klopenkách jsme již všechny splynuly v jeden celek a tvořily společně s dětmi ucelenou partu. Opět došlo na naše pověstné radostné výkřiky plné euforie při jízdě v klopenkách, po sjetí velkého balvanu, či skalky nebo správném pumpování ve vlnách, děti mnohdy překvapily nejen jízdou, ale i radami, které nám umožnily i zrychlit.

DNK

Všechny tři traily o délce 8 km, jsme s pomocí lanovky zvládly 2x. Postupně přicházela lehká únava a hlad. Při pauze na oběd v místní restauraci jsme měli dost času se lépe poznat, sdělit si své dojmy, radosti i výzvy na další půlden.

Odpolední program se již obešel bez lanovky. Na Tanvaldský Špičák vede nádherné 3,5km stoupání až na vrchol a takovou výzvu si nemůžeme nechat ujít.  Utvoří se výkonnostní skupinky a stoupáme k vrcholu. Stoupání je prostě super výzva a vlastně i zábava s odměnou v podobě sjezdu.  

Pak přichází další bonbónek v podobě menšího výletu k Tanvaldu, krásnou přírodou Jizerských hor do Bikeparku Bobovka. Jedná se o bikovou trať v korytu bývalé zimní bobové dráhy, které má již svá závodní léta za sebou.

V této jedinečné lokalitě vznikla aréna se skoky, mimochodem dobře postavenými, od jednoduchých až po náročné lety vzduchem přes dřevěné lávky pro DH biky. Trať je výborně technicky řešená, těžké skoky lze objet, lehké skočit, odpružit, zkrátka užít si po svém. U Bobovky jsou vystavěné dva krásné traily. Jeden kořenový, při mokru výzva pro každého bikera a krátký kamenitý, který splňuje všechny požadavky užít si na šutrech. Je zábavný, na každém centimetru je třeba řešit stabilitu, rychlost, výjezd po kamenech, kořenech…a na konci trailu se stoupá korytem celé bobovky s umístěnými skoky s magickým výjezdem. Vzhledem k náročnosti trasy, jsme tři dámy opakovaly druhé kolo, protože když výzva, tak celý trail bez šlápnutí. Povedlo se!

DNK v akci

Den se pomalu chýlil ke konci, my opustili Bobovku a vrátily se prudkým stoupáním opět na vrchol Tanvaldského Špičáku a pak si každý svou rychlostí užil 6 km klesání po trailech k parkovišti. Zážitky to byly hodně intenzivní, naposledy v této lokalitě rozhodně nejsme!

 

 

Autor: blog a foto-Monika Kyselová 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková