Trek 2018. Co nového mezi biky?

Slibovaný přehled novinek z bikové kolekce je tu…

Stejně, jako v silničních kolech od Treku, která jsme vám představily před pár dny, je i nabídka dámských biků hodně rozsáhlá. Ať už budete hledat mezi hardtaily, fully nebo enduro speciály, s finančním rozmachem v neodolatelných karbonových modelech či naopak dostupnými hliníkovými rámy, všeho je dostatek. A pokud se nesmíříte s barevnou kombinací, pro tento případ tu je možnost využít Project One. Ii když ten se týká pouze dražších modelů a už tak nemalou cenu vám ještě o něco navýší. Za originalitu se zkrátka platí.

Pojďme se podívat na dostupné novinky. Kolekce na rok 2018 doznala pochopitelně změn, z nichž některé jsou pouze kosmetické, respektive barevné, jiné jsou zásadní a zaslouží si větší prostor.

Barevné, levné Marlin a Skye

Skay

Začneme u nejlevnějších modelových řad Marlin a také dámské řady Skye. Nové barevné kombinace, drobné změny v osazení a nezměněné ceny, které začínající na necelých dvanácti tisícovkách. Řada Skye, která je charakteristická prohnutou horní rámovou trubkou zahrnuje tři modely a každý z nich je možno koupit ve dvou barevných kombinacích.

roscoe I

Nová řada Roscoe

Zůstáváme stále v nižších cenových hladinách, přesto máme hodně zajímavou novinku wisconsinského výrobce, a to je celá modelová kolo Roscoe. Pamětníkům není tento název neznámý, tehdy se pod ním skrýval hliníkový full z dílny Gary Fishera na 26“ kolech se zdvihy 140 mm a na tu dobu nezvykle tlustými plášti o šíři 2,4“.

Dnešní Roscoe je hliníkový hardtail s koly o průměru 27,5“s plášti 2,8“. Kolo je určeno na trailové dovádění, takže vidlice se zdvihem 120 mm je zde na místě. V nabídce jsou dva modely, které se liší nejen barvou, ale zejména úrovní výbavy. Verze 7 je za lidových 24 990,-Kč, ale nám se líbila více“ osmička“, která má kromě jiného teleskopickou sedlovku, a to vše za parádních 29 990,-Kč.

procaliber alu

Karbon nově doplňuje i hliníkový Procaliber

Další zásadní novinkou pro rok 2018 je nasazení nového modelu Procaliber v hliníkové verzi. Ta nahrazuje, stejně jako loni u karbonových modelů, starý dobrý Superfly.  Procaliber 6 Women´s, jak zní správný název je v dispozici ve dvou barevných kombinacích. V útočné lesklé růžové a decentní matné šedé.  Na rámu je aplikován systém IsoSpeed, který se osvědčil na karbonových silničních i horských kolech. Jak je u dámských kol TREK letos zvykem, v nabídce jsou 4 velikosti, od 13,5“ do 18,5“. Za 39 990,-Kč dostanete solidní bike, na kterém by měla být radost jezdit. Jestli to tak opravdu bude, brzy prověříme v redakčním testu.    

ex

Nově X-Caliber 7 WSD

Ve spodních cenových patrech je další novinka X-Caliber 7 WSD, který je v nabídce za pouhých 18 990,-Kč. Za tyto peníze dostanete rám z hliníkové slitiny Alpha Gold Aluminium opatřený vychytávkami skrývajícími se pod názvy G2 (patentovaná rámová geometrie od Garyho Fishera) E2 (zvětšený průměr spodního ložiska v hlavě rámu). Kolo má 2×9 převodů. Zajímavostí je, že X-Caliber 7 WSD je vyráběn ve 4 velikostech, z nichž nejmenší je 13,5“, která je tak malá, že pro zachování geometrie rámu musí mít zdvih vidlice snížen na 80 mm. Stejně jako 15,5“ má kola o velikosti 27,5“, zatímco další dvě větší disponují již koly 29“. 

Procaliber

Kolo pro závodnice – Procaliber 9.7

Na druhém konci cenového spektra se pak nachází nejdražší dámský hardtail v nabídce TREKu a to Procaliber 9.7 WSD. Tenhle karbonový modrý závoďák je osazen řazením Shimano XT, vidlicí Rockshox Reba RL, koly DT Swiss 1900 a přijde na 66 990,-Kč, což je ale o 3 tisícovky méně, než byla letošní cena. Pokud by se dámě zachtělo něco lepšího, musí sáhnout do nabídky pánských modelů Procaliber, které jsou vybaveny rámy třídy SL a také možností individualizace Project One. Takže prostor pro design závodničky v dámských (vašich) barvách je veliký.

Top fuell

Focus na fully

TOP Fuel, Fuel EX, Remedy. Celoodpružené biky, s pružením 110, 130 a 150 mm. Byť se nejedná o novinky a znáte je z loňského katalogu, za pozornost stojí. Trek je nabízí TREK v dámské specifikaci Women´s, a najdete na nich nové sady od Sramu – GX Eagel.

Karbonový Top Fuel 9.8 je cross country či maratonský bike a je nabízen pouze v jediném provedení. Je vyveden v efektní černo modré barevné kombinaci, která upoutá na první pohled nejen barevně sladěnými ráfky. Cena je necelých 130 tisíc, kolo je svou výbavou připraveno zamířit do závodních kolbišť.

Fuel EX

Na čem do trailů?

Ovšem světu horských kol vládne magické slovo Trail, a tak je nejprodávanější trailbike Fuel EX v nabídce pro dámy hned třikrát. Buď nejlevnější EX 5, stále hliníkový, ale lépe vybavený EX 8 anebo pro ty, co si chtějí dopřát vysoký standart, tak karbonový EX 9.8. Všechny Fuely EX mají kola 27,5“, cenové rozpětí je od 54 do 135 tisíc. Pokud máte zájem o verzi Fuel EX s koly 29“, ultimátní enduro Slash, nebo snad dokonce sjezdový Session, nezbude vám než si vybrat mezi pánskými modely.

Remedy

Oblíbený model Remedy vloni posílil zdvihy na 150 mm, což si zachovává i pro příští sezónu. Ve WSD je k dispozici jak v hliníkové, tak karbonové verzi a ve vysoké výbavové úrovni. Top model je na první pohled v nenápadné fialové barvě, v lesklém provedení, které se ale moc pěkně rozzáří na slunečním svitu.

Tolik shrnutí těch zásadních novinek. Těšíme se, společně s vámi na podrobné preview a redakční testování vybraných modelů.

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková