Trek 2018. Co nového na silnici?

První nálož novinek z prezentace od americké značky Trek je tu….

Po roce zamířila naše redakční crew do jihomoravského Mikulova, kde se konala mezinárodní prezentace značky Trek. K vidění toho bylo opět hodně, nabité expozice novými modely přivezly do hotelu Galant pod Svatým kopečkem hned tři obří kamiony!

V jednotlivých sálech tak byla odděleně dětská kola, fitness a city biky, svůj samostatný prostor měla i elektrokola. Největší pozornost patřila zcela logicky novinkám ze silniční cyklistiky a široké nabídce horských kol. Mimořádná byla i flotila testovacích kol, čítala téměř devět desítek strojů z nichž byla trochu překvapivá převaha elektrokol. Těch bylo rovných 50. Světový trend je jasný, ale kdo mu nechce podlehnout, nemusí mít obavy, protože nabídky kol na čistě lidský pohon zabraly přeci jen nejvíc prostoru. Dnes začneme představením novinek ze silniční sekce.

TREK

Místo Silque je tu DOMANE

Novinkou ve světě dámských silničních modelů je řada Domane, která kompletně nahrazuje řadu Silque. Domane WMN mají rám stejné platformy i použitých technologií, jako jejich mužské protějšky. Díky použitému systému IsoSpeed nabízí rychlost a zároveň pohodlí a stabilitu. Trek pro rok 2018 přišel hned s pěti karbonovými variantami a také jednou cenově hodně dostupnou hliníkovou verzí Domane ALR. Zajímavým postřehem je to, že na modely Domane jsou použity pláště v nezvyklé šíři 32c. Na Émondě nebo Madoně jsou to klasické 25c,ale tam kde jsou kotouče, najdete šíři 28c.

V souvislosti s tím ještě jedna informace, navýšil se počet kol, které jsou osazeny diskovými brzdami. V případě dámských Domane je to v poměru 4:2 ve prospěch kotoučů.

trek Domane

Domane SL 6 disk WMN
Řada z dražších modelů je u Treku opět v lesklých barvách, což se týká nejen silničních kol, ale také biků. Domane SL 6 disc WMN je jedním z těchto zástupců. Je komplet osazeno Ultegrou a jeho katalogová cena je 79 990,- Kč. Nižší, než jste čekaly? Ano, je to tak, u řady modelů došlo k příjemné úpravě cen směrem dolů!

TREK

Domane ALR 4 disc WMN
Další příjemná novinka, zejména pro začínající silničářky. Kombinace dostupné hliníkové verze, s pružícím systémem IsoSpeed nabízí kolo se skvělými vlastnostmi a v cenové hladině, která nebude bránit ve snaze rozšířit svou cyklistickou flotilu, pořídit ji lze za necelých 47 tisíc. 

Staronová kráska – Trek Émonda SL 5 WMN

Pro dámy, které mají namířeno na závodní trat nebo při své jízdě chtějí zažít maximální rychlost, dávají energii do každého šlápnutí, a proto potřebují pevné, tuhé a lehké kolo, které je podrží i v dlouhých stoupáních, pro ty je jednoznačně Trek Émonda. Dosud se vybíralo z mužských modelů, nyní se objevuje dámská specifikace,  na platformě stejně kvalitního pánského rámu.

TREK

V dámské specifikaci je jedna osamocená, model Émonda SL 5, s možností volby dvou barevných kombinací. I když v případě obou variant se jedná v základu o černou barvu. Tuto linii elegance drží Trek u kol Émonda už několikátý rok a nutno souhlasit, že to této řadě jednoduše sluší. Kdo potřebuje výrazné barvy, může sáhnout do služby Project One a vytvořit si svůj design. Dámská Émonda SL 5 je, jak název napovídá vybavená komponenty Shimano 105, v nabídce jsou čtyři velikosti rámu, od 50 do 56. A držte se, cena za tento model je necelých 45 tisíc. V tomto případě je poměr cen-výkon jednoznačně nejvíc.

Madone 9.5 WNM – exploze nejen radosti

Je krásná! Kdo propadl kouzlu silničních strojů-a v případě aerodynamické Madone se tento popis opravdu hodí, vydrží se dívat na detaily hodně dlouho. V Treku postavily vedle tří pánských modelů i druhý nejvyšší v dámské specifikaci. Nejvyšší kvalita se promítá jak do použitého karbonu (označení 600OCLV je maximum, které můžete mít), tak i v osazení, Madone 9.5 má ve výbavě elektrickou Ultegru Di2 a kola Aeolus Pro 3. 

TREK

Vystavený model byl v temně šedém matu, se zlatými detaily, v nabídce jsou i další varianty, které Trek nabízí bez příplatku v systému Projekt One, například kombinaci černé se svítivě růžovou. Tu euforii trochu kazí pohled do katalogu na cenu, která je šestimístná a začíná číslem 2. Ale i v případě Madone je tu dostupnější nová varianta 9.0. Totožný rám jako u o hodně dražších modelů je osazen v upravené specifikaci. Například řazení „jen“ Ultegra, klasická řídítka místo karbonového kompletu, jiný typ kol (Aeolus Comp) a rázem se díváte na model za 109 tis., což už je hodně zajímavé. Stejně tak i informace, že některá kola pro sezónu 2018 už jsou dostupná nyní, stačí se podívat na stránky dovozce.

Fashion koutek doplňků 

Velocis

Když na kolo, tak s helmou. Když jsme u Treku, tak nemůže být nic jiného než Bontrager. Mezi novinky pro příští rok patří inovovaná helma Bontrager Velocis, v novém designu a zářivé pink barvě. Superlehká a elegantní helma má zapuštěné větrací kanálky, které zaručují maximální proudění vzduchu a ochlazování hlavy. Pozměněn je i boa systém upínání tak, aby ho uživatelka zvládla ovládat jednou rukou. Samozřejmě, že je vybavena MIPS technologií.

circiut

Růžová podruhé, Bontrager Circuit WMN je ovšem výjimečná! Tahle novinka, kromě všech příjemných specifikací, jako je MIPS technologie, uživatelsky pohodlné zapínání, má něco navíc a tím je magnetický pruh, na vrchní časti helmy, na který si zcela jednoduše připevníte světlo (Bontrager) nebo třeba vaší GoPro kamerku. Výrobce deklaruje to, že síla magnetu je laboratorně otestovaná tak, aby v případě pádu připevněná část (např. světlo) bezpečně odpadlo od helmy.

tertry

Ve expozici cyklistických treter jsou stále top modelem Bontrager Meraj, které znáte z loňské prezentace. Novinkou jsou přepracované silniční tretry Bontrager Sonic, v atraktivním, čistém designu, se středně tvrdou podrážkou, na kterou si můžete přidělat jak klasické silniční kufry, tak i nášlapné pedály systém SPD.

Pro cyklistické výlety je tu pak zajímavá bota Bontrager Cortado WMN, která je určená pro silniční vyjížďky, ale její podrážka je vystouplá tak, že nášlapný pedál zůstane zapuštěn tak, jak znáte ze bikových treter.

boty
Triatlon, silince, terén - dámy, vybírejte!

A ještě krátký pohled na dresy. I když expozice oblečení nebyla tak rozsáhlá, jako v loňském roce, pár zajímavých kousků jsme pro vás nafotily. K vidění byly věci od Treku i od dceřiné značky Bontrageru, která byla v převaze. Pokud zhodnotíme poměr výrazných vzorů a barev, designu, převažuje víc pastelových barev. Ty se objevují na sportovní kolekci, která je letos z velmi pružného a na tělo příjemného úpletu, naopak závodně laděný komplet s logem TREK je v nepřehlédnutelné kombinaci růžové s bílou je z kvalitního cyklistického polyesteru, v slim střihu.

Tolik ze silničního světa a již brzy se těšte na bikovou nálož. A nebude toho málo….   

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková