MS Cairns: duhový dres pro Jolandu Neff a Sinu Frei, české holky potvrdily stoupající formu.

Nechybělo mnoho, a i našim holkám cinkla medaile. Světový šampionát je minulostí, ale Češky na něj budou jistě dlouho vzpomínat….

Let na téměř druhý konec světa, nesmírně náročný trať, ale i pohádkově krásné prostředí severoaustralského Cairns, to budou nezapomenutelné zážitky letošního mistrovství světa horských kol. K tomu ale přibyde i pocit z povedeného závodu. Ten si určitě ponese trojice Češek, Barča Průdková, Jana Czeczikarocvá a eliťačka, Karla Štěpánová.

 

Ženy do 23 let

České bikerky téměř do puntíku naplnily slova i očekávání reprezentačního trenéra Viktora Zapletala. Smůlu měla Adéla Šafářová, benjamínek výpravy, když si při tréninku poranila zápěstí tak, že nakonec do závodu pro intenzivní bolest nenastoupila. Že byly slzy, není třeba zdůrazňovat, Adéla je bojovnice a moc se na závod těšila, ale tamní trať vyžadovala stoprocentní kondici a nastoupit do závodu s rukou, která neudrží pevně řídítka, by byl hazard se zdravím.

“Musím ruku držet fixovanou u těla, jinak to bolí, zkoušela jsem to na kole, ale nemůžu se dobře držet, natož brzdit. Cítím každou nerovnost,” konstatovala smutně česká bikerka, která mohla své kolegyně jen povzbuzovat jen podél trati. A fandila určitě skvěle, protože dvě zbývající třiadvacítkářky zajely fantasticky!

barča

Barča Průdková potvrdila, že když má prostor na trénink, může patřit mezi světovou špičku. Od startu se po celý závod pohybovala na předních pozicích, chvíli se rvala i o bronz, k medaili jí nakonec chybělo 43 vteřin!

 „Před odjezdem jsem říkala, že budu ráda za umístění v top ten, a i to jsem si říkala, že bude hrana… Pro mě byla ta první pětka strašně daleko celou sezonu, takže jsem neskutečně spokojená.

Závod byl šíleně náročný 🙂 Hlavně tím, že hodně rozhodoval start a člověk si musel vše promyslet a hodně se soustředit… U nás to navíc po startu spadlo, takže jsme skoro všichni objížděly pád 🙂

Já jsem zvládla druhou půlku zaváděcího kola na jedničku a dostala se dopředu. Od té doby jsem se soustředila jen na sebe a na to, ať neudělám chybu. Od druhého kola jsem jezdila ve skupině tři holek v boji o bronz. Bylo to neskutečné. Pořád jsme se někde střídaly, každá jsme měly své slabé a silná místa.

Nakonec k nám v půlce předposledního kola přilítla Alexandra Keller a ani jedna jsme nestihly zareagovat. Takže v posledním kole jsme si to rozdaly o bramboru 😉 A to jsem takticky zvládla nejlépe…

Jsem nadšená z výsledku. Stále tomu nemůžu uvěřit. Už jen to, že jsem bojovala s holkama, které jezdí top10 v elitní kategorii žen 🙂

Je pravda, že ten den mi vyšlo všechno. Celý pobyt zde byl příjemný. Fajn parta. Skvělá podpora repre týmu a zázemí. Všichni se snažili a já jsem ráda, že jsem jim to aspoň trochu mohla oplatit :).

čičina

O pouhá čtyři místa přijela druhá z českých reprezentantek, Jana Czeczinkarová. I ona měla ve tváři spokojený výraz, vždyť víc jak třetinu sezóny léčila nepříjemné zranění, tréninkové manko bylo letos hodně veliké.

„Ze závodu mám radost, i když jsem dnes neměla úplně štěstí. Výborně jsem odstartovala, jela jsem za Kate Courtney (velká kandidátka na titul, celková vítězka SP-pozn.red.), ale bohužel to přede mnou lehlo a já šla s nimi. Pak ještě jednou v druhém kole na bikrosce za Ruskou, která neodhadla rychlost. Ohnula jsem brzdovou páku a musela jsem zas dohánět ztrátu. Proto jsem moc spokojená s osmým místem, byl to boj ale ve třetím kole jsem se konečně dostala do tempa a začala jsem holky před sebou předjíždět 🙂 Na závěr téhle smolné sezóny, kdy jsem kvůli zranění toho tolik vynechala, jsem si tento závod moc užila a spravila jsem si chuť :-).

Závod kategorie do 23 let měl dvě velké kandidátky na titul, technicky skvěle disponovanou Švýcarku, Sinu Frei a americkou krásku, čerstvou vítězku SP, Kate Courtney. Z titulu se radovala prvně jmenovaná, která měla cestu ke zlatu ještě lehčí, než předpokládala. Její soupeřka se poroučela hned v úvodu závodu k zemi a ztrátu už nebyla schopna dojet, a nakonec se musela spokojit se stříbrem.

Jolanda

Ženy Elite

Konečně! Tak si určitě oddychla blonďatá kometa, Jolanda Neff, když si v závodě žen přijela s obrovským rozdílem pro svou vůbec první elitní medaili, duhový dres a mohla slavit zisk titulu mistryně světa. Pokud se říká, že štěstí přeje připraveným, tak přesně to platilo pro Jolandu. Svůj závod zajela bez jediné chybičky, pokud nebudeme počítat malé zaváhání, kdy jí podklouzlo kolo a musela si ve výjezdu odšlápnout nohou. Excelentní v technických sjezdech, silná v stoupáních. Její soupeřky, která by jí mohly teoreticky sekundovat nestačily fyzicky nebo je postihl defekt.

Ať už to byla záhy odstoupivší letošní star SP, Ukrajinka Yana Belomoyná, která zkrátka neměla svůj den a od začátku se jen trápila nebo francouzská bierka Pauline Ferrand Prevot či ruská stálice Irina Kalentěva, které se spolu s Britkou Annie Last pohybovaly na 2–4 místě. Francouzka měla více štěstí i sil, a nakonec pro sebe urvala bronzovou medaili, Kalentěva se z průběžného druhého místa propadla na konečné páté. Britka potvrdila, že její vítězství v jedno díle SP nebylo náhodné a cílem projela na parádní stříbrné pozici.

Kupu smůly měla i Polka Maja Wloszczowska, když se přibližovala čelu závodu, jedna ze závodnic o kolo zpět spadla v těžkém sjezdu a Maja neměla šanci na jinou stopu a poroučela se k zemi taktéž. Stálo jí to cenné vteřiny a zbyla na ní nepopulární brambora.

Karla

V elitě jsme měli také dvojnásobné zastoupení, do závodu nastoupily Karla Štěpánová a Jitka Škarnitzlová. Jitka na českých závodech měla letos lepší bilanci, než „Kája“, ale roli české jedničky znovu potvrdila právě Štěpánová. A téměř si splnila i svůj smělý plán skončit poblíž první 15.

 Výborný start, dva okruhy kolem 17, 18 místa v excelentní společnosti skvělých bikerek. V druhé třetině závodu přišla slabší chvilka, ale Karla se opět chytla a český fanoušek věřil, že to s top dvacítkou klapne. Jenže závod byl ve vedru hodně vyčerpávající, a tak to nakonec bylo dvě místa za dosavadním nejlepším výsledkem šestadvacetileté bikerky. Na druhou stranu, po letošních trablích, kdy se Karla trápila se zdravotními problémy a její výkony byly hodně kolísavé, dokázala v závěru sezóny formu výborně vyladit.

“Věděla jsem, že bude důležitý start, i když jsem si na šotolině, které tu v zaváděcím kole byla, moc nevěřila, nakonec se mi to ale docela povedlo a do výjezdu jsem najížděla kolem 25.mista. Jela jsem si celý závod svoje a snažila se nenechat vyblbnout. Věděla jsem, že v technice získávám, jezdila jsem všechny pasáže těžší variantou a s přehledem. Mohla jsem tak ve sjezdech trochu odpočinout a v kopci to zase napálit! Nastupovala jsem, co to šlo, podařilo se mi i párkrát předjet. Dvě kola před cílem jsem se dostala až na hranici první patnáctky… pak si bohužel vedro vybralo svou daň, poslední kolo jsme jela celé v křečích a ztratila pár pozic.

I tak jsem ale za výsledek ráda! Vím, že to tam je a už pomalu nakukuju do první patnáctky! Ještě na příští rok nechám opravit rameno a věřím, že to dám!”, pospala Karla svou cestu k velmi solidnímu výsledku.

Ne tak dobře se dařilo Jitce Škarnitzlové, která, když má svůj den, dokáže svádět s Karlou vyrovnanější souboj. Tentokrát to ale nešlo podle představ, a bylo z toho nakonec 39. místo. “Závod se nepovedl úplně podle představ, sice jsem odstartovala dobře, ale pak se nezapnul motor a postupně jsem se propadala. Taky jsem se tu docela prala s technikou. Už u sebe cítím únavu, závodů bylo hodně. Celkově byla sezóna povedená, škoda, že se závěr nepovedl”, zhodnotila svůj výkon česká vicemistryně republiky.

V tuhle chvíli už se celá česká výprava vydává zpět na cestu domů.

 

ŽENY ELITE

1. Jolanda Neff (SUI) 1:27:17 hod.
2. Annie Last (GBR) +2:23 min.
3. Pauline Ferrand Prevot (FRA) +3:04
4. Maja Wloszczowska (POL) +3:36
5. Irina Kalentieva (RUS) +3:51
6. Lea Davison (USA) +3:59
7. Emily Batty (CAN) +4:23
8. Corina Gantenbein (SUI) +4:23
9. Barbara Benko (HUN) +4:45
10. Tanja Zakelj (SLO) +4:58

22. Karla Štěpánová +7:03
39. Jitka Škarnitzlová -1 kolo

Kompletní výsledky ZDE

ŽENY U23

1. Sina Frei (SUI) 1:15:10 hod.
2. Kate Courtney (USA) +0:49
3. Alessandra Keller (SUI) +2:18
4. Barbora Průdková (CZE) +3:01
5. Rocio Garcia Martinez (ESP) +3:11

8. Jana Czeczinkarová +4:18

Kompletní výsledky ZDE 

 

Foto: Jan Němec, Fb J.Neff 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková