Spanilá jízda Czeczinkarové, na poháru nechala za zády i Kateřinu Nash

Hvězda cyklokrosového klání v Kolíně Kateřina Nash se musela sklonit před parádním výkonem Jany Czeczinkarové…

Pátý díl cyklokrosového poháru Toi Toi Cup měl zastávku v jednom z tradičních míst a to středočeském Kolíně. Pořadatelé v čele s Janem Slavíčkem po loňském úspěšném mistrovství republiky letos nachystali neméně atraktivní závod, zařazený do kategorie C1. Díky tomu, že závod předchází dalšímu Světovému poháru (ten bude hostit za týden Tábor), se na startu objevila slušná zahraniční konkurence. Největší hvězdou ale byla bezesporu Kateřina Nash, která přijela na necelé tři týdny do Evropy.

Tak okamžitě získal ženský závod na velkém náboji. Komu se povede na kolínské trati, která doznala oproti loňsku jen kosmetických změn, nejlépe? Uhájí Pavla Havlíková pozici české jedničky? Prodá formu stále se zlepšující Jana Czeczinkarová, závodící ještě v kategorii do 23 let? Jak moc poznamená krátká aklimatizace i neznalost okruhu výkon Katky Nash, která v letošní sezóně dokázala už stát na stupních vítězů ve SP, a to v americkém Waterloo…

start

Úderem 14 hodiny vyrazilo vstříc pěti okruhům v délce 3400 metrů, natočených v okolí kolínského atletického stadionu celkem 26 závodnic z šesti zemí. A hned od prvních metrů se do pedálů řádně opřela jedna z favoritek Jana Czeczinkarová, usadila se na čele a za první půlku prvního okruhu si vybudovala menší náskok. Když projížděla stadionem do dalšího kola, málokdo věřil, že tenhle scénář bude až do samotného cíle. Kolínská rodačka, která v místních lesích najezdila hodně kilometrů měla svůj velký den a nikým neohrožená si dojela pro své první letošní vítězství!

jana
Jana C

„Po dlouhé době jsem dobře odstartovala, proto jsem se rozhodla, že zkusím odpárat ostatní soupeřky. Na pohárech nám vždy nastoupí Pavla, udělá si náskok a my už jí nejsme schopny dojet. Tak jsem to dneska zkusila stejně a vyšlo to! Byla to pro mě jediná šance. Kdybychom jely v balíku, tak bychom jely kritérium celý závod. Trať znám z dřívějška, ale teď jsem tu neměla čas trénovat, už tu nebydlíme. Skalpy Katky Nash a Pavly Havlíkové jsou nesmírně cenné, to nebudu zapírat. Ale každý závod je jiný, dneska přálo štěstí mně, příště to vyjde jiné“, zářila v cíli Jana, která si vítězstvím v prestižním závodě C1 vydělala na poměry velmi tučnou výhru 28 tisíc korun.

katka

Boj o další dvě místa na stupních se odehrával mezi čtveřicí, v které byly dvě české závodnice Nash, Havlíková a dvě cizinky, Nadja Heigl a Anna Terpstra. Zpočátku se Katka Nash snažila stáhnout náskok Czeczinkarové, ale v druhé půli závodu se nechala pohltit malou skupinkou za ní a do posledního kola jel kvartet pospolu. Nakonec to byla právě zkušená Nash, kdo vyjel do techniky před cílem na čele skupiny a už si nikým nenechala druhé místo sebrat. Za zády mocně finišovala česká mistryně Pavla Havlíková, ale výkon tentokrát stačil „jen“na třetí místo.  

Katka Nash, historicky nejúspěšnější česká cyklokrosařka ale byla s výsledkem spokojená. „Jana nasadila hned od startu pekelné tempo, zatímco mě to dneska po startu tak rychle nejelo. I když jsem se snažila ji ve druhé a třetím kole dojet, tak mi neustále po vteřinách odjížděla. První závod po příletu do Evropy je pro mě vždycky náročnější. To, že mě poráží mladší soupeřky není nic nového, to už vnímám takových deset let. Pokaždé se najde mladý talent “, komentovala v cíli pro české fanoušky, kteří ji přijeli do Kolína podpořit.

stupně

Pavla Havlíková letos okusila na české půdě první porážku: „Závod mě strašně bavil, ale začátek mi vůbec nevyšel. Nezvládala jsem první zatáčky, všechny soupeřky mě objížděly a nechala jsem se zavřít. Když se závod postupně rozjel a dostal do normálního tempa, tak se mi už jelo lépe. Jana odjela nádherný závod, od startu až do cíle nám nedala šanci a potvrdila skvělou formu. V první technické pasáži závěrečného okruhu se nám povedlo s Katkou ostatním odskočit a rozdaly jsme si to pak o zbylé medaile. Zvítězila ta rychlejší a ta co na to měla.“

V průběžném pořadí poháru se po pěti závodech vedení ujala Rakušanka Nadja Heigl, která v Kolíně dojela pátá, druhá je Elizabeth Ungermanová se ztrátou sedmi bodů, třetí místo opanuje Pavla Havlíková, které ovšem chybí bodový zisk z prvního závodu, kde chyběla.


Ženy Elite:
1. Jana Czeczinkarová (Mitas Trek) 42:24
2. Kateřina Nash (Clif Pro) +0:20
3. Pavla Havlíková (KC Kooperativa Jablonec n.N.) +0:23
4. Anne Terpstra (NED, Ghost Factory) +0:30
5. Nadja Heigl (AUT, KTM Alchemist) +0:50

Kompletní výsledky zde

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková