Cyklistická sezóna začíná, probouzí se i zloději kol

První závody a hned i první krádež kola. Organizované skupiny i osamocení lapkové kradou na akcích, na ulicích i ve sklepích. Která města vedou smutný žebříček s nejvyšším počtem krádeží? Jaké vymoženosti vám pomohou ochránit kolo?

S příchodem jara a pěkného počasí vyjede mnoho cyklistů na své vyjížďky do města nebo do přírody. Cyklistická sezóna je tu! A právě během jara a letního období obdrží Policie ČR nejvíce nahlášených krádeží jízdních kol, a to v kteroukoliv denní nebo noční hodinu…

Je to ruku v ruce – trend rostoucí obliby cyklistiky bohužel doprovází i rostoucí zájem zlodějů. Za posledních 5 let policisté ČR zaznamenali přes 42 000 nahlášených krádeží kol. V loňském roce počet ukradených kol v Česku ve srovnání s r. 2017 sice klesl, hodnota odcizených kol se ale příliš nesnížila. Stále častěji se totiž kradou dražší, předem vytipované bicykly. Objasnit se podaří jen necelá pětina nahlášených případů.

Kde si zloději na jízdní kola troufnou nejčastěji?

Dle policistů nedochází pouze ke krádežím z volných prostranství, kdy cyklista nechá své kolo volně opřené o lavičku, zeď, nebo sloup osvětlení. Zloději si troufnou i na kola umístěná ve stojanech, ze sklepů, garáží nebo balkónů. Vzhledem k tomu, že jsou v dnešní době jízdní kola dražší a je o ně větší zájem, stávají se častěji cílem zlodějů i organizovaných skupin.

Právě tento způsob promyšlených krádeží se vyskytuje i na veřejných závodech, kde se pohybuje větší množství lidí, jak závodníků, tak i doprovodu. Mnozí pořadatelé sice zajišťují bezpečnou zónu s hlídáním kol, ale některé krádeže se odehrají ještě před závodem, kdy jsou účastníci zabráni do předstartovní přípravy a na mnohé dopadá i nervozita.

8 měst ČR, ve kterých zloději číhají na vaše kolo

K nahlášení krádeží dochází po celé ČR, nicméně statistiky jasně ukazují, kde je nutné mít se hodně na pozoru. A překvapivě prim nehrají jen velká města. Například město Karviná, které je 17. město dle velikosti s 53 500 obyvateli (k roku 2018), se vyskytuje mezi 8 městy potýkajícími se s tímto problémem. Na rozdíl například od Liberce, Hradce Králové a dalších měst, které mají až 2krát více obyvatel a ty se mezi 8 „problematickými“ městy nevyskytují.

Čtvrtým největším městem ČR je Plzeň, která se potýká s poloviční kriminalitou oproti Českým Budějovicím, které mají o téměř 100 tisíc obyvatel méně. Velká města s +90 tis. obyvateli jako Pardubice, Liberec, Ústí n. Labem se zde nevyskytují.

A tady pár konkrétních čísel:

Praha 4 – 3 453 kol, Praha 3 – 2 621 kol, Brno – 2 534 kol, Ostrava – 2 283, České Budějovice – 1 924 kol, Praha 2 – 1 650 kol, Karviná 1 645 kol, Praha 1 – 1 628 kol, Pardubice – 1 524 kol, Olomouc – 1 320 kol, Plzeň 1 053 kol.

Těchto 8 měst zaznamenalo celkem 21635 nahlášených krádeží kol, což je polovina ze všech nahlášených krádeží v ČR.

6 důležitých bezpečnostních pravidel

 

1. Základ je kvalitní zámek
Nespoléhejte se na jednoduché lankové zámky. V tomto případě se vyplatí o trochu vyšší investice. Náš tip: zámky Kryptonite, při jejich pořízení získáváte zdarma i pojištění proti odcizení.

2. Kolo zamykejte k pevnému bodu
Kolo zamykejte ideálně rám + kolo a to k pevnému bodu. Volte zábradlí, stojan na kola, slabý plot vašemu silnému zámku nepomůže. Pokud si můžete vybírat, najděte si viditelné místo, kde si kolo odložíte.

3. Nezapomínejte na ochranu doplňků
Než se od svého kola vzdálíte, sundejte z něj vše, co lze snadno ukrást jako jsou světla, brašny, computery apod.

4. Víc zámků, větší bezpečnost
Chraňte i společné prostory. Dbejte na zamykání vstupních dveří v domě, sklepích či garážích. Necháváte-li kolo na balkoně, připoutejte jej k zábradlí.

5. K ochraně využijte moderní aplikace
Kolo můžete zabezpečit například cykloalarmem, mikročipem nebo pomocí GPS alarmu. V případě odcizení je tak výrazně vyšší šance na znovunalezení. Cykloalarm reaguje na změnu polohy a při manipulaci spustí okamžitě poplach. Mikročip, jako nástupce čárových kódů, nabízí možnost zápisu více dat, která usnadní identifikaci ztraceného kola. GPS alarm je sofistikovaný systém, díky kterému můžete sledovat pohyb svého kola a v případě odcizení umí spustit alarm na vašem mobilním zařízení.

6. Buďte o krok napřed
Nezapomeňte si zaznamenat výrobní číslo kola, uložit několik fotografii kol. Pomůže to pro usnadnění identifikace v případě krádeže. Síla sociálních sítí je v tomto směru velkým pomocníkem. A když si navíc své kolo přizdobíte něčím originálním, mimo sériovou výrobu, šance k nalezení může být ještě vyšší.

 

Nová sezóna je tu, tak ať se obejde bez těchto nepříjemných zážitků. A ještě přidáváme několik užitečných odkazů:

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková