RUTINA s DNK. Protlačování hlavy a zad

Bolesti zad se objevují u mnohých sportovců, cyklisté do této skupiny patří také. Dnešní RUTINA pro vás má jeden užitečný cvik. Jednoduchý a účinný. A pomůže s přetíženými zády i těhulkám…

Velmi příjemný a účinný cvik na posílení zádového svalstva. Po zařazení do vašeho cvičení poslouží jako prevence proti bolestem. Samozřejmě je vhodný i pro těhulky, které se krásně prodýchají a posílí záda, která při rostoucím bříšku dostávají zabrat.

Provedení: 

  • Sedněte si do tureckého sedu na podložku.
  • Narovnejte záda do roviny. Dámy, vyprste se“. Hlavu držte v rovině se zády. Dívejte se před sebe. Rovná záda jsou základ.
  • Spojte dlaně za hlavou. Paže držte, tak že při pohledu z profilu jsou trup a paže v jedné rovině.
  • Zhluboka a pomalu se nadechněte. Poté dlouze vydechněte. Při výdechu tlačte hlavou do dlaní a zapojte i záda. Zároveň tlačte lopatky co nejvíce k sobě. Poté se uvolněte a a nadechněte. Cvik opakujte.
  • Během cvičení nezapomeňte pravidelně a hluboce dýchat. Nádech proveďte ve fázi uvolnění. Výdech ve fázi zapojení hlavy a zad.

TIP DNK: Při výdechu zavřete oči, budete tak lépe vnímat to, jakou silou tlačíte hlavou do dlaní.

Při výdechu zatlačte hlavou, zády do dlaní, zároveň tlačte lopatky k sobě

Začněte tím, že provedete 6 opakování. Poté tělo uvolněte (doba odpočinku je individuální) Doporučený počet sérií: 3-4. Zdá se to málo, ale při správném provedení a pomalém dýchání to bude stačit. Během cvičení se soustřeďte zejména na hluboké, pomalé dýchání, sbližování lopatek a rovná záda.

Lucie Hamanová