Ghost LECTOR 2.9 – útočí nejen barvou

Podívejte se na jeden povedený karbonový bike, který dostal do vínku vlastnosti jako je krásný, dostupný, spolehlivý… A tím nekončíme!

Už čtvrtou sezónu nabízí německý Ghost svůj úspěšný model Lector. Tento karbonový hardtail s cross country geometrií si získal mnoho příznivců jak díky specifickému designu, tak i širokému spektru barevných kombinací a komponentového osazení.  Dalším důležitým aspektem je i cena a dostupnost levnějších modelů a ani tady nezůstává Lector pozadu. V letošní kolekci je takovým zástupcem model 2.9. Na trhu ve dvou barevných variantách, pro příznivce středního rozměru kol také s 27,5“ koly.

Unisex, co učaruje ženám

Když značka Ghost předvedla kompletní modelovou řadu Lectorů, od závodní rakety WRC až po zmiňované biky 2.9, bylo v řadě 14 kol a přehlídka mnoha barev. Těžko posoudit, zda to byl od německých designérů záměr, ale nad tyrkysovo-černou barevnou kombinací 2.9 pochvalně pokyvovali muži i přítomné dámy. Typicky profilované trubky, mohutná horní rámová, která v prudkém slopingu ubíhá k sedlové, celkově dynamicky působící geometrii zvýrazňují černé linky. Vizuál kola je zkrátka za jedna! 

Co se týče samotného rámu, jde o totožnou geometrii jako má nejvyšší model. Karbonové vlákno je v tomto případě z řady LC, což je o něco levnější varianta. Čistotě a preciznímu zpracování rámu dá vyniknout vnitřní vedení lanek i provedení jejich vstupů i výstupů.

Kdo šetří, má za…dobrou cenu

Dostat se na nízkou cenu u karbonového biku, ale zároveň udržet jeho funkčnost znamená sáhnout po dostupném, ale spolehlivém osazení. V případě Lectora 2.9 padla volba na Shimano, konkrétně mix SLX a XT. A je to právě přehazovačka, která sem byla dosazena s vyšší XT řady. Ačkoliv Ghost dává na většinu svých modelů jednopřevodníky, Lector 2.9 z pozice nejdostupnějšího karbonového modelu je zástupce modelů s dvoupřevodníkem, vepředu jsou tácy 24 a 34 z., vzadu pak najdeme jedenáctipastorkovou kazetu s rozsahem 11-42z.

Vidlice Rock Shox Recon RL nabízí 100 mm zdvihu a upoutá její nové, celočerné provedení, které ke kolu ladí. Design je její plus, stejně tak dálkové zamykání. Nevýhodou je váha, za což mohou ocelové vnitřní nohy. Jenže úkol sestavit cenově hodně zajímavé kolo nějaký kompromis zkrátka vyžaduje.

Když jsme pochválily výběr komponentů, zejména XT přehazovačku, naopak z nižší kategorie jsou brzdy, konkrétně model Shimano M-400, což je jeden ze základních modelů hydraulických kotoučovek. Nelze od nich čekat službu řádově dražších modelů, ale ergonomicky tvarovaná páčka pro brzdění dvěma prsty nabídne jistý pocit při úchopu.

Zajímavé detaily

Lector 2.9 má barevně sladěné i ráfky, v tomto případě jde o Rodi Blackrock v šířce 21 mm. Ty mají obuty pláště domácí značky Continental, konkrétně model X-King v rozměru 29×2,2″ s drátovými patkami. Jde o univerzální plášť, který má poměrně výrazný dezén, přesto jeho vzorek slibuje slušné odvalování.

Pokud hledáme zajímavé detaily, tak je třeba zmínit ochranu zadní stavby před odskakujícím řetězem, který snadno poškodí lak rámu. Další zajímavost se váže k sedlovce. Zde najdeme sice standardní pevnou , ale při pečlivějším prohlédnutí zjistíme, že je tu vše připraveno na výměnu za sedlovku teleskopickou. Ty mimochodem dává Ghost u některých modelů sériově, například u Lectora 5.9.

Sedlovka i další doplňky jako jsou řídítka a představec, nesou značku Ground Fiftyone. Tyto hliníkové komponenty dává Ghost i na kola v dražší specifikaci.

O pohodlí při jízdě se postará sedlo Fizik Anares R7, což je spolehlivý universál.

Za kolik tedy?

Na závěr cena Lectora 2.9. Tento základní model pořídíte za skvělých 47 990 Kč. Kromě tohoto barevného provedení je k dispozici i decentní černošedivá kombinace, které oživuje jen jedno žluté logo. Pokud jste vyznavači jednopřevodníku, o osm tisíc dráž už můžete pořídit Lector 3.9, osazený sadou Sram NX Eagle.

Informace o dalších modelech a jejich specifikacích najdete na stránkách českého zastoupení www.ghost-bike.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková