SP NMNM 2019. Short Track žen vyhrála Američanka Woodrof, Čábelická zopakovala 17. místo

Odvážný nástup přinesl Američance Woodrof vítězství, rozbitá tretra překazila Jitce Čábelické sprint

Ve Vysočina Aréně dnes odstartoval třídenní závodní kolotoč Světového poháru horských kol.  Opět to byly atraktivní závody v Short Tracku, které vyplnily páteční podvečer. Úderem 18 hodiny se pustilo do boje o pódium, UCI body, ale také přednostní řazení pro nedělní cross country 38 elitních žen. České barvy opět hájilo duo Jitka Čábelická a Karla Štěpánová.

Okruh v délce 1,1 km zůstal od loňského roku téměř beze změn, jen po dvoudenním dešti bylo několik míst zavlhlých a měkčích, takže to závodnice trochu víc „tahalo“ za nohy. Nicméně se hned od startu jela velká palba, závod byl vypsán na 9 okruhů, odhadovaný čas byl lehce přes 22 minut.

První do terénu najížděla Nizozemka Anne Tauber, na konci prvního okruhu celé startovní pole vedla Kanaďanka Haley Smithová. Na čele se pak velmi překvapivě usadila Němka Nadine Rider, která měla startovní číslo 36 a dokázala diktovat tempo další dvě kola.

Při nájezdu do sedmého z předepsaných 9 okruhů se pokusila o únik americká bikerka Chloe Woodruff a během necelého kola si najela 13 vteřin. Za ní se na čele sice pohybovaly velké favoritky, v čele Kate Courtney, Jolandou Neff, Anne Tauber i dalšími dobrými sprinterkami.

Jenže Američanku, která naznačila svou formu už před týdnem v Albstadtu, kde se jak v Shotr Tracku, tak i v cross country vešla do top ten, nikdo nedokázal dojet.  Do závěrečného okruhu si vezla už dlouhých 18 vteřin a své úsilí proměnila v první svěťákové vítězství. Za jejími zády se pak závodilo nejen o 2 a 3. místo, ale také o řazení na trati pro nedělní cross country.  V těsném finiši měla nejvíc sil Anne Last, která přespurtovala Jolandu Neff i vítězku z Albsatdtu Kate Courtney.

Ve velmi slušném světle se předvedly i obě české bikerky. Jitka Čábelická si zopakovala opět 17. místo, i když oproti Albstadtu se tolik neradovala.

„Dnes to bylo dost nervózní, hodně se loktovalo, chvílema to bylo dost nepříjemný. Měla jsem dnes dvě kolize, někdy v půlce závodu, tam u depa jsme se smotaly s Pendrel, sice jsem nešla k zemi, ale zastavila jsem a propadla se někam dozadu. Pak v točce u cíle mi zas někdo vjel do boty a urval mi zapínání, to bylo samozřejmě nepříjemný a tak mi spurt o 16. místo nevyšel”, popsala hodně smutně Jitka, která se tak postaví v neděli do třetí řady.

Karla Štěpánová dojela na 26.místě, takže jí přednostní řazení uteklo od dvě místa. 

„Bylo to dnes dobré, konečně jsem zvládla poziční jízdu. A taky mi pomohlo, že po cílové rovině přibyl nový asfalt místo štěrku. Tam jsem to loňský rok docela honila. I když letos byly  zase strkanice,  jak chce každý být vepředu. Škoda toho konce, byla jsem kolem dvacítky, ale v poslední technické sekci, kde se skákalo a trať se rozdvojovala, to přede mnou někdo zkazil a naše lajna zpomalila. Dostalo se přede mě asi 5 holek. Ale atmosféra báječná, diváci byli jako vždy skvělí, takže žádné šetření sil na neděli nepřicházelo v úvahu. Šrot až dokonce“, popsala Karla, už po cílovém spurtu vydýchaná.

Výsledky ženy:

  1. Chloe Woodruf (USA) 22:08 min.
  2. Annie Last (GBR, KMC Ekoi Orbea) +0:08
  3. Jolanda Neff (SUI, Trek Factory) +0:08
  4. Kate Courtney (USA, Scott Sram) +0:09
  5. Pauline Ferrand Prevot (FRA, Canyon Factory) +0:09

  1. Jitka Čábelická (GAPP System – Cabtech) +0:15
  2. Karla Štěpánová (Superior XC) +0:22

Kompletní výsledky zde

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková