Na Zadově nestačila Jitka Čábelická jen na Mexičanku Campuzano, třiadvacítky ovládla Czeczinkarová

Český pohár, tedy plný příděl bodů za vítězství tentokrát braly cizinky. Ty si podmanily jak kategorii elitní, tak i juniorskou. Český prapor udržela v třiadvacítkách Jana Czeczinkarová…

Po Kutné Hoře, Městu Touškov a Peci pod Sněžkou pokračoval o víkendu seriál nejvyšší domácí soutěže horských kol na šumavském Zadově.

Na zadovské trati, která měří necelé 4 kilometry přibyla řada nových sekcí – rock gardeny, klopenky i skoky. Okruh ovšem zůstal přírodní i fyzicky hodně náročný, tak jak ho všichni znají. Zůstal sjezd pod lanovkou i strmý výjezd po sjezdovce, i když ten byl o trochu zkrácen. Jenže síly zase braly technické pasáže a již zmiňované rock garden úseky.

Tradičně přesně o půl jedné odstartoval závod elitních žen, za nimi pak s odstupem juniorky a kadetky. Startovní pole se hemžilo zahraničními jmény, ať už americkým repre výběrem nebo novozélandskými posilami, jen kadetky měly ryze český pohár. Otazník visel nad tím, kdo si přivezl formu týden po světovém poháru v Novém Městě, ale také jak se poperou některé závodnice s víkendovým dvojbojem. V sobotu se totiž jel v Polsku tradiční závod, který spoluorganizuje světová hvězda Maja Wloszczowszka. Její pozvání přijala Karla Štěpánová, Jana Czeczinkarová, Magda Mišoňová a některé další závodnice, které se pak postavily na nedělní start zadovského klání.

Hned po výstřelu vyrazila vpřed mladičká Tereza Sásková (ČS Specialized junior MTB), která se chtěla blýsknout před domácím publikem. Brzy ale přenechala místo výrazně zkušenější Jitce Čábelické (Gapp system-Cabtech MTB Racing Team), která se rozhodla zabojovat o obhajobu loňského vítězství. Hned v prvním z pěti okruhů si utvořila náskok a strojovým tempem ukrajovala předepsané kilometry.

Za ní s menším odstupem byly seřazeny další závodnice, velmi aktivně si počínala Slovenka Janka Keseg Števková ( Outsiterz), které se v poslední době příliš nedařilo, ve vláčku, který se jal stíhat vedoucí závodnici byla Jana Czeczinkarová (Mitas Mercedes-Benz Praha Trek), Karla Štěpánová (Superior XC team), naopak pozdější vítězka Daniela Campuzano měla dost vlažný start a pohybovala se na hranici desítky. I ona měla v nohách sobotní závod, což bylo v prvních kolech na jejím projevu trochu znát. Když se dostala zhruba v polovině závodu do tempa, nestačily se soupeřky před ní divit, prokousávala se nekompromisně vpřed, až pohltila i do té doby vedoucí Jitku Čábelickou. Nakonec se mexická bikerka, která není na českých pohárech žádným nováčkem, radovala z letos prvního vítězství.

Mexická mistryně se v cíli hodně radovala. “Byla jsem před startem hodně nervózní, v tréninku jsem nic nezajela čístě, dělala jsem hodně chyb. Po startu jsem si říkala, že dnešek není můj den a dokonce jsem uvažovala o tom, že vzdám. Ale ve třetím kole jsem se začala cítit mnohem líp a užívala jsem si ten pěkný okruh. Takže jsem opravdu moc spokojená,” vypověděla v cíli pro server mtbs.cz

Jitka Čábelická po dramatickém závodě, v kterém dvě třetiny dominovala a nakonec prohrála o pouhých 16 vteřin, vývoj závodu zhodnotila stručně.

„Dneska jsem zkusila odjet hned jak to šlo, to se mi povedlo v prvním delším kopci a udělala jsem si menší náskok. Ale v druhé půlce závodu jela Daniela opravdu výborně, ve čtvrtém kole si mě dojela, získala malý náskok a ten udržela až do cíle.  Mě se nejelo špatně, ale úplně super pocit to taky nebyl. Takže jsem s druhým místem spokojená“.

Celkově třetí místo patřilo další české bikerce Janě Czeczinkarové. Po zklamání z Nového Města si spravila chuť a na náročné zadovské trati předvedla velmi slušný výkon. I ona měla v nohách sobotní závod Maja Race, který se jel v polské Jelenie Goře.

 „Asi mi sedlo těžší rozjeti den před závodem na Maja Race. Dnešní pohár se mi jel kompletně dobře, neměla jsem žádnou velkou krizi, držela jsem si stabilní tempo po cely závod. V posledním kole jsem měla na dohled Jitku, ale už to bylo jen půl kola do cíle, a to už nešlo stáhnout. Trať se mi líbila, byla hravá technická, první dvě kola jsem si ji oťukávala, protože jsem si ji stihla projet ráno před závodem jen jednou. Kolo od kola jsem zrychlovala a do kopců to hezky táhlo až do cíle“, popisovala spokojeně Čičina povedený závod, kdy se mohla těšit nejen z třetího místa v absolutním pořadí, ale i z vítězství v kategorii do 23 let.

Čtvrtá v absolutním hodnocení byla slovenská bikerka Janka Keseg Števková, která letos oslavila 43 narozeniny a vyšoupla ze stupňů Karlu Štěpánovou. I ta si v sobotu střihla dvojboj, kdy vybojovala důležité body do UCI žebříčku 8. místem.

„Nechci se vymlouvat na sobotu, vždyť Čičina i Campuzano to jely také. Ale byla to drsňárna, to jo. Zadov mám ráda a tak jsem si ho nechtěla nechat ujít ani po těžkém závodu v Jelenie Goře. Tam se sešla slušná konkurence, takže si osmého místa cením. V neděli to bylo v prvním kole trošku trápení. Rozjela jsem se až v druhém kole a prodrala jsem se zpět na 3.místo. Pak jsem bohužel klopýtla na kamenech a narazila jsem si koleno, až mě začaly brnět prsty na noze. Říkala jsem si, že se to třeba chytí později, ale vůbec jsem nemohla pořádně šlapat v sedě. Čert vem dnešek, ale ve čtvrtek potřebuju odstartovat na Alpentour. Zatím kulhám a mám tam slušnej hematom. Snad se to zlepší“, pospala Karla svůj nabitý program.

Jednu minutu a 48 vteřin zaostala za Janou Czeczinkarovou o tři roky mladší Tereza Sásková, která si dojela pro druhé místo v kategorii U23 a závod na domácí trati si užívala.

„Bylo to super, měla jsem spousta fanoušku, kamarády, dědečky babičky, prostě celé okolí. Samotný závod byl fajn, hezky jsem odstartovala a užila si chvilku na čele pro domácí publikum, pak jsem se propadla a celý závod jezdila okolo 4.-6.mista. Z kopce jsem hodně sjížděla, do kopce pořád na ostatní holky trochu ztrácím, ale postupně se do toho dostávám. Takže celkově jsem si to strašně užila. Navíc byla nová trať a byla skvělá. Mám sice trochu neobjektivní názor, protože jsem tu doma, ale myslím, že i ostatní byli spokojení, co jsem mluvila třeba s Američankami, tak si trať chválily“, zmínila Tereza úpravy na trati a nové atraktivní úseky, které měly ohlas i mezi fanoušky.

Třetí v této kategorii byla hodnocena Američanka Gwendalyn Gibson.

V kategorii juniorek si plný počet bodů odvezla novozélandská bikerka Samara Maxwell, která si s víc jak minutovým náskokem užívala fandění šumavských diváků. Na druhém místě a také s luxusním náskokem jedné minuty přijela česká bikerka Magdalena Mišoňová (ADASTRA Cycling Team), pro kterou to ale nebyl vůbec snadný závod.

„Po včerejším závodě v Polsku jsem se cítila trochu unavená, ale po startovním výstřelu to ze mě spadlo. Po startu bylo všechno fajn, hlídala jsem si čelo závodu ze třetí pozice. Pak jsem ale dostala křeče do břicha, které mě opustily až před koncem prvního okruhu. Abych pravdu řekla, tak jsem přemýšlela nad tím, jestli závod nevzdám. Od druhého kola už bylo všechno dobré a já se vydala na dlouhou stíhací jízdu. Ani jsem v to nedoufala, ale podařilo se mi dojet až do úplného čela závodu za Novozélanďanku Samaru. Jenže po té stíhací jízdě jsem už neměla dost sil se ji udržet, takže mi zas začala odjíždět.

Prohra se Samarou mi nevadí, protože jsem s ní závodila v sobotu a porazila ji, takže jsem si vyjela i víc UCI bodů, řekla Majda, která figurovala v UCI rankingu na vynikajícím desátém místě.  Třetí juniorkou byla Adéla Holubová z týmu kola-bbm.cz.

Kategorii kadetek ovládla Simona Spěšná (MS Academy Racing), před Anetou Novotnou (Adastra Cycling team) a Karolinou Bedrníkovou (Expres CZ Tufo team Kolín). 

Český pohár pokračuje už za dva týdny závodem v Jizerských horách a lyžařském středisku Bedřichov.

Ženy Elite a U23

1.
CAMPUZANO CHÁVEZ PEÓN Daniela
Mexican National Team
 1:23:51 
2.
ČÁBELICKÁ Jitka
Gapp system-Cabtech MTB Racing Team
 1:24:08 
3.
CZECZINKAROVÁ Jana
Mitas Mercedes-Benz Praha Trek
 1:24:32 
4.
KESEG STEVKOVA Janka
Outsiterz
 1:25:02 
5.
ŠTĚPÁNOVÁ Karla
Superior XC Team
 1:25:54 
6.
SÁSKOVÁ Tereza
  1:26:21 
7.
GIBSON Gwendalyn
USA national Team
 1:27:34 
8.
JEŽKOVÁ Hana
GT OPPORTUNITY BRNO
   
9.
TVARŮŽKOVA Tereza
Maloja – Rocky Mountain Team
 1:28:45 
10.
HAVLÍKOVÁ Pavla
KC KOOPERATIVA Jablonec nad Nisou.
 1:30:18    

 

Kompletní výsledky zde

Foto: Jan Němec, Petr Tvarog

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková