Kross Vento 6.0 Lady. Spolehlivá společnice

Jedna pěkná silnička za ještě pěknější cenu

Sice už nám postupně vyskakují nové modely pro sezónu 2020, ale to není důvod nepředstavit ještě něco z té letošní. Obzvlášť když jde o kolo, které je zajímavé, nevyjde z rychle z módy, jako třeba podzimní kabát, pořizovací cena je také hodně příjemná. A navíc už na něj někteří obchodníci dávají cedulku s akční cenou. Kdo číhal na slevy, přichází jeho čas…

Kross vytvořil před rokem pro dámy silniční řadu Vento Lady, pro letošek jí posílil o model 6.0.  Ten patří do skupiny Femi line, na které se podílela Jolanda Neff v době, kdy za polský Kross jezdila.  Vento 6.0 patří mezi velmi povedené z pohledu designu, ale neurazí ani osazení, naopak potěší konečná cena.

Silniční rám je celokarbonový, v nabídce jsou čtyři velikosti. Pro orientaci:výrobce uvádí velikosti v palcích, takže jde o rámy 17“, 18“, 20“ a 21“. Tomu by měly odpovídat velikosti XS, S, M a L.
Tvar rámových trubek prozrazuje příslušnost k rodině biků Kross, široká spodní rámovka, výrazné logo, podobně to najdeme i na horských kolech této polské značky. Velmi povedený je výběr barev a celkové dokresy „rychlými“ pruhy, které dávají kolu šmrnc. Čistotu podtrhuje i vnitřní vedení lanek a bowdenů.

Při pohledu na osazení je zřejmé, že důležitým parametrem bylo udržení dobré ceny, ale se zachováním standardní funkčnosti. Jde o kolo pro ženy, které potřebují slušně fungující řazení, oporu v brzdách při sportovní jízdě. Najdeme tu kompletní Shimano Tiagru 4700, na pohonu i řazení.

Vento 6.0 Lady má 2×10 rychlostí, převodníky jsou standardní, mají 52–36 zubů, kazeta nabízí rozsah 11-25 z. Kliky jsou ve dvojím rozměru, pro malé rámy jsou v délce 170 mm, pro vel. M a L pak 172 mm.  

Na ráfcích Kross Alexrims jsou obuty pláště od německého výrobce Schwalbe. Model Lugano v šiří 25c má kevlarovou patku, tedy v případě defektu i snazší manipulaci. Sympatický je i jeho dezén, který má snížit valivý odpor, naopak směs je více přilnavá na mokrém povrchu.

Přestože se na silniční kola čím dál víc prosazují kotoučové brzdy, Vento 6.0 si ponechal tradiční ráfkové, což ale zcela odpovídá celkové koncepci kola. Není to závodní model, neočekává se ani divoká, agresivní jízda z kopce. Vento 6.0 bude sedlat něžná část cyklistické populace.

Řídítka, představec a sedlovka jsou hliníková, všechny tří komponenty se na kolo dodávají v rozměru, závisejícím na velikosti rámu. Představec v rozpětí 80-100mm, šíře řídítek je pro velikost XS a S 400 mm, a pro M a L o 20 mm víc.

Prvních 100 kilometrů

Jak naznačuje titulek, šlo tentokrát o krátký test. Jako první a zásadní postřeh je nastavení velikostí rámů. Naše silnička byla ve velikosti L a pro výšku 173 cm to znamenalo hodně sportovní posed (vytažená sedlovka a níž řídítka). Takže dámy drobné postavy mají v tomto případě velký výběr, velikost XS může být možností pro mladou slečnu, začínající s cyklistikou.

Od řazení Tiagra jsme nečekaly přesnost švýcarských hodinek, ani zcela hladký chod. Ale každý krok, respektive povel od páky k změně pastorku fungoval spolehlivě. A o tom to u sportovně laděných kol je. Spolehlivě a jednoduše šlapaly i ráfkové brzdy Shimano BR-4700. Samozřejmě, nebyly vystaveny žádným dlouhým alpským sjezdům, ani deštivým podmínkám. Ale jak už bylo zmíněno, Vento 6.0 Lady nemá namířeno do žádných extrémů. Naopak právě ráfkovou brzdu třeba při nějaké menší technické závadě kola zvládne „opravit“ pootevřením čelistí každá žena.

Příjemný byl tvar řídítek do ruky, jak horní úchop, tak i dostatečně dlouhá část spodního oblouku. Abychom jen nechválily. Pokud se bavíme o tom, že kolo mimo jiné cílí i na začínající jezdkyně, spíš by mu slušel ve výbavě Semi compact v podobě 50-34. Nicméně vše se dá vyřešit a v případě potřeby se lehce upraví složení pastorků v kazetě přidáním většího, s 27 zuby.

 

Na závěr je třeba prozradit cenu. Karbonová silnička Kross Vento 6.0 byla naceněna na 38 990 Kč, ale v době letních slev už ji najdete i o několik tisíc levnější. Takže co třeba tip na časný vánoční dárek?

Více info o dostupnosti najdete na stránkách dovozce, kde vám konfigurátor najde i váš nejbližší obchod.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková