Bike Night Series 2019. Report o manželské symfonii, srdcařích i nadějných vyhlídkách

Ohlédnutí za finálovým závodem noční série…

Světla zhasla, kola spoutaly zámky a z vyhřívaného párty stanu se nesly hlasy závoďáků, co si nad miskou luxusní gulášové polévky nebo rizota vyprávěli své zážitků. Pro mnohé noční bikery byl finálový závod Bike Night Series na Točné zavírákem dlouhé cyklistické sezóny.  Na výkonech těch, co bojovali o vítězství únava příliš vidět nebyla, přestože samotné finále bylo na čas i kilometry nejdelší.

Rozdíly v cíli byli ale minimální, přestože finálový „maratonský“ okruh (cca 24 km) nebyl rozhodně vyjížďkou po širokých hladkých cestách. Vítěze Lukáše Hofmana (Ski a Bike Radotín) dělily od druhého Jakuba Šilara (Bike strike-Trek) pouhé tři vteřiny! A o dalších dvacet později pak přiletěl do cíle třetí borec, Vojta Sopoušek ((Ski a Bike Radotín).

Mezi ženami byly rozdíly větší, s luxusním náskokem téměř 4 minut si přijela pro své vítězství Mariana Spoušková (Ski a Bike Radotín), před Míšou Matouškovou (BTK Eurobike Praha), která zas měla shodný náskok nad třetí v pořadí Majdou Tejnickou (Trans Brody).

Tolik stručné shrnutí výsledků dvou elitních kategorií. Jenže „nočky“ mají i další příběhy.

Radost v podání vítězky dvou závodů Mariany Sopouškové. V celkovém pořadí ale musela přenechat nejvyšší stupeň Míše Matouškové (vpravo), která objela celou sérii.

Při prvním závodě v Hostivaři postávala drobná maminka s 2,5letou dcerkou v náručí a společně povzbuzovaly tátu Vojtu. Na další dva závody se podařilo domluvit hlídání a oba pokaždé vybojovali místo na pódiu. Mariana to završila vítězstvím při finále, Vojta zas ovládl celkové pořadí. Po projetí cílem včerejšího dlouhého okruhu na svou ženu trpělivě čekal v cíli a byl i prvním gratulantem. Možná si i trochu oddychl, že nedojde k přeskupení domácích povinností….přeci jen, když by si mamka třeba narazila ruku… Skvělá je tahle radotínská manželská dvojka!

Všechny reporty ze závodů jsou o těch nejlepších. Jenže ten balík..a věřte, že při nočních závodech je to impozantní pohled, kdy roj téměř 90 bikerů vytvoří osvětleného hada, vinoucího se potemnělým lesem…tak tenhle balík tvoří z velké části i ti, co mají noční závody jako srdeční záležitost. Nebo poctivý, zábavný biking a fajn lidi kolem něj. Letošní peloton dostal svěží vítr v podobě partičky z Mostu. Kluci v čele s Jardou Hrubým a Tomášem Trunschkou přijeli „jen si to zkusit“, jejich výkony pak jen ukázaly, že jsou prostě borci. Když potkáte někoho v dresu KL Sport Most je v podstatě jasné, že bude v technice bourák a že kolo je 100% jeho srdcovka.

To druhé platí i pro mnoho dalších, jejichž jména najdete v druhé polovině výsledkové listiny, co ani neplánují nějaké meziroční zlepšení. Ale na noční závod jezdí řadu let. Takový „talisman“, který nikdy nezklame i svými zážitky z tratě je Tomáš Mastík, který navíc reprezentuje tým Černí koně!

Ty nadějné vyhlídky, to není o seriálu s letopočtem 2020. To je o dětech. O jejich výkonech, které v sobě spojili nejen fyzickou připravenost, ale třeba i kamarádství…to, když se na trati okruhového závodu tři holky domluvily, že raději pojedou spolu, když je ta tma. Přeci víc kámošky než soupeřky. Kluci si to na trati rozdávali, jak se patří na „skorodospěláky“. Výkony parádní, jejich techniku, s jakou dávali některé sekce, by jim záviděla třičtvrtina startovního pole. Ale u všech, včetně trenérů i rodičů, kteří přišli jako doprovod, bylo vidět, že tady je to správně, tady je kolo zábava.

 Celkových vítězů jednotlivých kategorií Bike Night Series 2019:
 Kluci: Patrik Lienert (Ski a Bike Kunratice)
 Holky: Monika Lienertová (Ski a Bike Kunratice)
 Ženy zkušené: Madla Fantová (BBRacing)
 Ženy Elite: Míša Matoušková (BTK Euro Bike Praha)
 Muži Elite: Vojta Sopoušek (Ski a Bike Centrum Radotín)
 Veteráni: Otakar Dvořák (Trans Brody)

Kompletní výsledky zde

Foto: Hana Matoušková
Video: Káč Polívková

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková